Agir iste calisamaz raporu alirsa tazminat hakki dogar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
246.001
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Ağır işte çalışamaz raporu alırsa tazminat hakkı doğar mi?​

Duyumlarıma göre doktordan işyerinde çalışamaz raporu alıp istifa edip tazminatı hak ediyormuşuz. Bu açıdan işçinin iş sözleşmesini -şartlarının oluşması halinde- sağlık nedenleri ile feshetmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Ağır işte çalışamaz raporu nedir?
Ağır ve Tehlikeli işlerde çalışabilir raporunun tam tersi olarak düşünebileceğimiz, ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu, ilgili çalışanın Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işlerde yoğun güç performans gerektiren işlerde çalışamayacağını ifade etmektedir.

Tıpkı sizin işiniz gereği ağır bobinleri kaldırmak durumunda olduğunuz gibi. Bu açıdan işçinin iş sözleşmesini -şartlarının oluşması halinde- sağlık nedenleri ile feshetmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Bir işçi bir yıl içinde kaç gün rapor alabilir?​

– Sigortalılara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından ayaktan tedavilerde verilecek istirahat sürelerinin toplamı 40 (kırk) günü geçemez. Bu süreyi geçen istirahat raporlarının sağlık kurullarınca düzenlenmesi gerekir.
Raporun bittiği gün çıkış yapılır mı?
Sağlık raporu almış bir işçinin iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için işçinin ihbar süresine altı hafta eklenir (burada altı hafta + ihbar süresi formülü uygulanır). Bu süre dolduktan sonra işveren isterse işçiyi işten çıkarabilir.

Raporluyken işten çıkış olur mu?​

4857 sayılı İş Kanunu’na göre, işçinin uzun süreli ve kesintisiz devam eden bir raporu var ise, raporluluk süresinin ihbar süresini 6 hafta aşması durumunda, işverene raporlu işçinin iş sözleşmesinin feshi hakkını vermektedir.
Ağır işte çalışamaz raporu neleri kapsar?

Kimler ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz?​

“Madde 4* — 16 yaşını doldurmamış genç işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır. EK-1 deki çizelgede, karşısında (K) harfi bulunmayan işlerde kadınlar ve (Gİ) harfleri bulunmayan işlerde de 16 yaşını doldurmuş fakat 18 yaşını bitirmemiş genç işçiler çalıştırılamaz.
1 yılda kaç gün rapor alınır 2021?
Doktor yılda işçiye en fazla 40 gün rapor yazabilir. 40 günü aşan raporlarda ise işçiye iş göremezlik ödeneği ödenmez.

İşçi 40 günden fazla rapor alırsa ne olur?​

Tek bir hekimin, bir işçiye yıl içerisinde verdiği iş göremezlik raporu 40 günü aşmışsa, SGK 40 günü aşan rapor için işçiye iş göremezlik ödeneği ödenmesi için heyet raporu isteyebiliyor.
Rapor süresi 40 günü geçerse ne olur?

Yıllık rapor hakkı kaç gün 2020?​

TEK HEKİMDEN BİR YILDA 40 GÜNDEN FAZLA RAPOR ALINAMAZ İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre 20 günü geçmemek şartıyla uzatılabilir. Yirmi günü aşan istirahat raporlarını ancak sağlık kurulları verebilir.
Sürekli rapor alan personel işten çıkarılabilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu, işçinin uzun süreli ve kesintisiz devam eden bir raporu var ise raporluluk süresinin ihbar süresini 6 hafta daha aşması durumunda, işverene sözleşmeyi haklı nedenle feshetme imkânı tanımaktadır.

Raporluyken işten çikarilan işçiler neler yapmalı?​

Bu fesih İş Kanunu madde 18’e dayandırılarak ve madde 17’deki bildirim süresi dikkate alınarak gerçekleştirilebilir. Geçerli nedene dayandırılarak yapılacak bu fesihte, ihbar süreleri kullandırılmayacak ise ihbar tazminatı ve beraberinde en az 1 yıllık kıdem süresi varsa kıdem tazminatı da işçiye ödenmelidir.
Kimler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz?

Ağır işte çalışabilir raporunda nelere bakılır?​

ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporunda hangi tetkiklerin yapılacağına, o işyerinde görevli işyeri hekimi karar vermesi asıl olması ile birlikte genel olarak, çalışma yerlerine bağlı olarak bu tetkikler değişmektedir….
 
Geri
Üst