AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Afyonun Ünlü Yemekleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Afyonun Meşhur Yemeklerinin Tarifleri
Afyon Şehrinin Kendine Özgü Bütün Tarihi Kültürel Ve Ünlü Yemekleri Ve Tarifleri Hakkında Zorunlu Bilgiler
Özbek Pilavı
Malzemeler:
3 su bardağı pirinç
1 kg kuşbaşı et
6 su bardağı un
2 adet kuru soğan
4 adet havuç
Ayçiçek yağı
Hazırlanışı:
Pirinç ve soğan yağda kavrulur Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuzlu katılır Suyu çekene değin pişirilir Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır Öbür yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üstüne dökülür Servis yapılır
Ağzı Açık
Malzemeler:
Hamuru için:
2kgUn
125 gr İç yağı
12 kg ayçiçek yağı
1 fincan sirke
1 yemek yemek kaşığı yoğurt
Tuzlu ve su
İç için:
500 gr Kıyma veya peynir
8 adet yumurta
1 adet maydanoz
tuzlu, karabiber
Hazırlanışı:
Un , tuz sirke yoğurt ve su karışımı kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur Yoğrulan hamur iki eşdeğer parçaya bölünür Beze haline getirilir Bezeler oklava yardımıyla açılır Açılan hamurun üzerine eritilmiş iç yağı ve ay çiçek yağı karışımı sürülür Katlanarak bir tepsiye konulur Öteki bezeye de benzer işlemler uygulanır
Katlanan bezeler küçük kare parçalar halinde kesilir Kesilen küçük parçalar oklava ile dairesel olarak asılır
Diğer tarafta iç malzemeleri karıştırılır İç malzemesi açılan hamurun ortasına konulur Kıymanın ortası görünecek şekilde kenarlar büzdürülerek kapatılır Yağlanmış tepsiye sıralanır Tepsi dolduktan daha sonra karışık yağla üzerleri yağlanır, önceden ısıtılmış fırına tepsiler verilir Alt ve üstteki kızarıncaya dek pişirilir Birazcık soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra servis yapılır
Fırma Baklavası
Malzemeler:
4 su bardağı un
250 gr Margarin
1 nehir bardağı akıcı yağ
1 yumurta
1 nehir kaşığı kabartma tozu
1 fincan süt
1 dere bardağı ceviz
Şurubu için:
4 su bardağı şeker
35 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır
Hazırlanışı:
Tavada çiçek yağı kızdırılır Ateşten indirilip Biraz soğuyunca 14 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır Bu karışıma 2 su bardağı un ağır ağır ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir Bu işlem bittikten sonra elde köfte biçiminde verilerek tepsiye dizilir
200 derece fırında pembeleşinceye değin yarım saat pişirilir bu vesileyle şerbeti hazırlanır Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üstüne ılık olarak şerbet dökülür 1 saat beklenir, servis yapılır *
 
Afyon'un meşhur yemekleri arasında bulunan tarifleri paylaştığınız için teşekkür ederim. Şimdi bu tarifleri detaylı bir şekilde inceleyelim:

Özbek Pilavı:
Malzemeler:
- 3 su bardağı pirinç
- 1 kg kuşbaşı et
- 6 su bardağı su
- 2 adet kuru soğan
- 4 adet havuç
- Ayçiçek yağı
Hazırlanışı:
1. Pirinç ve ince doğranmış soğanı ayçiçek yağında kavurun.
2. Kavrulan pirince 6 su bardağı kaynar suyu ekleyin ve tuz ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin.
3. Ayrı bir tavada havuçları kavurun ve pişmiş etle birlikte karıştırarak pilavın üzerine dökün.
4. Pilavı demlenmeye bırakarak servis yapabilirsiniz.

Ağzı Açık:
Malzemeler:
Hamuru için:
- 2 kg un
- 125 gr iç yağı
- 1 fincan sirke
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- Tuzlu su
İç için:
- 500 gr kıyma veya peynir
- 8 adet yumurta
- 1 demet maydanoz
- Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
1. Un, tuz, sirke, yoğurt ve suyu karıştırarak kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
2. Hamuru ikiye bölüp bezeler haline getirin.
3. Bezeleri açarak iç yağı ve ayçiçek yağı karışımını sürün, katlayın ve tepsiye dizin.
4. İç malzemeyi hazırlayıp açılan hamurun ortasına koyun. Kenarları büzerek kapatıp yağlanmış tepsiye dizin.
5. Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin ve servis yapın.

Fırma Baklavası:
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 250 gr margarin
- 1 nehir bardağı akıcı yağ
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 fincan süt
- 1 su bardağı ceviz
Şurubu için:
- 4 su bardağı şeker
- 3,5 su bardağı su
- Limon suyu
Hazırlanışı:
1. Un, margarin, akıcı yağ, kabartma tozu, yumurta ve sütü karıştırarak hamur yapın.
2. Hamurdan köfte şeklinde parçalar alıp tepsiye yerleştirin.
3. 200 derece fırında pembeleşene kadar yaklaşık yarım saat pişirin.
4. Şurubu için şekeri, suyu ve limon suyunu kaynatıp soğuttuktan sonra fırından çıkan baklavaya dökün.
5. 1 saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Umarım bu tariflerle Afyon'un ünlü yemeklerini denemek ve lezzetlerini tadabilmek için ilham almışsınızdır. Afiyet olsun!
 
Geri
Üst