Adli yargiya kim bakar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
209.989
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Adli yargıya kim bakar?​

Adli yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Yargıtay’dır.

Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerinin görevleri nelerdir?​

Bölge adliye mahkemeleri diğer adıyla istinaf mahkemeleri adlî yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kesin olmayan hüküm ve kararlara karşı yapılacak başvuruları inceleyip karara bağlamak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla görevli üst derece mahkemelerdir.
Hukuk sisteminde kapsam bakımında en geniş olan yargıya adli yargı denir. Adli yargı kendi arasında, ilk derece mahkemeleri, ikinci derece mahkemeleri ve Yargıtay olmak üzere kollara ayrılmaktadır. Ayrıca medeni yargı ile ceza yargısı, adli yargının kapsamı altında bulunmaktadır.
Adli mahkemeler nelerdir?
Madde 2 – Adli yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. Madde 3 – Adli yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir. Madde 4 – Hukuk mahkemeleri, sulh hukuk ve asliye hukuk mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan diğer hukuk mahkemeleridir.
Yargıtay esastan red ne demek?
Yargıtay’ın esastan red kararı, istinaf mahkemesi hükmünün hukuka uygun bulunduğu anlamına gelir. Yargıtay’ın bu şekilde verdiği kararına “onama kararı” da denilmektedir. Yargıtay’ın temyiz incelemesi sonucu hükmü onaması halinde istinaf mahkemesi tarafından verilen hüküm kesinleşir.

Hukuk dilinde bam ne demek?​

Bölge adliye mahkemesi, diğer bir deyişle istinaf mahkemesi; ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin kural olarak son kararlarına karşı yapılan istinaf başvurularını incelemekle görevli üst derece mahkemesidir.

Bölge adliye mahkemelerinin yargı çevresini kim belirler?​

Madde 25- Bölge adliye mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen yerlerde, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur.
Adli hukuk nedir?
Ceza davalarının ve kişiler arasında çıkan hukuki uyuşmazlıkların çözümlendiği yargı koludur. Adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii Yargıtay’dır. Adli Yargı kendi içinde medeni yargı ve ceza yargısı olmak üzere ikiye ayrılır.
 
Geri
Üst