AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adrenerjik ve kolinerjik ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Adrenerjik ve kolinerjik ne demek?​

NA ve Ach tüm etkilerini hedef dokulardaki özgün reseptörlerine bağlanıp bu reseptörleri aktive ederek gösterirler. NA’nin bağlanıp uyardığı reseptörlere adrenerjik, Ach’nin bağlanıp uyardığı reseptörlere kolinerjik reseptörler denir.

Kolinerjik ne anlama gelir?​

Parasempatomimetik ilaçlar, bazen kolinomimetik ilaçlar veya kolinerjik reseptörleri uyarıcı ajanlar olarak da adlandırılırlar; parasempatik sinir sistemini (PSNS) uyaran kimyasallardır. Bu kimyasallara kolinerjik ilaçlar da denir çünkü asetilkolin (ACh), PSNS tarafından kullanılan ana nörotransmitterdir.
Kolinerjik nöronlar nedir?
asetilkolinin nörotransmiter olarak kullanıldığı nöronlara kolinerjik nöronlar denir.

Kolinerjik etkiler nelerdir?​

Kişilerdeki savaş ya da kaç tepkisi, vücudu bir eyleme geçirmek için çoğunlukla norepinefrin kullanırken, bu yanıtı dengeleyen ve azaltan asetilkolin budur kolinerjik aktivitedir. Kolinerjik aktivite, vücudu beslemeye, üremeye, dinlenmeye, sindirmeye hazır hale getirmek için asetilkolin kullanır.

B adrenerjik ne demek?​

Beta 1 adrenerjik reseptörlerin aktivasyonu kalbin kasılma gücünü ve atım hızını arttırır. Beta 2 adrenerjik reseptörlerinin aktivasyonu solunum, damar ve uterus düz kasını gevşetir. Bunun sonucu olarak bronşları genişletir (bronkodilatasyon), çizgili kaslara kan akımını arttırır ve uterus kasılmalarını azaltır.
Kolinerjik etkiler neler?
Organik fosfat bileşikleri Asetilkolinesteraz (AChE) enzimini baskılayarak kolinerjik sendroma neden olur. Parçalanamayan asetil kolinin muskarinik ve nikotinik alanda birikimi sonucunda semptomlar ortaya çıkar. Kolinerjik Sendrom ölümle sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme tablosuna yol açar.
Otonom sinir sistemi, sinir sistemini kalp kası, damarlar, akciğerler ve organların düz kasları ile dış salgı bezleri gibi isteğimiz dışında çalışan organları innerve eden bölümdür.
 
Geri
Üst