AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

AFP testi yuksekligi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.157
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

AFP testi yüksekliği nedir?​

AFP (Alfa Fetoprotein), kronik karaciğer hastalığı bulunanlarda hafif veya orta düzeyde yüksek olabilmektedir. Bu değerler çoğunlukla 500 ng/ml’den fazla olmaz. Hepatoma ve hepatoselüler karsinom gibi karaciğer kanserlerinde 500 ng/ml düzeyinin üzerinde olmaktadır.

AFP testi kaç olmalı?​

AFP testi kaç olmalı?
AFP referans aralığı; hamilelerde10 -150 ng/mL, hamile olmayan kadınlar ile erkeklerde 0 – 40 ng/mL değerleri arasında olmalıdır. Hamilelik döneminde yapılan testte AFP yüksek çıktı ise bu durum anne karnındaki bebekte, sinirsel tüp kusuru olduğu anlamını taşıyabiliyor.

AFP testi ne zaman yapılır?​

Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?; AFP testi olarak bilinen alfa fetoprotein testi, gebeliğin 16 ila 20. haftaları arasında rutin olarak yapılan bir tür kan testidir. Alfa fetoprotein, anne karnındaki fetüsün karaciğeri tarafından üretilen bir protein türüdür.

Gebelikte AFP MOM değeri kaç olmalı?​

Gebelikte AFP MOM değeri kaç olmalı?
Referans Değerler: ≤2.0 MOM (multiples of median) aynı gebelik haftasındaki gruba göre Alfafetoprotein (AFP), maternal serum Numune : Kan katkısız, kırmızı kapaklı tüplere alınır, santrifüj edilip 1.0 ml. serumu soğuk zincirle gönderilir. Kanın gebeliğin 16-18. haftalarında alınmış olması tercih edilir.
Düzeltilmiş MoM değeri kaç olmalı?​
Genelde 1,3-1,9 mm arasındadır. Bilgisayar programı tarafından verilen MoM değerleri kullanılmaktadır. MoM değerlerindeki değişim düzenli olarak takip edilmektedir.

Alfa feto protein kaç olmalı?​

Alfa feto protein kaç olmalı?
AFP (Alfa Fetoprotein) testi değer aralığı kaç olmalı? AFP için beklenen referans değerler; hamilelerde, gebe olmayan kadınlarda ve erkeklerde farklı seviyelerdedir. Bu bağlamda yetişkin bir erkek için normal AFP değeri 0 ile 40 ng/mL arasındadır.

PAPP-A MoM kaç olmalı?​

İkili testin yorumu: Test raporu incelendiğinde PAPP-A değeri: 1.33 MoM bulunmuştur. PAPP- A değeri, ortanca değerin 1.33 katı olduğu anlamına gelmektedir. Down sendromunda ise bu değer 0,40 civarındadır, bu nedenle hasta down sendromu olasılığından uzaklaşmaktadır.

MoM değeri nasıl hesaplanır?​

MoM değeri nasıl hesaplanır?
MoM değeri hesaplaması için ilk olarak, her bir gebelik haftası için sağlıklı fetusa sahip gebelerden elde edilen verilerin ortancası hesaplanır. Daha sonra her bir test sonucu o haftaya ait medyan değerine bölü- nerek o test sonucuna ait MoM değeri tespit edilir.

İkili test MoM değeri kaç olmalı?​

İkili testte sınır değer 1/250’dir… Risk oranının 1/250’nin üzerinde olması durumunda test pozitiftir, yani down sendromu açısından riskli gruba giren hastanın ileri tetkiki gerektirir.
 
AFP testi, Alfa Fetoprotein adı verilen bir proteinin seviyesini ölçen bir kan testidir. Bu test, özellikle karaciğer hastalıkları ve karaciğer kanserleri gibi durumların tanısında ve takibinde kullanılır. Normalde AFP seviyeleri belirli aralıklarda olmalıdır; hamilelerde 10 - 150 ng/mL, hamile olmayan kadınlar ile erkeklerde ise 0 - 40 ng/mL değerleri arasında olmalıdır. Bu aralıkların dışında görülen yüksek veya düşük AFP seviyeleri çeşitli hastalıkların veya durumların belirtileri olabilir.

Gebelik döneminde yapılan AFP testinde yüksek çıkan sonuçlar, sinirsel tüp kusuru gibi ciddi problemleri işaret edebilir. Bu nedenle, gebelik sırasında AFP testinin yapılması ve sonuçların dikkatlice değerlendirilmesi önemlidir.

Ayrıca, MoM (multiples of median) değeri de önemlidir ve gebelik sürecindeki bazı test sonuçlarının normal aralık içinde olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Örneğin, PAPP-A değeri 1.33 MoM olarak bulunduğunda, ortanca değerin 1.33 katı olduğu anlamına gelir. Bu tür değerler, bazı genetik hastalıkların riskini belirlemede yardımcı olabilir.

AFP testi, sağlık durumunu değerlendirmek ve belirli durumların varlığını veya riskini belirlemek için önemli bir araçtır. Sonuçlarınızı değerlendirmek ve herhangi bir endişenizi doktorunuzla paylaşmak her zaman doğru bir yaklaşım olacaktır.
 
Geri
Üst