AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aflatoksin zararlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aflatoksin zararları nelerdir?​

Aflatoksin, insan üzerinde kanserojen etkileri olduğu bilinen ve hayvanlarda karaciğer kanserine yol açan zehirli bir maddedir. Yer fıstığının ana besin kaynağı olduğu Afrika ve Asya’da karaciğer kanseri olan insanlarla aflatoksin arasında olası yakın bir ilişki olduğu düşünülmektedir.

Aflatoksin en çok hangi besinlerde bulunur?​

Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yerfıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu ile kuru incir gibi kurutulmuş meyvelerde, buğday, arpa, pirinç gibi tahıllarda, misirda, kırmızıbiber gibi baharatlarda bulunur. Aflatoksin bulaşmıs yem tüketen hayvanların sütlerinde ve bu sütlerden üretilen ürünlerde de bulunabilir.
Aflatoksin nasıl temizlenir?
Aflatoksinin gıdalardan yıkama yoluyla temizlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle aflatoksin içeren riskli gıdalar tüketilirken küflü, rengi değişmiş veya normal olmayan bir şekilde görünen ürünler bekletilmeden atılmalı ve yenileri alınmalıdır.
Aflatoksin zehirlenmesi nasıl olur?
Aflatoksin insanlarda özellikle karaciğerde hasar yapar. Karaciğer hasarı türe, cinsiyete, yaşa ve beslenme durumuna göre değişir ve akut ve kronik olabilir. Akıt zehirlenmelerde karaciğerde ağır zehirlenme belirtileri görülür, ölüm oranı yaklaşık %’tir .

Aflatoksin kaç derecede yok olur?​

Yüksek sıcaklıklara (200-300°C) dayanıklı olan aflatoksinler gıdaların ısıtılması, pişirilmesi gibi işlemlerle kaybolmaz. Gıda ve yem üzerinde gözle görünür halde küf bulunmaması aflatoksinlerin bulunmadığı anlamına gelmez. Aflatoksinli gıdalar sağlık için zararlıdır.

Aflatoksin oluşmaması için ne yapılmalı?​

Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine fındık zurufu dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı, 10 cm den kalın serilmemeli ve sık sık karıştırılmalıdır. Yağışlı durumlarda zurufun üzeri örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır.
Aflatoksin nasil önlenir?
Aflatoksin kanser yapar mı?

Aflatoksin nasıl anlaşılır?​

Böbrek ve bağırsaklarda kanama oluşabiliyor.
- İnsanlarda Aflatoksin Belirtileri: İnsanlarda yaşanan aflatoksin zehirlenmelerinde görülen belirtiler ise şöyle:
- Ayaklarda ödem ve şişkinlik.
- Karın ağrısı
- Şişkinlik.
- Kusma.
- Karaciğerde büyüme.
- Akciğerde ödem.
- Kalp yetmezliği.

Aflatoksin ısıya dayanıklı mı?​

Ortamda hava olduğunda sıcaklığa karşı oldukça dayanıklı olan aflatoksinler, sıradan pişirme yöntemleri ve pastörizasyon gibi işlemlerden çok az hasar görür ya da hiç etkilenmez [6,7].
Aflatoksin ne zaman oluşur?
Aflatoksinlerin Yapısı ve Meydana Gelmesi Aflatoksin sıklıkla hasattan önce tarlada ekinlerde oluşur. Eğer ekinin kurutulması aksatılırsa ve depolama esnasında küf gelişimi için su miktarının kritik değerleri aşılırsa hasat sonrası kontaminasyonu gözlenir.
Aflatoksin Hangi kansere yol açar?

Aflatoksin Nedir Kanser?​

 
Geri
Üst