- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Ağırlık nedir kısa ve öz?
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütleçekim kuvvetidir. Ağırlığım birimi newton’dur ve simgesi ‘N’ olarak gösterilir. Ağırlığın yönü yerçekimi kuvvetinin yönündedir. Bu neden dolayı bazı kitaplar Ağırlık kuvvetini vektörel bir ölçü olarak tanımlarken bazıları sadece kuvvetin büyüklüğünü düşünerek skaler olarak tanımlar.Kütle ve ağırlık nedir nedir?
Öncelikle kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Kütlenin birimi olarak kg veya g, kilogram/gram kullanılır.Ağırlık nedir uzun anlatım?
Cisimleri kitleleriyle orantılı olarak yere doğru çeken kuvvettir. Ağırlığı, yerçekiminin kuvveti meydana getirir. Ağırlık bir kuvvet olup; kg-kuvvet, gr-kuvvet, dyn ve newton birimleri ile ifade edilir. 1 kg-kuvvet= 1000 gr-kuvvet=9,81 newtondur.
Ağırlık hangi sembol ile gösterilir?
Temel BirimlerBir cismin ağırlığı her yerde aynı mıdır?
Ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez. (Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişir). Kütle birimi kg ya da gr dır. Ağırlık birimi N ya da dyn dir.Dünyanın farklı yerlerinde ağırlık nasıl değişir?
Dünya’da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlığı azalır, kutuplara gidildikçe ağırlığı artar, ekvatora gittikçe ağırlığı azalır.
Özkütle formülü d=m/v şeklindedir. Burada d özkütlenin g/cm³ cinsinden değerini ifade eder. m gram cinsinden kütleye, v ise cm³ cinsinden hacme denk gelir. Dolayısıyla özkütle kütle/hacim formülüyle kolaylıkla hesaplanabilir.