AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Agac yer degistirme hangi ayda yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ağaç yer değiştirme hangi ayda yapılır?​

Fidanlar genel olarak sonbaharda yaprak dökümü ile, ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikilirler. En uygun dönem kışı yumuşak geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ise ilkbaharda dikmektir.

Meyve ağaçlarında dinlenme nasıl olur?​

Meyve ağaçlarının yapraklarını döktükten sonra belirli bazı düşük sıcaklığa maruz kalarak ilkbaharda tekrar faaliyetlerine başlamalarına kış dinlenmesi denir. Bu dinlenme olmadan meyve ağaçları ilkbaharda çiçek açmazlar, dolayısıyla meyve veremezler. Bu düşük sıcaklık meyve ağaçları için hem faydalı hem de zorunludur.

Eylül ayında ağaç dikilir mi?​

Eylül ayında ağaç dikilir mi?
Ağaç dikiminde genel olarak şu kural geçerlidir: Kışın yapraklarını döken ağaçlar için ekim zamanı, Ekim ayının ortası ve Mart ayının ortasıdır. Kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlar için en uygun ekim zamanı ise; Kasım ayı başından Nisan ayı başına kadardır.

Bodurlaştırma nasıl yapılır?​

Bir yaşlı fidanın dikim esnasında 70-80 cm’den tepesi vurularak uygulanan alçaktan taçlandırma yöntemi de, erken meyveye yatma ve bodurlaştırma etkisi yapar. Genç ağaçlarda budamanın hafif şiddette yapılması da erken çiçek ve meyve oluşumuna neden olarak, bodurluk sağlar.

Haziran ayında ağaç dikilir mi?​

Saksılı ve tüplü fidanlar kar, don olmamak şartıyla yılın 12 ayı dikilebilir. Çıplak köklü fidanlar ise sonbaharda fidanların yapraklarını döktükten sonra tomurcukların kabarmaya başlayacağı zamana kadar kar, don olmayan dönemlerde dikilebilir.

Dinlenme dönemi nedir?​

Dinlenme dönemi nedir?
Dinlenme, genellikle aktif olmayan dönemi belirtmek amacıyla kullanılan genel bir tanımdır. Dinlenme, bitkilerin veya bazı organlarının geçici bir süre gelişimden alıkonulmasıdır. Nedeni içsel faktörler, çevre koşullarının elverişsizliği ve bazen de organların birbiri üzerindeki baskısıdır.
Sonbaharda ağaç dikilir mi?​
Yazın meyve fidanı dikilir mi?​
Meyve ağacı dikme zamanı; ekim ayından başlayarak, nisan ortasına kadar; meyve ağaçları için ideal dikme zamanıdır.
 
Ağaç dikimi konusunda belirli bir zamanı takip etmek, ağaçların sağlıklı bir şekilde büyümesini ve gelişmesini sağlamak için oldukça önemlidir. Ağaçların dikim zamanları genellikle mevsimlere ve ağacın türüne göre belirlenir. İşte bazı noktalara detaylı olarak açıklıklar:

Sonbaharda Ağaç Dikimi:
- Fidanlar genellikle sonbaharda yaprak dökümü ile, ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen dönemde dikilir.
- En uygun dönem kışı yumuşak geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ise ilkbaharda dikmektedir.
- Kışın yapraklarını döken ağaçlar için ekim zamanı, Ekim ayının ortası ile Mart ayının ortası arasıdır.

Ilık İklimlerde Sonbaharda Dikim:
- Ilık iklimlerde kış aylarının nispeten ılıman ve yağışlı geçtiği bölgelerde sonbahar dikimi tercih edilmektedir.

Soğuk İklimlerde İlkbaharda Dikim:
- Soğuk iklimlerde kış aylarının çok sert geçtiği yerlerde ise ilkbahar dikimi daha uygun olmaktadır.

Haziran Ayında Ağaç Dikimi:
- Saksılı ve tüplü fidanlar, kar veya don olmadığı sürece yılın her ayı dikilebilirken, çıplak köklü fidanlar sonbaharda yapraklarını döktükten sonra dikilebilir.

Eylül Ayında Ağaç Dikilir Mi?
- Genel kural olarak, kışın yapraklarını döken ağaçlar için ekim zamanı Ekim ayının ortası ve Mart ayının ortası arası iken, kışın yapraklarını dökmeyen ağaçlar için en uygun ekim zamanı Kasım ayı başından Nisan ayı başına kadardır.

Bodurlaştırma Yöntemi:
- Bodurlaştırma, genellikle bir yaşlı fidanın dikim esnasında yapılan bir yöntemdir. 70-80 cm'den tepesi vurularak uygulanan bu yöntem, erken meyveye yatma ve bodurlaştırma etkisi yapar.

Dinlenme Dönemi:
- Dinlenme dönemi, genel olarak bitkilerin veya bazı organlarının geçici bir gelişimden alıkonulma dönemini ifade eder. Bu süreç, genellikle içsel faktörler, çevre koşullarının elverişsizliği veya organların birbirine olan baskısı gibi etkenlerle ortaya çıkabilir.
 
Geri
Üst