- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 213.672
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ağızda kalan su orucu bozar mı?
Kimi İslam alimleri, nafile oruçlarda suyun boğaza kaçmasının orucu bozsa dahi kaza gerektirmeyeceği görüşünü savunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, oruçlu kimse tarafından ağzın çalkalanmasının ardından ağızda kalan yaşlığın oruca zarar vermeyeceği belirtilmektedir.Yalamak orucu bozar mı?
Dudak yalamak orucu bozar mı? Dudak yalamak veya tükürüğünü yutmak orucu bozan bir durum değildir. Eğer ki bilinçli olarak et tınak yemek orucu bozar. Fakat bilmeyerek yutmak orucu bozmamaktadır.Yutmak orucu bozar mı?
Tükürük eğer ağız kısmına hiç gelmediyse yutmak oruca herhangi bir zarar vermiyor. Ancak ağız içerisine geldiği takdirde balgamın dışarı atılması gerekiyor. Temiz olmayan bir madde olarak kabul edildiği için hem sağlık açısından hem de oruç açısından böylesi daha makbul kabul ediliyor.
Oruçluyken ağza burna su vermeden abdest alınır mı?
Ancak serinlemek veya suyla oynamak ya da abdest ve gusülde gereğinden fazla abartılı bir şekilde ağza ve buruna su almak gibi meşru olmayan bir sebeple su boğazdan aşağı inerse oruç bozulur.Oruçluyken cinsel organına dokunmak orucu bozar mı?
Ramazanda oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz.Oruçluyken burna nasıl su verilir?
Guslederken ağza ve burna su vermek farzdır. Ağza verilen suyu boğaza kadar ulaştırıp çalkalamak ve burna verilen suyu da iyice çekmek sünnettir. Bu hüküm oruçlu olmayan kimseler içindir. Oruçlu olanların, boğaza veya genze su kaçma ihtimali olduğu için böyle yapmaları uygun olmaz.