AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Afetlerde iletisim kurarken yapilmasi gereken girisimler nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Afetlerde iletişim kurarken yapılması gereken girişimler nelerdir?​

Çok yüksek ya da alçak sesle, hükmeder tavırla konuşulmamalıdır. Yavaş, anlaşılabilir ses tonuyla, açık ve net konuşulmalıdır. Hastaya/yaralıya müdahale sırasında hasta yakınlarının tepkileri önemsenmeli, endişeleri anlayışla karşılanmalıdır. Hasta/yaralı yakınları ile iletişim kurarken beden diline dikkat edilmelidir.

Doğal afetler sonrasında yardımlaşma neden önemlidir?​

Afet, nüfusun yoğun olduğu bir bölgede gerçekleşirse, hem can hem de mal için daha fazla hasara sebep olur. Deniz Feneri yardım kuruluşu her doğal afet sonrasında bölgeye büyük yardımlar ulaştırarak bu doğal afetten etkilenen tüm insanlara yardım etmektedir. Bu yüzden yapılan her yardım büyük önem taşımaktadır.
Doğal afetler sırasında hangi kuruluşlar yardım eder?
AFAD, ülkemizde afet ve acil durumlara ilişkin tek yetkili kurum olup, afet ve acil durumun niteliği ve büyüklüğüne göre gerek Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı vb. ilgili diğer bakanlıklar ile gerekse sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor.
Afet durumunda ne yapılmalı?
Kesinlikle panik yapılmamalıdır.
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.
- Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Olağanüstü durumlarda iletişim nasıl yapılır?​

Olağanüstü bir durumda interneti kullanarak “imdat” istemek için, ilk başvurulacak yol ICQ, MSN Messanger, AOL Messanger veya Yahoo Messanger gibi anında mesaj yazılımları kullanmaktır. Bilgisayarınızda bu yazılımlardan herhangi biri kuruluysa, listenizde bulunan herkese durumunuzu belirten mesaj atabilirsiniz.

Afet Kurtarma neden önemlidir?​

Gönüllü arama kurtarma ekipleri ile afet ve felaketlerin oluşturacağı etki azaltılmış, maddi ve manevi toparlanma hızlanmış ve toplumda ki gönüllülük bilinci artmış olacaktır.
Ağaç dikmek neyi önler?
Suyun az bulunduğu alanlarda, ağaç gölgeleri buharlaşmayı yavaşlatır. Daha yeni ekilmiş bir ağaç bile haftada en fazla 55 litre suya ihtiyaç duyar ve bu suyu yeraltı suyu olarak doğaya geri bırakır. Tepe ve dere kıyılarındaki ağaçlar toprağın yüzey akışını azaltır ve toprağı bir arada tutar.
Deprem bölgesine yardım ne gönderilir?
Adliyenin ek hizmet binasının zemin katında oluşturulan yardım toplama biriminde 2 Şubat’a kadar her yaş grubuna uygun battaniye, kaban, giysi, kitap, oyuncak gibi ayni yardımlar bir koli içerisinde kabul edilecek. Toplanan yardımların, ilgili birimlere teslim edilerek bölgeye gönderilmesi sağlanacak.
Çok sayıda kentte yaşanan doğal afetlerde etkilenen vatandaşlara yardım etmek isteyen vatandaşlar için yardımların AFAD koordinesinden yapılacağı bildirildi. SMS ile yardımda bulunmak isteyen vatandaşlar “YANGIN” ya da “SEL” yazarak 1866’ya kısa mesaj göndererek 10 TL bağış yapabilecekler.
Afet yardımı, Sandık üyesi iken ekonomik ve sosyal kayıplar meydana getiren deprem, yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ, şiddetli fırtına, terör gibi olaylara maruz kalanlara bir defaya mahsus olmak üzere; üyenin maliki bulunduğu meskeni veya ikametinde bulunan ev eşyasının hasara uğraması halinde …

Geri