AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Afetlerden sonra olusan en yaygin psikolojik rahatsizlik nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Afetlerden sonra oluşan en yaygın psikolojik rahatsızlık nedir?​

Afet sonrası yaşanan travmatik geçmiş beraberinde sık görülen ve kişinin yaşamsal bütünlüğünün tehdit altında gördüğü bilişsel düşünce sistemini bozan Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)’dur.
Bireylerin ve toplumun psikolojik sosyolojik ve demografik faktörler nedeniyle maruz kalabilecekleri hasar veya zarar görebilirlik derecesine ne ad verilir?
Sosyal zarar görebilirlik, bireylerin ve toplumun, psikolojik, sosyolojik ve demografik faktörler nedeniyle maruz kalabilecekleri; hasar veya zarar görebilirlik derecesi olarak tanımlanır (AFAD, 2014).

Afetlerde en çok kimler etkilenir?​

Afetlerden etkilenen insanların ise %60’ı sel felaketlerinden etkilenmiştir (CRED 2018). Literatürde yer alan çalışmalar incelendiğinde doğal afetlerin çocuklar ve başta ergen bireyler olmak üzere gençler üzerindeki etkilerini araştıran çok çeşitli çalışmalar olduğu tespit edilmiştir.
Doğal afetlerin insan yaşamı üzerindeki etkileri nelerdir?
Can ve mal kaybına neden olur. Devlete ise çok büyük maddi zararlar verir. Bir deprem olduğunda insanlar yaşamını yitirir bir çok bina yıkılır. Bu bakımdan doğal afetler insanların göç etmelerine yakınlarını kaybetmelerine neden olduğu için kötü şekilde etkiler.
Afetlerin Doğrudan Etkisi: Can kayıpları, yaralanma ve sakat kalmalar, yapı ve altyapı hasarları, eşya ve stok kayıpları, hayvan, tarım alanları ve tarım ürünleri kayıpları, kültür mirası ve müzelerdeki kayıplar ile acil yardım, kurtarma, iyileştirme ve yeniden inşa faaliyetlerine yönelik giderlerin tümü.
Afete neden olan tehlikeler?
Bu olaylar, deprem, sel, taşkın, volkanik patlama, tsunami, çığ, fırtına, tayfun vb. gibi doğal tehlikeler ile yangın, çatışma, patlama, kazalar, salgınlar ve savaşlar gibi insan kaynaklı olarak meydana gelen tehlikelerden oluşabilmektedir. …

Tehlike ve risk nedir AFAD?​

Risk belirli tehlikenin ileride yaşanması halinde insanlara ve çevreye zarar veya hasar verebilme durumuna bağlı ortaya çıkabilecek kayıp olasılığı (Kadıoğlu, 2008) ve tehlikeli olayın olumsuz sonuçlarının toplamıdır (AFAD, 2012). afetlere neden olan tehlikeli doğa olaylarıdır (Şahin ve Sipahioğlu, 2002).
 

Similar threads

Geri
Üst