AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Agac govdesine asi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ağaç gövdesine aşı nasıl yapılır?​

Anaç ağacın kesilen gövdesinin tepesinde bir yarık oluşturulur. Üzerinde gözler bulunan kalemler yarıkların iki yanına kabuklar aynı hizaya gelecek şekilde yerleştirilir ve aşı macunu sürülür.
Yarma aşının tuttuğu nasıl anlaşılır?
Yaptığımız aşıda; eğer gözün yanındaki kısa kesilmiş yaprak sapı düzgün olarak koparsa veya kendiliğinden düşerse bu aşının tuttuğuna işarettir. Yaprak sapı kuruyup buruşmuş ise muhtemelen aşı tutmamıştır.

Aşı macunu nasıl kullanılır?​

Bir spatula veya çubuk yardımı ile aşı yapılan yere sürülür. Turunçgillerde gövde zamklanma hastalığını (Phytopthora citrophthora) önlemek için önce yara yeri temizlenir ve üzeri pürmüz alevi ile yakıldıktan sonra aşı macunu sürülür. Aşı macunu, kuru ve ılık yerlerde saklanmalıdır.
Kabuk aşısı ne zaman yapılır?
Ilıman iklimlerde ise genellikle mart ayıdır. Aşı yapmak istediğiniz ağaç bahar döneminde uyanmaya başlarken, aşı yapılacak kalemin uyanmaması gerekir.
Limon ağacı aşılamak için çöğürler yaklaşık 1 metre boyunda ve 0.5 cm çap ortalamasında olmalıdır. Limon tohumu toprağa ekildikten sonra aşağı yukarı 9 aylık bir süreçte aşılama evresine ulaşırlar. Limon ağacı aşılamada çoğunlukla “T göz aşısı” kullanılmaktadır. Aşı 25 cm yüksekliğe yapılmalıdır.
Yarma aşı bandı ne zaman sökülür?
Aşı bağı 15 gün sonra açılır veya kesilir.

Kalem aşısı ne zaman açılır?​

Kalem aşısı genellikle toprağın uyanmaya başladığı, sıcaklığın 10’lu derecelerin üzerine çıktığı, anaç’da kambiyum dokularının gelişmeye başladığı zamanlarda yapılır.
Aşı macunu zararlı mı?
Kıvam olarak da güneşe, yağmura ve donmalara karşı da aşı macununun yaptığı görevi yapma imkanı yoktur. Belki de zararı olacaktır. Aşı macunu, badana ve boya işlerinde nasıl uygun ve faydalı olmayacaksa; boyaların da aşı macunu yerine kullanılması uygun ve faydalı olmayacaktır.

Kabuk altı kalem aşısı ne zaman yapılır?​

Aşı hangi aylarda yapılır?
2. ay, 4. ay, 6. ay ve 18. ay olmak üzere toplam dört doz karma aşısı uygulanmaktadır. 5’li karma aşısı; difteri, tetanoz, boğmaca, inaktif polyo (inaktif çocuk felci), hemofilüz influenza B denilen zatürre, ortakulak iltihabı ve menenjit yapabilen bir bakteriye karşı yapılan aşıdır.
 
Geri
Üst