AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adli yardim ucretini kim oder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Adli yardım ücretini kim öder?​

Adli yardım istinaf ve temyiz masrafını da kapsar. Adli yardım talebi kabul edilmişse, tüm yargılama harç ve giderleri yargılama sonuna kadar devlet tarafından karşılanır. Bu masrafa, yerel mahkeme kararına karşı başvurulacak istinaf ve temyiz giderleri de dahildir.

Adli yardım ücreti ne kadar?​

1.040,74 TL. Ancak, Avukatlık Yasasının 180. maddesinin (e) bendi gereğince, adli yardımla avukattan asgari ücret tarifesinde belirtilen ücretin % 10′ u büro geliri olarak tahsil edileceği hükme bağlandığından, 1.300,93 TL.X% 10 = 130,09 TL. kesilecektir. Bu durumda; Adli Yardım Bürosu görevli Avukata 1.144,81 TL.

Adli yardım ücretine ne zaman hak kazanılır?​

Adli yardım ücretine ne zaman hak kazanılır?
Açılmış bir davaya görevlendirilmiş ise davanın ilk duruşmasına girmesi ve davaya dilekçe sunması halinde ücret hak eder. ücret ödenmesini gerektirmeyen hallerdir. Görevli avukatın birden fazla ücret talep etmesi halinde, talebe ilişkin karar Denizli Barosu Yönetim Kurulu tarafından verilir.

Adli yardım talebi reddedilirse ne olur?​

Adli yardım talebi reddedilirse ne olur?
Adli yardım talebi reddedilirse, ödeme gücünde sonradan gerçekleşen ciddi bir azalmaya dayanılarak tekrar talepte bulunulabilir.” şeklinde düzenlenmiştir. Dosya kapsamından, davacının dilekçesinin başlık ve içeriğinde istemin, adli yardım talebinin reddi kararına itiraz olduğu anlaşılmaktadır.

Adli yardım parası nasıl alınır?​

Adli yardım başvuruları Baromuz Adli Yardım Bürosu’na yapılmaktadır. Büroda istemciyle görüşülerek başvuru formu doldurulur ve istemin neye ilişkin olduğu tespit edilir. Görüşme sırasında istemciyle ilgili kişisel bilgilerin yanında talebine ilişkin hukuki niteleme de yapılmaktadır.

Adli yardım ücreti ne zaman talep edilir?​

Adli yardım talebi, dava açılmadan önce barolara ve yargılamanın yapılacağı mahkemeye, dava açıldıktan sonra ise yine barolara ve asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeye, icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesine yapılır.

Adli yardım talepli dava nasıl açılır?​

Adli yardım talepli dava nasıl açılır?
Talepte bulunan kişi, iddiasının özeti ile birlikte, iddiasını dayandıracağı delilleri ve yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeleri mahkemeye sunmak zorundadır. Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtay’a yapılır.

Adli yardım şartları nelerdir?​

Adli yardım şartları nelerdir?
Kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler.
Adli yardım talebi hangi durumlarda reddedilir?​
Adli yardımdan yararlanan kişinin mali durumu hakkında kasten veya ağır kusuru sonucu yanlış bilgi verdiği ortaya çıkar veya sonradan mali durumunun yeteri derecede iyileştiği anlaşılırsa adli yardım kararı kaldırılır.
Adli yardım talebinin reddine itiraz ne demek?​
Adli Yardım Talebinin Reddine İlişkin Kararlara İtirazda Görevli Mahkeme Adli yardım talebinin reddi halinde, ret kararına karşı itiraz etmek mümkündür. 19 Adli yardım talebinin reddine ilişkin kararlara karşı, tebliğinden itibaren bir hafta içinde kararı veren mahkemeye yazılı olarak (dilekçeyle) itiraz edilir.

Adli yardım hangi durumlarda verilir?​

Adli yardım hangi durumlarda verilir?
Adli yardımdan dava masraflarını, ödeme gücünden yoksun olan ve buna dayanak gösteren vatandaşlar yararlanabilir. Vatandaşlar iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, haklı oldukları yolunda kanaat uyandırmak şartıyla adli yardımdan faydalanabilir.

Adli yardım kararı ne zamana kadar devam eder?​

Adli yardım kararı ne zamana kadar devam eder?
Adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder. Avukatlık ücreti dışındaki diğer yargılama giderlerinden muafiyet için mahkemeye başvurulması gerekmektedir.

Adli yardım vekalet ücreti ne zaman ödenir?​

Zira adli yardım, kişiye geçici bir muafiyet sağlamaktadır. Ancak mahkeme bu konuda bir kolaylık sağlanmasını uygun görür ise, HMK 339/1 uyarınca, yargılama giderlerinin en geç bir yıl içerisinde aylık eşit taksitler halinde ödenmesine de hükmedilebilir.

Adli yardım talepli dava Uyaptan açılabilir mı?​

Ayrıca yapılan düzenleme ile artık Adli Yardım Başvuru Formuna E-devlet üzerinden de erişilebiliyor. Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor.

Adli yardım talepli dosya Uyaptan açılabilir mi?​

Adli yardım talepli dosya Uyaptan açılabilir mi?
Ayrıca yapılan düzenleme ile artık Adli Yardım Başvuru Formuna e-Devlet üzerinden de erişilebilecek. Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna “https://vatandas.uyap.gov.tr” adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor.
 
Adli yardım ücretini kim öder sorusuna cevaben, adli yardım istinaf ve temyiz masraflarını da kapsadığını belirtelim. Adli yardım talebi kabul edildiği takdirde, tüm yargılama harç ve giderleri yargılamanın sonuna kadar devlet tarafından karşılanır. Bu masraflar arasında yerel mahkeme kararına karşı başvurulacak istinaf ve temyiz giderleri de bulunmaktadır.

Adli yardım ücreti ise 1.040,74 TL olarak belirlenmiştir. Ancak Avukatlık Yasasının 180. maddesine göre, adli yardımla avukattan asgari ücret tarifesinde belirtilen ücretin %10'u büro geliri olarak tahsil edilir. Dolayısıyla, 1.300,93 TL X %10 = 130,09 TL kesilecektir ve Adli Yardım Bürosuna görevli avukata ödenecek miktar 1.144,81 TL olacaktır.

Adli yardım ücretine hak kazanmanın zamanı ise, açılmış bir davaya görevlendirilmiş avukatın davanın ilk duruşmasına girmesi ve dilekçe sunması durumunda ücret hak edileceği belirtilmektedir. Bu durumda, ücret ödenmesini gerektirmeyen haller de mevcuttur.

Adli yardım talebi reddedildiği takdirde ise, ödeme gücünde sonradan gerçekleşen ciddi bir azalmaya dayanarak tekrar talepte bulunulabileceği ifade edilmektedir. Reddedilen taleplere ilişkin süreçler hakkında da bilgi verilmektedir. Dosya kapsamından, talebin reddi kararına yapılan itirazlar vurgulanmaktadır.

Adli yardım parasının nasıl alındığı, başvuruların barolar aracılığıyla Adli Yardım Bürosuna yapıldığı ve istemciyle yapılan görüşmeler sonucunda başvuru formunun doldurulduğu açıklanmıştır. Benzer şekilde, Adli yardım ücretinin talep edilme zamanı ve nasıl yapıldığı konuları da detaylı olarak ele alınmıştır.
 
Geri
Üst