AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adli yardim parasi ne zaman yatar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

Adli yardım parası ne zaman yatar?​

Madde 7. (Değişik: RG 18/12/2008-27084) Adli yardımla görevlendirilen avukata, görevlendirmeye konu iş için asgari ücret tarifesinde gösterilen maktu ücretin üç katına kadarı baro yönetim kurulu kararı ile peşin ödenir.

Adli yardım görevi nasıl alınır?​

Adli yardım görevi nasıl alınır?
Adli yardım başvuruları Baromuz Adli Yardım Bürosu’na yapılmaktadır. Büroda istemciyle görüşülerek başvuru formu doldurulur ve istemin neye ilişkin olduğu tespit edilir. Görüşme sırasında istemciyle ilgili kişisel bilgilerin yanında talebine ilişkin hukuki niteleme de yapılmaktadır.

Adli yardım avukat ücretini kim öder?​

Adli yardım avukat ücretini kim öder?
Adli yardımdan yararlanan kişi için mahkemenin talebi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti, yargılama gideri olarak Hazineden ödenir.

Polis kimlerin ifadesini alamaz?​

Soruşturmada İfade Vermeye veya Sorguya Çağırma Kolluk görevlileri, suç işlendikleri şüphesiyle yakaladıkları kişileri veya uyguladıkları tedbirleri derhal Cumhuriyet savcısına bildirmek zorundadır. Kolluk, Cumhuriyet savcısından talimat almadan ifade alma veya diğer karakol işlemlerini yapamaz.

Adli yardım kimlere verilir?​

Adli yardım kimlere verilir?
Kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler.

Adli yardım avukatı ücret alır mı?​

Adli yardım avukatı ücret alır mı?
Adli yardım avukatı ücretsiz çalışmamaktadır. Asgari ücret tarifesine göre belirlenen ücret Baro tarafından ilgili avukata ödenir. Adli yardım servislerinde çalışan avukatlar bu durumu kabul ederek gönüllü olmuşlardır. Baro Adli Yardım Kurulları görevlendirdikleri avukatları takip ederler.
Devletin verdiği avukata para verilir mi?​
Türkiye Barolar Birliği, hakkını aramak için hukuksal yollara başvurmak isteyen ama maddi imkânları olmayan kişilere ücretiz avukat atayarak, hak arama özgürlüğü güvence altına alır. Adli yardım olarak adlandırılan bu hizmetten sadece hukuk davaları ve icra takipleri için yararlanılır.

Adli yardım kararı ne zamana kadar devam eder?​

Adli yardım kararı ne zamana kadar devam eder?
Adli yardım, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder. Avukatlık ücreti dışındaki diğer yargılama giderlerinden muafiyet için mahkemeye başvurulması gerekmektedir.

Adli yardım parası, adli yardımla görevlendirilen avukatlara asgari ücret tarifesinde gösterilen ücretin üç katına kadar peşin ödenmektedir. Bu ödeme, baro yönetim kurulu kararı ile gerçekleştirilir. Adli yardımın alınması için başvuruların Baromuz Adli Yardım Bürosu'na yapılması gerekmektedir. İstemciyle yapılan görüşmeler sonucunda başvuru formu doldurulur ve hukuki niteleme yapılır.

Adli yardımdan yararlanan kişi için mahkeme talebi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti, yargılama gideri olarak Hazineden ödenir. Kamuya yararlı dernek ve vakıflar, mali açıdan zor durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler. Bu durumda, asgari ücret tarifesine göre belirlenen ücret Baro tarafından ilgili avukata ödenir.

Polisler, ifade alma veya sorgulama işlemleri için talimat almadan hareket edemezler. Kişilerin ifadesini alabilecekleri durumlar kesin prosedürlerle belirlenmiştir. Adli yardım süreci, hükmün kesinleşmesine kadar devam eder. Avukatlık ücreti dışındaki yargılama giderleri için mahkemeye başvurularak muafiyet talep edilmelidir.

Geri