AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Agaclarin yeri ne zaman degistirilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ağaçların yeri ne zaman değiştirilir?​

Sonbahardaki hava koşulları, don ve sert donlar ulaşmadan önce, yeni bitki ve ağaçlar dikmek için idealdir. Sonbaharda bir bitkiyi ya da ağacı yuvasına koyarken yaşanacak “nakil şoku” daha azdır. Bu dönemde Dünya güneşten daha uzaktadır ve sıcaklık daha düşüktür.

Çam ağacının yeri ne zaman değiştirilir?​

Çam ağacının dikimi sonbaharda olmamalıdır. İlkbaharda dikilmesi çam ağacı için daha da verimlidir. Ancak sonbahar ayında da dikim olabilir. Toprağın ortalama sıcaklığı 4-5 derece olduğundan ilkbahar ayının başlangıç dönemlerinde de çam ağacı dikimi yapabilirsiniz.

Eylülde ağaç dikilir mi?​

Eylülde ağaç dikilir mi?
Genel olarak yıl boyunca ağaç dikilebilir. Ağaç dikiminde genel olarak şu kural geçerlidir: Kışın yapraklarını döken ağaçlar için ekim zamanı, Ekim ayının ortası ve Mart ayının ortasıdır. Kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlar için en uygun ekim zamanı ise; Kasım ayı başından Nisan ayı başına kadardır.

Ağaç taşınabilir mi?​

Dr. Hüseyin Dirik: “Tam olarak ağacı görmedim ancak 30 – 40 cm çapında gövdeye sahip ağaçlar rahatlıkla taşınabilirler. Burada önemli olan ağacın gövde genişliğidir; ağacın gövdesi genişledikçe taşınması da gittikçe zorlaşır. Taşınamaz ağaç yoktur, her ağaç taşınabilir ve ürkütücü bir maliyeti yoktur.

Ağaçlar uyur mu?​

Fotosentez yapılan uzun bir günün sonunda bitkiler uyur mu diye merak eden bilim insanlarına göre bu sorunun cevabı aslında uykunun nasıl tanımlandığına bağlı. Frontiers in Plant Science dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre evet, ağaçlar da kendi gece-gündüz döngülerine sahip.
Fidanlar genel olarak sonbaharda yaprak dökümü ile, ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikilirler. En uygun dönem kışı yumuşak geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ise ilkbaharda dikmektir.

Kurumaya başlayan ağaç nasıl kurtarılır?​

Kurumaya başlayan ağaç nasıl kurtarılır?
Kuruyan veya kurumaya başlayan ağacın gövde yapısından itibaren 1.5 metre çapında daire çizerek 10 cm lik derinliğindeki toprak kazılarak bu toprağı arazinin dışına atılması gerekmektedir arazi dışına atılma nedeni ise diğer ağaçlarda bu hastalığa yakalanmasının önüne geçmektir.
Çam ağaç kökleri evin temeline zarar verir mi?​
Binalara çok yakın dikilmiş ağaçların kökleri genelde, temeli tahrip edecek yeterli basınç oluşturamaz. Ancak çok ince kökler su bulmak için betonarme olmayan temellerdeki çatlaklara veya küçük deliklere işleyebilir. Ağaç köklerinin en bariz ve kötü etkisi temel duvarları arasına toprak doldurulmuş yapılarda görülür.
Ağaç ne zaman uyur?​
Kışın, hava cok soğuduğunda ağaçlar uyur. Erken ilkbaharda, ısı artmasıyla büyüme tekrar başlar. ilkbahar ve yaz başında, kuvvetli bir büyüme olur. Yaz aylarında, ağaç yüksek ısı nedeniyle uykuya geçer.

Fidanların Hangi Ayda yer değiştirilir?​

Fidanların Hangi Ayda yer değiştirilir?
Fidanlar genel olarak sonbaharda yaprak dökümü ile, ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikilirler. En uygun dönem kışı yumuşak geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ise ilkbaharda dikmektir. Fidanlar ilkbaharda gövdelerine su yürümeden önce yerlerine dikilmiş olmalıdırlar.

Ekim ayında hangi fidan dikilir?​

Fakat, ılık mevsim ağaçları için en uygun ekim zamanı bahar aylarıdır. Örneğin akasya, zeytin ağacı, ipek ağacı, hint leylağı, zakkum.

Istenmeyen ağaç kökü nasıl kurutulur?​

Ağacı kurutmanın yolları
- Epson tuzu veya kaya tuzu kullanın.
- Güneş ışınlarından kaçınmak için gövdeyi örtün.
- Bu ilk yöntemde matkabı kullanmalıyız.
- Bu ikinci yöntemde çivi kullanmak zorundayız.
- Bu üçüncü yöntemde motorlu testere kullanmalıyız.

Ağaç kökü nasıl kurutulur?​

Ağaç kökü nasıl kurutulur?
Tabii kurutma: Açık hava veya vantilatör yardımı ile ağacın kurutulması genel olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Tabii bu durum uzun söyle bir kurutma işlemi olarak öne çıkar. Suni kurutma: Özellikle kere senin desteklendiği bölgede belirli bir derece üzerinden sıcak hava verilmesi ile işlem gerçekleşir.

Çam ağacına ağaç ev yapılır mı?​

Bungalov tarzı evlerin malzemesinde kullanılan ağaç genelde çam ağacından yapılmaktadır. Çam ağacının dayanıklı yapısı bu tarz yapıların çam ağacından yapılanmasında etkilidir. Çam ağacı dışında kayın ve meşe ağaçlarından da bungalov tarzı evlerin yapımı tercih edilebilmektedir.

Ağaçlar gece uyur mu?​

Frontiers in Plant Science dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre evet, ağaçlar da kendi gece-gündüz döngülerine sahip.

Tüm canlılar uyur mu?​

Tüm canlılar uyur mu?
Aklınıza gelip gelebilecek tüm hayvanlar; yarasalar, su aygırları, inekler, köpekler, şempanzeler ve insanlar. Aslında tüm canlıların büyük bir ortak noktası var: Hepsi uyuyor. Bilim insanları henüz uyumayan bir hayvan bulamadılar.
Eylül ayında hangi fidan dikilir?​
Kökleri sarılı olan kozalaklı ağaçlar ve soğuğa dayanıklı yapraklarını döken ağaçlar yapraklarını dökmeyen ağaçlar Eylül ayının başında dikilmelidir.
Haziran ayında ağaç dikilir mi?​
Saksılı ve tüplü fidanlar kar, don olmamak şartıyla yılın 12 ayı dikilebilir. Çıplak köklü fidanlar ise sonbaharda fidanların yapraklarını döktükten sonra tomurcukların kabarmaya başlayacağı zamana kadar kar, don olmayan dönemlerde dikilebilir.

Hangi ay hangi ağaç dikilir?​

Hangi ay hangi ağaç dikilir?
Ağaç dikiminde genel olarak şu kural geçerlidir: Kışın yapraklarını döken ağaçlar için ekim zamanı, Ekim ayının ortası ve Mart ayının ortasıdır. Kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlar için en uygun ekim zamanı ise; Kasım ayı başından Nisan ayı başına kadardır.
 
Ağaçların yeri ne zaman değiştirilir konusunda sonbaharın ideal bir dönem olduğunu belirtmişsiniz. Sonbaharda hava koşullarının don ve sert donlara ulaşmadan yeni bitki ve ağaçların dikilmesi uygun olabilir. Nakil şokunun sonbaharda daha az yaşanacağı ve Dünya'nın güneşten uzak olduğu bir dönem olduğu vurgulanmış. Çam ağacının dikimi içinse genellikle ilkbaharın daha verimli olduğu ifade edilmiş, ancak sonbahar ayında da dikilebileceğinden bahsedilmiş. Eylülde ağaç dikimi sorusuyla ilgili olarak ise genellikle yıl boyunca ağaç dikilebileceği belirtilmiş ve kışın yapraklarını döken ve dökmeyen ağaçlar için uygun ekim zamanlarına değinilmiş.

Ağaçların taşınabilirliği konusunda ise Dr. Hüseyin Dirik'in görüşüne yer verilmiş. Gövde genişliği 30-40 cm olan ağaçların rahatlıkla taşınabileceği belirtilmiş ve her ağacın taşınabilir olduğu vurgulanmış. Ağaçların uyku durumuna yönelik soruda, ağaçların gece ve gündüz döngüleri olduğu ve dinlenme sürecine sahip olduğu bilgisine yer verilmiş.

Kurumaya başlayan ağacın kurtarılması konusunda, ağacın gövdesinden belirli bir çapta toprağın kazılarak uzaklaştırılması gerektiği açıklanmış. Bina temellerine yakın dikilen ağaçların köklerinin genellikle temeli etkileyemediği ancak su bulmak için ince köklerin olası sorunlara yol açabileceği belirtilmiş. Ayrıca, ağaçların uyku dönemlerine yönelik bilgiler de paylaşılmış.

Fidanların ve ağaçların dikim zamanlarına ilişkin detaylı bilgiler, çam ağaçlarının ev yapımında kullanıldığına dair bilgiler ve ağaç köklerinin kurutulmasına yönelik çeşitli yöntemlerin yer aldığı cevaplar verilmiş. Ayrıca, hangi aya hangi ağaçların dikilebileceği konusunda da genel bir bilgilendirme yapılmış.
 
Geri
Üst