AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adrenal adenom nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Adrenal adenom nedir?​

Adrenal kitle (adenoma) nedir? Adrenal adenoma, böbreküstü bezinden kaynaklanan tümörlere verilen addır. Sıklıkla bu tümörler radyolojik tetkikler sırasında rastlantısal olarak ortaya çıkarlar ve bu durumda insidenteloma olarak adlandırılırlar. Bunlar hormon salgılayabilirler veya salgı yapmayabilirler.

Sol sürrenal adenom ne demek?​

Sürrenal veya adrenal adenomu, böbreküstü bezinden kaynaklanan tümörlere verilen addır. Sıklıkla bu tümörler radyolojik tetkikler sırasında rastlantısal olarak ortaya çıkarlar ve bu durumda insidentiloma olarak adlandırılırlar. Bunlar hormon salgılayabilirler veya salgı yapmayabilirler.

Adrenal LOJ nedir?​

Adrenal LOJ nedir?
Adrenal bez veya diğer adı ile sürrenal bezler her iki böbreğin üst kutuplarında yer alan ağırlıkları 4-6 gr olan ancak oldukça önemli hormonlar salgılayan böbrek üstü bezleridir. Böbrek üstü bezlerinin kortex ve medulla diye ayrılan iki bölgesi, kortex bölgesinin de farklı hormonlar salgılayan 3 tabakası mevcuttur.

Adenom hastalığı nedir?​

Bir hücrenin genetiğinin bozulup, hastalıklı hücreler üretmesine adenom denir. Bu bozulmadan hangi hormon hücresi etkilendiyse, tümör belirtileri o hormonun aşırı salgılanmasına bağlı olarak değişiyor. Hipofiz adenomları kadın ve erkeklerde görülebiliyor.

Adrenal Myelolipoma nedir?​

Adrenal myelolipom, genellikle tek taraflı, düzgün sınır- lı, değişken boyutlarda olan, adrenal bezin nadir, benign ve hormonal olarak inaktif bir tümörüdür. Neoplazm yağ doku ve kemik iliğine ait myelopoetik hücrelerden olu- şur. Pekçok tümör asemptomatiktir ve çoğunlukla otopsi çalışmalarında tesadüfen tespit edilir.

Adrenal kortikal adenom nedir?​

Adrenal kortikal adenom nedir?
Adrenal adenomlar, böbrek üstü bezin iyi huylu (kanserli olmayan) tümörleridir. Adrenal korteks adı verilen bezin dış tabakasından kaynaklanırlar. Böbrek üstü bezleri (adrenal bezler ) tarafından bir çok hormon salgılanır. Bu hormonlar kortizol, aldosteron, epinefrin , norepinefrin ve cinsiyet hormonlarıdır.

Adenom nedir belirtileri?​

*Kadınlarda; memelerin büyümesi, hassaslaşması ve süt salgılaması, adet düzensizliği ve adet kesilmesi, kısırlık, *Erkeklerde cinsel güç kaybı, kısırlık ve memelerin büyümesi, *Aşırı boy uzaması, *Gövdede toplanan kilo artışı ve kıllanma gibi belirtiler kendini gösteriyor.

Adenom zararlı mı?​

Hipofiz adenomları; fonksiyonları ve yapıları itibariyle iyi huylu tümörler olsa da; ulaşabildikleri boyutlar ve fonksiyon göstermelerine bağlı olarak çeşitli klinik belirtilere neden olarak sağlığı olumsuz etkileyebilir. Oldukça nadiren, hipofiz tümörleri kanserleşebilir.

Adenom nasıl tedavi edilir?​

Adenom nasıl tedavi edilir?
Adenom Nasıl Tedavi Edilir? Eğer hipofiz bezindeki adenom çok büyümediyse ve ilerlemediyse, ilaç tedavisi ile ortadan kaldırılabilir. Fakat ilaç kullanılarak tedavi mümkün olmuyorsa, bu durumda cerrahi müdahale gerekir. Cerrahi müdahaleler burundan girilerek ya da açık şekilde gerçekleştirilebilir.

Böbrek üstü bezinde kitle ne demek?​

Böbrek üstü bezi kitleleri adrenal bezlerde oluşan çoğu iyi huylu kitlelerdir. Genellikle başka bir sebepten dolayı yapılan görüntülemeler sırasında rastlantısal olarak saptanır. Endokrin sistemin bir parçası olan adrenal bezler vücudumuzdaki hemen hemen her organ ve dokuya talimat veren hormonları üretir.
 
Adrenal bez veya sürrenal bezler, böbreklerin üst kısımlarında yer alan ve hormon üreten önemli bezlerdir. Bu bezlerin her iki böbreğin üst kutuplarında yer alır ve 4-6 gram ağırlığındadırlar. Adrenal bezlerin korteks ve medulla olmak üzere iki ayrı bölgesi bulunur. Korteks bölgesi ise farklı hormonlar salgılayan üç tabakaya ayrılmıştır.

Adrenal adenomlar ise böbrek üstü bezinden kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Genellikle radyolojik tetkikler sırasında rastlantısal olarak tespit edilirler ve insidentiloma olarak adlandırılırlar. Adrenal adenomlar hormon salgılayabilir veya salgı yapmayabilirler. Böbrek üstü bezi kitleleri genellikle iyi huylu olup, diğer tetkikler sırasında tesadüfen belirlenebilirler.

Adenom hastalığı, hücre genetiğinin bozulması sonucunda hastalıklı hücrelerin oluştuğu bir durumu ifade eder. Bu bozulma hangi hormon hücresini etkilerse, tümör belirtileri o hormonun aşırı salgılanmasından kaynaklanabilir. Adrenal adenomlar genellikle hormonal bir aktiviteye sahip olup, belirtiler hormon fazlalığına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu belirtiler kadın ve erkeklerde farklı şekillerde görülebilir.

Adrenal kortikal adenomlar ise adrenal korteksten kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Adrenal korteks, birçok hormonun salgılandığı bezin dış tabakasıdır. Bu hormonlar arasında kortizol, aldosteron, epinefrin, norepinefrin ve cinsiyet hormonları bulunmaktadır.

Adenomların belirtileri genellikle cinsiyete göre değişiklik gösterebilir. Kadınlarda büyüyen meme, hassasiyet, süt salgılanması, adet düzensizliği ve kısırlık belirtiler arasında yer alabilirken, erkeklerde cinsel gücün azalması, kısırlık, meme büyümesi gibi belirtiler görülebilir. Aynı şekilde aşırı boy uzaması, kilo artışı, kıllanma gibi belirtiler de adenomların belirtileri arasında sayılabilir.

Adenomlar genellikle iyi huylu tümörler olsa da büyüdüklerinde ve belirli boyutları aştıklarında çeşitli klinik belirtilere neden olabilirler. Nadir durumlarda, adenomlar kanserleşebilir. Adenomların tedavisi genellikle büyüklüklerine ve semptomlara bağlı olarak değişir. İlaç tedavisi veya cerrahi müdahale uygulanabilir.
 
Geri
Üst