- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.115
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Agnostik görüşü nedir?
Agnostisizm, metafizik ve soyut varlıkların bilinemeyeceği görüşünü savunan felsefi bir akımdır. Bu akıma göre üzerinde deney yapılamayan ve gözlemlenemeyen olguların bilinmesi mümkün değildir.Agnostik kişi ne demek?
Tanrı, ahiret ve melek gibi metafiziğin konusunu ortaya çıkaran varlıkların, gerçekte var olup olmadığının aslında asla bilinemeyeceğini savunan filozoflara agnostik ismi verilir. Agnostikler, metaryalistlerden ve ateistlerden farklı olarak Tanrı’nın varlığını reddetmez.İçindekiler
Apateist agnostik nedir?
Apatetik agnostisizm veya pragmatik agnostisizm, herhangi bir tartışmanın tanrı(lar)ın varlığını destekleyen veya desteklemeyen kanıtlar sunamayacağını ve bir tanrının var olması durumunda insanların kaderi ile ilişkisi olmadığını, dolayısıyla varlık veya yokluğunun insan hayatı üzerinde etkisi olmayacağını savunur.
Agnostik neden?
Bilinemezcilik olarak da tanımlanan, tanrı ile ilişkilendirildiğinde; tanrının varlığının ve yokluğunun kanıtlanamayacağını savunan felsefî görüştür. Bu felsefeyi benimseyen kişilere agnostik (bilinemezci) denir. Agnostik terimini ilk kez 1869’da İngiliz biyolog Thomas Henry Huxley ortaya atmıştır.
Agnostisizme inananlara ne denir?
Bununla birlikte agnostik felsefe varsayımların, özellikle tanrı gibi daha yüksek bir otoritenin varlığına veya yokluğuna ilişkin teolojik varsayımların bilimsel olarak hiçbir zaman açıklanamayacağı görüşündedir. Bu fikir akımının destekçilerine agnostik (veya bilinemezci) denir.Agnostisizm ile ilgili hangisi söylenemez?
Agnostisizmin tanımı Agnostisizm, ateizm ile aynı şey değildir. Ateizm, tanrının var olmadığını veya var olamayacağını savunur. Fakat agnostisizm, tanrının var olup olmadığının bilinmediğini veya asla bilinemeyeceğini savunur.Deizm, peygamberleri ve Kutsal kitapları reddeder.Tüm dinleri reddeden ancak tanrının varlığına inanan deizm, peygamber, kutsal kitap, cennet ve cehennem, melek ve şeytan gibi kavramların hiçbirini kabul etmez. Deizme göre mutlak bilgiye ulaşmanın yolu vahiy ve peygamberlerden geçmez. Doğa, bilim ve akla dayanır.