AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Afet Eğitimi Hazırlık Günü Kutlama Programı

haberci

Yeni Üye
Afet Eğitimi Hazırlık Günü Anma Programı,
• Eğitim, uygarlıkların vazgeçilmez gereksinimidir
Eğitimin amacı, insan ve toplum yaşamını kolaylaştırmak, güzelleştirmek, zenginleştirmek, iyileştirmek, kişiyi ve toplumu mutlu kılmaktır Eğitim
bilgi, akıl, akıl, kültür, hoşgörü, ahlak gibi değerlere
dayanan ve kişinin doğuşundan başlayıp hayatının ardına kadar devamlı bir süreçtir
• Eğitimde atılan her bir adım, toplumun alınganlık
bilincini, yaratıcılığını, akılcı düşünme gücünü,
doğal yeteneklerini ve becerilerini geliştirmek
için gereken gücü artırmaktadır
Depremin yol açacağı zararları eksilmek için;
• Imal kalitesinde yüksek bir standart karşılamak,
yoklama mekanizmalarını etkin işletmek gerekir
Dolayısıyla devlete, yerel yönetimlere, iş
odalarına, sivil toplum kuruluşlarına, mimar,
mühendislere ve medyaya koskocoman yükümlülük düşmektedir
• Yukarıda farzedilen bütün unsurları denetleyecek,
standartları yüksek tutmaya zorlayacak olanlar; bilgili, bilinçli ve sorumluluk sahibi bireyler olmalıdır
Yurttaşlar sadece tüketici değildir Deprem kayıplarından bireyler de direkt sorumludur
neticede,
• Depremden korunmanın ilk ve tek yolu, bilgili,
bilinçli, sorumluluk sahibi yurttaşlar yetiştirmektir Bütün
bunların başarılabilmesi için de felaket eğitimine
mektep öncesinden başlanmalıdır
• Çağdaş eğitimin gereği olan düşünme, araştırma,
irdeleme ve kavga yeteneklerini ilerletmek
için eğitim programlarında yeniden düzenleme
yapılması zorunludur
• Geçmişte yaşanan can ve mal kayıplarına yol
açan büyük depremlerden ders alınarak başta
zelzele olmadan yapılması gereken çalışmaların
tamamlanması halinde deprem zararlarının en
üye indirilmesi büyük ölçüde eğitim çalışmalarına verilecek ağırlıkla muhtemel olacaktır
Birey ve toplumun deprem konusunda eğitilip
bilinçlendirilmesi ilk önce örgün eğitim sistemi
kadar gerçekleştirilmeli, bununla birlikte yaygın
eğitim aracılığıyla örgün eğitim haricen kalan geniş
halk kitlesinin eğitimine siklet verilmelidir
Bilinmelidir ki;
İnsanlarımız deprem sırasında kendilerine öğretilenlerin tümünü özümsese bile yıkılan bir binadan kurtulma şansları fazla düşüktür bu nedenle
Türkiye ’deki tüm binaların sağlamlık envanterleri
çıkarılarak zelzele esnasında yıkılması olası binaların nasıl güçlendirileceği konusunda toplumun
bilgilendirilmesi gerekir
Ülkemizde,
• Gerek büyük kasaba merkezleri, gerekse kırsal alanlarda
yer alan ve kültürel mirasımızı oluşturan tescilli
ya da tescilsiz sivil mimarlık örneklerinin, anıtsal
ve antik yapıların, kazıbilimsel alanların, benzersiz
şehirsel dokuların korunması ve gelecek nesillere
aktarılması, kültürel mirasımızın sürdürülebilirliğinin ve yaşanılabilirliğinin sağlanması adına yük
taşımaktadır
• Deprem sonrası zarar tespiti, önlem ve uygulamalara karşın yapılan işlemlerin, yer sarsıntısı öncesinde mevcut inşa stokunun envanter çalışmaları
esnasında ele alınarak, kuvvetlendirme gerektiren
yapılar için; sağlamlaştırma, bütünleme, yenileme, yıkılacak durumundaki yapılar için, yeniden
inşa etme önerilerinin getirilerek yapısal dayanımın artırılması ve kullanıcıların eğitilerek bilinçlendirilmesi ve bu konuda uzman mühendislerin
yetiştirilmesi, çok değişik uygarlıklara ev sahipliği
yapmış olan ülkemizdeki varlıklı kültürel mirasın
korunarak yaşatılmasına katkı maddesi sağlayacaktır
Yer Sarsıntısı Konusunda,
1 Çok disiplinli araştırmaların kurumsallaştırılması
için yöntemler geliştirilmeli, milli araştırma
programı çerçevesinde iki yılda bir milli sempozyum yapılmalı, genç araştırmacılara burslar,
başarılı çalışmalar için ödül programları geliştirilmelidir
2 Millet yöneticileri için afet yönetimi konusunda,
tehlike tespit, hasar azaltma, müdahale ve iyileştirme gibi konuları kapsayan bir eğitim programı
gereklidir Halk kuruluşlarının gereken önlemleri
alması ve tüm personelin eğitimli olması açık bir
sorumluluktur Bu programda facia yönetiminde
ahali katılımının önemi ve gerekliliğine yer verilmelidir
3 Üniversitelerimizde yerbilim, jeofizik, inşaat mühendisliği, mimarlık, kent planlaması vb meslek
öğretimi yürüten bölümlerde günümüzde uygulanan öğretim programlarında deprem konularına tatmin edici önemin verilmesi gerekmektedir
YER SARSINTISI VE MEDYA
Medya toplumun zelzele konusunda bilinçlendirilmesinde, depremin yol açtığı kayıp ve zararlarda
da kendini sorumlu hissetmelidir
• Resmi kurumlar ve medya arasında daha önceden belirlenmiş sıkı koordinasyonla, içten ve
güvenilir veri akışı sağlanarak, yanlış ve gösterişli
veri akışı önlenmeli, böylece toplumun aldığı bilginin doğruluğuna güveni sağlanmalıdır
• Zelzele konusunda, eğitsel, psikolojik ve bilimsel olarak konunun uzmanlarınca hazır
materyalin, topluma aktarılmasında yayınlama organlarının kullanılması ve bunun kazara yok, bir
plan dahilinde ve süreklilik arz edecek şekilde
yapılması gerekmektedir
• Bilgiye en süratli ulaşacak ve medyaya sürekli
olarak aracısız olarak data aktaracak yetkili bir birim
oluşturulmalıdır Bu birim yetkin ve nesnel kişilerden oluşmalıdır
ÖRGÜN VE YAYGIN EĞİTİM
Doğal afetlerin etkisini azaltmak, kayıpları en üye
indirmek toplumun her ferdinin ve her kesimin
bilinçli ve etkin katılımı ile olacaktır Zelzele konusunda halkın bilinçlendirilmesi, eğitimin bütün öğelerinin seferber edilmesiyle mümkündür
Yıkım Eğitimi;
• Örgün Eğitim Sistemi
• Yaygın Eğitim Sistemi
• Hizmet İçi Eğitim
• Iş İçi Eğitim
• Insanlar Eğitimi
Örgün Eğitim Sistemi İçinde Felaket Eğitimi
• Okul Öncesi Afet Eğitimi
• Ilk Öğretim
• Orta Öğretim
Yaygın Eğitim Sistemi İçinde Afet Eğitimi
Halk Müziği eğitiminin nasıl ve nerede yapılacağı, hangi
metot ve yolla kimin kadar verileceği, ilgili
kurum ve kuruluşlarca kararlaştırılıp plan ve programlar hazırlanmalıdır Bu kuruluşlar;
• Milli Eğitim Bakanlığı,
• Görsel ve yazılmış kitle iletişim kuruluşları,
• Sivil toplum örgütleridir
Kalfalık, El Yatkınlığı ve Taşeronluk Pak Belgesi
• İşverenlerce yaptırılan meslek tasvir edilerek yapılan
anlaşmalara uygun olarak işin fen ve sanat kurallarına, ahlaki değerlere uygun olarak tamamlandığı ve çalışmalar esnasında bahşedilen işi zamanında
tamamlandığını belirten belgedir *

Afet Eğitimi Hazırlık Günü Anma Programı hakkındaki detaylı bilgilendirme için teşekkürler. Programda eğitimin insan ve toplum yaşamını kolaylaştırmak, güzelleştirmek, zenginleştirmek, iyileştirmek amacıyla önemine vurgu yapılıyor. Eğitim sürecinin bilgi, akıl, kültür, hoşgörü ve ahlak gibi değerlere dayandığı ve doğumdan ölüme kadar devam ettiği ifade ediliyor.

Depremin yol açabileceği zararları önlemek için yüksek kaliteli bir standartın karşılanması, denetim mekanizmalarının etkin işletilmesi gerektiği belirtiliyor. Devlete, yerel yönetimlere, iş odalarına, sivil toplum kuruluşlarına, mimarlara, mühendislere ve medyaya büyük sorumluluk düştüğü vurgulanıyor.

Depremden korunmanın ilk ve tek yolunun bilgili, bilinçli ve sorumluluk sahibi yurttaşlar yetiştirmek olduğu ifade ediliyor. Bireylerin ve toplumun deprem konusunda eğitilmesi gerektiği ve eğitim çalışmalarına önem verilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Afet eğitiminin, okul öncesi dönemden başlayarak yaygın bir şekilde uygulanması gerektiği belirtiliyor. Çağdaş eğitim gereksinimleri doğrultusunda düşünme, araştırma, irdeleme ve kavga yeteneklerinin geliştirilmesi için eğitim programlarının yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bununla birlikte, deprem riski altındaki binaların güçlendirilmesi ve toplumun bilgilendirilmesi gerektiği üzerinde duruluyor. Ülke genelinde yapısal dayanımın artırılması, kültürel mirasın korunması ve eğitim çalışmalarının sürekli ve etkin bir şekilde devam ettirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Son olarak, medyanın deprem konusunda toplumu bilinçlendirmede önemli bir rol üstlendiği ve doğru, güvenilir bilgi akışının sağlanması gerektiği vurgulanıyor. Yer sarsıntısı konusunda yapılan araştırmaların kurumsallaştırılması, afet yönetimi konusunda eğitim programlarının oluşturulması gerektiği belirtiliyor. Bu detaylı bilgiler ışığında, afet eğitiminin toplumun her kesimi tarafından benimsenmesi ve uygulanması gerekmektedir.

Geri