AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Agac meyvesi olunca basini asagi salar ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.155
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ağaç meyvesi olunca başını aşağı salar ne demek?​

Ağacın meyvesi olunca başını aşağı salar atasözü TDK’ da açıklanarak tanımlanmıştır. Bu tanımlama şu şekildedir: “Faydalı eser veren, erdem ve bilgi ile donanmış olan insan, kimseye yüksekten bakmaz, alçakgönüllü olur.” Burada anlatılmak istenen husus önem taşımaktadır.

Ağaç kökünden yıkılır atasözü mü?​

Ağaç kökünden yıkılır atasözü mü?
“Ağaç kökünden yıkılır” atasözünden anlaşılması gereken ilk şey; düzenin tam anlamı ile nasıl değişebileceği ve değiştirilebileceği olmaktadır. Ağaç Kökünden Yıkılır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Geçmişten bu yana süre gelen düzenin bozulması veya değişmesi için ayrıntıları değiştirmek yeterli olmamaktadır.

Başın cezasını ayaklar çeker ne demek?​

Başın cezasını ayaklar çeker ne demek?
1- İyi düşünüp taşınmadan, hesaplamadan verdiğimiz kararlar, yaptığımız işler bizi kötü sonuçlarla karşılaştırır. Bizi çıkmaza sokup oraya buraya koşturur, yorgun düşürür.

Meyvelerle yüklü dal başını yere kor ne demek?​

[1] Faydalı eser veren, erdem ve bilgi ile donanmış olan insan, kimseye yüksekten bakmaz,alçakgönüllü olur.

Baş olan boş olmaz atasözünün anlamı nedir?​

Baş olan boş olmaz atasözünün anlamı nedir?
Dertsiz Baş Olmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Dertsiz baş olmaz veya diğer kullanımı olan dertsiz kul olmaz atasözünün anlamı şu şekilde olmaktadır. Dünya üzerinde yaşayan istisnasız herkesin kendine göre bir sorunu ya da problemi bulunmaktadır.

Her ağaç kökünden kurur kök ne demek?​

Her ağaç kökünden kurur kök ne demek?
[1] Bir topluluğun dayandığı temel bozulursa o topluluk yıkılır.

Ağaç ne kadar uzasa göğe ermez atasözünün anlamı nedir?​

Ağaç ne kadar uzasa göğe eremez atasözü TDK’ da açıklanarak tanımlanmıştır. Şu şekilde tanımlanmıştır: İnsan ne denli herhangi bir konuda yükselirse yükselsin, her zaman bir yerde durur. Erişilmesi doğa yasalarına aykırı olan yüksekliğe çıkamaz ve bunun sınırlarını aşamaz.

Her ağaçtan kaşık olmaz ne anlama geliyor?​

Her ağaçtan kaşık olmaz ne anlama geliyor?
Her ağaçtan kaşık olmaz atasözünün anlamı şudur: Bazı nesne, iş yahut durumun kendisine özgü bir niteliği vardır. Bu yönden niteliğe sahip bir şey için herhangi bir madde, malzeme yahut şahıs kullanılamaz. Görünüşe aldanmamak gerekir ve bundan dolayı da her yönden uygun olan tercih edilmelidir.

Öfkeyle kalkan zararla oturur ne anlama gelir?​

Öfkeyle kalkan zararla oturur ne anlama gelir?
Öfkeyle Kalkan Zararla Oturur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Kişiler kimi zaman öfkesini kontrol etmekte zorluk çeker. Kişi akıl ve mantığının değil duygusunun kontrolü altındadır. Böyle durumlarda istemli ya da istemsizce zarar verebilirler.

Balık ağa girdikten sonra aklı başına gelir atasözü ne anlama gelir?​

Balık ağa girdikten sonra aklı başına gelir atasözü, kişinin aklının başına iş işten geçtikten sonra gelmesi anlamına gelmektedir.
 
"Ağaç meyvesi olunca başını aşağı salar" atasözü, faydalı eser veren, erdem ve bilgiyle donanmış olan insanların kibirlenmemesi gerektiğini ifade eder. Bu kişiler, bir şeyler başardıklarında alçakgönüllü olmalı, kimseye yüksekten bakmamalıdır. Ağaç meyvesi verince dallar ağırlaşır ve başlarını aşağı doğru sallarken, insanların da benzer şekilde başını aşağı eğmesi gerektiği vurgulanır.

"Ağaç kökünden yıkılır" atasözü ise mevcut düzenin, köklerine inilmeden değiştirilemeyeceğini anlatır. Düzenin temelleri üzerine düşünülmeden yapılan değişiklikler kalıcı olmayabilir. Bu atasözü, değişim ve düzeltme gerektiğinde sorunun kaynağına inilmesi gerektiğini vurgular.

"Başın cezasını ayaklar çeker" atasözü ise yapılacak hataların, yanlış kararların, düşünmeden alınan kararların sonuçlarının insanı yorabileceğini anlatır. Başta verilen yanlış kararların sonuçlarını çekmek ve düşünmeden yapılan işlerin yorgunluğunu yaşamak anlamına gelir.

"Meyvelerle yüklü dal başını yere kor" atasözü de faydalı eser veren insanların alçakgönüllü olmaları gerektiğini belirtir. Kimseye yüksekten bakmadan, başarılarıyla övünmeden yaşamalı ve hizmet etmelidirler.

"Dertsiz baş olmaz" atasözü ise herkesin hayatında bir sorunun veya zorluğun olduğunu vurgular. Kimse sorunsuz bir yaşam süremez, herkesin başına dertler gelebilir.

"Her ağaç kökünden kurur kök" atasözü, bir topluluğun veya sistemin dayandığı temelin önemini vurgular ve bu temelin sağlam olması gerektiğini ifade eder.

"Ağaç ne kadar uzasa göğe eremez" atasözü ise insanın yükseldikçe sonsuzluğa ulaşamayacağını, her zaman bir sınırları olduğunu anlatır. Ne kadar yüksek mevkiye gelirse gelsin, insanın yerini ve sınırlarını unutmaması gerektiğini vurgular.

"Her ağaçtan kaşık olmaz" atasözü de her şeyin kendi özelliğine ve niteliğine göre kullanılması gerektiğini belirtir. Her şeyin her durumda kullanılamayacağını ve özelliğine uygun şekilde tercih edilmesi gerektiğini anlatır.

"Öfkeyle kalkan zararla oturur" atasözü ise öfkenin insanı kontrol altına alması durumunda yapılan hatalı davranışların ve zararların sonucunu yaşayacağını ifade eder.

"Balık ağa girdikten sonra aklı başına gelir" atasözü ise insanların bazen iş işten geçtikten sonra aklının başına gelmesini anlatır. Yani bazı hataların, yanlışların sonucunu yaşadıktan sonra insanın ne yapması gerektiğini daha iyi anlayabileceğini ifade eder.
 
Geri
Üst