AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Agiz ici burusmasi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ağız içi buruşması neden olur?​

Tütün ve alkol kullanımı: Alkol ve sigara içmek veya tütün çiğnemek ağız kuruluğu şikayetlerini artırabilir. Uyuşturucu kullanımı: Metamfetamin kullanımı şiddetli ağız kuruluğuna ve “meth ağzı” olarak da bilinen dişlere zararlı bir duruma sebep olur. Esrar da ağız kuruluğuna neden olabilir.

Ağızda lökoplaki nedir?​

Beyaz damak anlamına gelen Lökoplaki hastalığı, ağız içinde yanak, damak, dil ve yutakta meydana gelen bir hastalıktır. Hastalıkta mavimsi ve beyazımsı çıkıntılı ve sertleşmiş bir tabakalaşma söz konusudur. Özellikle yanak ve dilde oluşan beyaz tabakalar, Lökoplaki’nin en belirgin özellikleri arasında gelmektedir.

Ağız kuruluğunun belirtileri nelerdir?​

Ağız kuruluğunun belirtileri nelerdir?
Ağız kuruluğu belirtileri nelerdir?
- Nefesin kötü kokması
- Boğazda kuruluk hissi.
- Susamada artış
- Ağızda yapışkanlık hissi.
- Yutkunmada ve konuşmada güçlük.
- Takma diş kullananlarda dişi takmada zorlanma.
- Ağızda metalik tat gibi anormal tat hissi.
- Ağızda yanma sendromu olarak da bilinen dil ağrısı

Lökoplaki tehlikeli mi?​

Lökoplakiler ağız içi, genital bölge ve anüs mukozasının bir tür doku bozulmasıdır. Bazı hastalarda kansere dönüşebilme ihtimali vardır. Bu yüzden mutlaka ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken hastalıklardandır.

Lökoplaki iyileşir mi?​

Çoğu durumda lökoplaki kendiliğinden geçer ve hiçbir tedaviye ihtiyaç duyulmaz, fakat lökoplakinin sebebini öğrenip ondan uzak durmak önemlidir. Eğer lökoplaki tütün kullanımından kaynaklanıyorsa tütün kullanımından kaçınmak lökoplakiyi ve lökoplakinin tekrarlanmasını önlemek için en iyi yoldur.

D vitamini eksikliği ağız kuruluğu yapar mı?​

D vitamini eksikliği ağız kuruluğu yapar mı?
Kronikleşen ve ara ara tekrarlayan ağız içi yaraları, hipertansiyon ve D vitamini eksikliği de ağız kuruluğunun nedenleri arasında yer almaktadır.

B12 vitamin eksikliği ağız kuruluğu yapar mı?​

Başlangıç olarak el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, dengesizlik, sersemlik, uykusuzluk, ışığa karşı hassasiyet ve önemli ölçüde duyarlılık, ağız kuruluğu, ciltte kaşıntılar, öğrenme ve algılama güçlüğü ile bunamaya benzer tabloya yol açar, gözlerde yanma ve kaşıntı gözlenebilir.

Lökoplaki ne kadar sürede geçer?​

Dilde veya ağız mukozasının herhangi bir yerinde keskin sınırlı, kırmızı, kadifemsi bir plak şeklindedir. Erkeklerde üst damak, kadınlarda dilde sık görülür. İki haftada kendiliğinden geçmeyen ve bir nedene bağlanamayan kırmızı plaklar biyopsi ile değerlendirilmelidir. Lökoplaki Tedavisi Nasıldır?
 
Ağız içi buruşması birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Öncelikle ağız kuruluğuna yol açan faktörler arasında tütün ve alkol kullanımı önemli bir yer tutar. Alkol ve sigara içmek, tütün çiğnemek ağız kuruluğu şikayetlerini artırabilir. Ayrıca uyuşturucu kullanımı da ağız kuruluğuna neden olabilir. Metamfetamin kullanımı özellikle şiddetli ağız kuruluğuna ve diş sağlığını olumsuz etkileyen bir duruma, yani "meth ağzı" olarak da bilinen bir duruma sebep olabilir. Ağız içi buruşmasının bir diğer sebebi de esrardır, çünkü esrar da ağız kuruluğuna yol açabilir.

Ağızda lökoplaki ise beyaz damak anlamına gelen bir hastalıktır. Ağız içinde yanak, damak, dil ve yutakta beyazımsı ve mavimsi çıkıntılı ve sertleşmiş bir tabaka meydana gelir. Özellikle yanak ve dilde beyaz tabakalar Lökoplaki hastalığının belirgin özellikleri arasında yer almaktadır. Lökoplaki genellikle tedavi gerektiren bir durumdur çünkü bazı vakalarda kansere dönüşme riski taşır. Bu nedenle mutlaka ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Ağız kuruluğunun belirtileri arasında nefesin kötü kokması, boğazda kuruluk hissi, susama artışı, ağızda yapışkanlık hissi, yutkunma ve konuşmada zorluklar, takma diş kullanıcılarında diş takmada zorlanma, ağızda metalik veya anormal tat hissi, dil ağrısı gibi belirtiler bulunmaktadır.

D vitamini eksikliği de ağız kuruluğuna yol açabilen faktörlerden biridir. Kronikleşen ve ara ara tekrarlayan ağız içi yaraları, hipertansiyon ve D vitamini eksikliği de ağız kuruluğunu tetikleyen faktörler arasında sayılabilir.

B12 vitamini eksikliği de ağız kuruluğuna sebep olabilir. Bu eksiklik el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, dengesizlik, sersemlik hissi, uykusuzluk, ışığa karşı hassasiyet, duyarlılık, ciltte kaşıntılar, öğrenme ve algılama güçlüğü gibi belirtilere yol açabilir.

Lökoplaki genellikle kendiliğinden geçebilir ve tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak lökoplakiye neden olan sebeplerin belirlenmesi ve onlardan uzak durulması önemlidir. Özellikle tütün kullanımı lökoplakinin tetikleyici sebeplerinden biri ise tütün kullanımından kaçınmak önemli olacaktır.

Lökoplaki genellikle iki hafta içinde kendiliğinden geçmeyen kırmızı plaklar biyopsi ile değerlendirilmelidir. Tedavisi için ise lökoplakinin sebebini belirlemek ve bu sebebi ortadan kaldırmak önemlidir. Tedavi şekli lökoplakinin nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir.
 
Geri
Üst