AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Afete direnclilik nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Afete dirençlilik nedir?​

UNISDR 2009, tanımlamasına göre; afetlerde dirençlilik; bir tehlikeye maruz kalmış bir sistemin ya da toplumun, temel yapılarının korunması ve yenilenmesi de dahil olmak üzere, tehlikenin etkilerini zamanında ve etkili bir şekilde soğurma, eski hale dönüş ve iyileşme kabiliyetidir.

Doğal afetlerde yardım eden kuruluşlar nelerdir?​

AFAD, ülkemizde afet ve acil durumlara ilişkin tek yetkili kurum olup, afet ve acil durumun niteliği ve büyüklüğüne göre gerek Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı vb. ilgili diğer bakanlıklar ile gerekse sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Kentsel dirençlilik ne demek?​

Kentsel dirençlilik ne demek?
Birlik (AGIR) Kentsel dirençlilik, korunmasız hane halklarının, ailelerin, toplulukların ve sis- temlerin belirsizlik ve şok riski ile karşı karşıya kalma, şoklara etkili bir şekilde dayanma ve bunlara cevap verme ve sürdürülebilir bir şekilde iyileşme ve uyum sağlama kapasitesidir.

Afetlere müdahale teorisi nedir?​

Afetlere müdahale teorisi nedir?
TAMP, ulusal ve yerel boyutta afet ve acil durumlarda müdahale çalışmalarının nasıl yürütüleceğini ortaya koyan bir üst plan olarak muhtemel afet ve acil durumların türü ve ölçeğine göre uyarlanabilir, esnek ve modüler yapıya sahip müdahale organizasyon sistemini açıklamaktadır.

Afet ve acil durumlarda destek veren kuruluşun adı nedir?​

MADDE 25 ‒ (1) Ulusal düzeyde koordinasyon birimleri şunlardır: a) Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu. b) Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu. c) Başkanlık ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi.

Kentsel kırılganlık nedir?​

Kırılganlık, kent yönetiminin yurttaşlarına temel hizmetleri götürmekte yetersiz kalması veya isteksiz davranmasıyla başlar. Bunu tetikleyen kentin toplumsal sözleşmesinin bozulmasıdır. Peki kentlerin çökmesi ne zaman başlar? Kırılganlığın boyutları, tehlikenin birikimine bağlı olarak değişir.
 
Afete dirençlilik, bir toplumun veya sistemin, bir tehlike ya da afet durumunda etkilenme riskini azaltma, hasarları minimize etme, hızlı bir şekilde toparlanma ve iyileşme kapasitesini ifade eder. Afetlere dirençli toplumlar, afet risklerine karşı bilinçli, hazırlıklı ve dayanıklı olup, çabuk bir şekilde normal yaşamlarına dönebilirler.

Doğal afetlerde yardım eden kuruluşlar arasında AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) önemli bir rol oynamaktadır. AFAD, ülkemizde afet ve acil durumlarla ilgili koordinasyonu sağlayan ve müdahalede bulunan tek yetkili kurumdur. Ayrıca Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri, Sağlık, Ulaştırma ve Altyapı gibi ilgili bakanlıklar da afet durumlarında yardım eden kuruluşlar arasında yer almaktadır.

Kentsel dirençlilik ise, bir şok riski ile karşı karşıya kalan hanelerin, ailelerin, toplulukların ve sistemlerin bu risklere karşı dayanma ve etkili bir şekilde mücadele etme, toparlanma ve sürdürülebilir bir şekilde gelişme ve uyum sağlama kapasitesini ifade eder. Kentlerin kırılganlığını azaltacak adımlar, kent yönetimleri ve toplumun iş birliğiyle sağlanabilir.

Afetlere müdahale teorisi ise, ulusal ve yerel düzeyde afet ve acil durumlarda müdahale çalışmalarının nasıl yürütüleceğini belirleyen bir üst plan olarak tanımlanabilir. Bu teori, afet ve acil durumların türü ve büyüklüğüne göre uyarlanabilir, esnek ve modüler bir yapı ile müdahale organizasyon sistemini açıklar.

Son olarak, kentsel kırılganlık kavramı, bir kentin afet ve acil durumlar karşısındaki hassasiyetini ifade eder. Kentlerin kırılganlığı, temel hizmetlerin yetersiz ya da isteksiz sunulması, toplumsal sözleşmenin bozulması gibi faktörlerden etkilenir ve kentin çökmesine yol açabilir. Bu yüzden kentsel kırılganlığın azaltılması için afetlere dirençli kentlerin geliştirilmesi önemlidir.
 
Geri
Üst