- Konu Yazar
- #1
Ağızda pamukçuk nedir?
Ağızda veya dil yüzeyinde oluşan bir mantar enfeksiyonu olan pamukçuk, Candida Albicans adlı mantarın neden olduğu bir hastalıktır. Ağızda oluşması durumunda oral kandidiyazis, boğaza ilerlemesi durumunda ise orofaringeal kandidiyazis olarak da adlandırılabilir.Bebeklerde pamukçuk belirtileri nelerdir?
Bebeklerde ve küçük çocuklarda çok sık görülmesine karşılık nadir de olsa yetişkin bireylerde de görülebilmektedir. Pamukçuk, yanakların iç yüzeylerinde ve dilin üst yüzeyinde beyaz renkli tabakalanmalar ile kendini belli eder. Hafif şiddette bir hastalık olup genellikle ciddi komplikasyonlara neden olmaz.Bebeklerde pamukçuk nedir?
Bebeklerde pamukçuk nedir?Bebeklerde yaygın olarak görülen fakat genellikle çok ciddi olmayan, bebeğin ağız içini kaplayan beyaz ya da sarı düzensiz şekilde yama ya da yara olarak görülebilen bir tür maya enfeksiyonudur. Genellikle bebeklerin diş etlerinde, yanak iç kısımlarında, dilinde görülebilir.
Pamukçuk kimlerde görülür?
Pamukçuk normal şartlarda sağlıklı çocuklar ve yetişkinler için nadiren görülür. Ancak, kanser tedavisi, diyabet ya da HIV / AIDS hastalığı gibi çeşitli nedenlerden dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış bireyler için pamukçuk daha ciddi sonuçlara yol açabilir.Bebeklerde pamukçuk nasıl tedavi edilir?
Doktor kontrolü altında pamukçuk için ilaç kullanılır. Bir mantar enfeksiyonu olduğu için antimikotikli damlalar 7-10 gün süreyle bebeğe verilir. Annenin göğsünde de enfeksiyon varsa bebek için kullanılan mantar önleyici ilaçlar göğüs ucuna sürülebilir.Bebeğin dilinde pamukçuk nasıl geçer?
Bebeğin dilinde pamukçuk nasıl geçer?Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçmez, bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat koyup gazlı bezle bebeğin ağzı günde 3-4 kere temizlenmelidir. Ardından mantara karşı damlalar 7-10 gün süre ile kullanılır.