- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Adli yardım kararının sonuçları nelerdir?
Mahkemenin verdiği adli yardım kararı, ilgiliye yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet, yargılama ve takip giderleri için teminat göstermekten muafiyet, dava ve icra takibi sırasında yapılması gereken tüm giderlerin Devlet tarafından avans olarak ödenmesi, davanın avukat ile takibi …Islahla sonra karşı dava açılabilir mi?
Taraf usul işlemleri dava açılmadan veya yargılama esnasında tarafların süreci ilerletmek ve sürdürmek için bizzat yaptığı işlemlerdir. Bunun dışında ıslah dilekçesi ile karşı dava açılamaz, ikinci tanık listesi verilemez, manevi tazminatın artırılması talep edilemez.Adli yardım kararını kim verir?
Mahkeme, talepte bulunanın, yukarıda düzenlenen hususlardan bir kısmından yararlanmasına da karar verebilir. Adli yardım, asıl talep veya işin karara bağlanacağı mahkemeden; icra ve iflas takiplerinde ise takibin yapılacağı yerdeki icra mahkemesinden istenir.
Islah ile dava türü değişir mi?
Öncelikle ıslah ile dava türü değiştirilemez ve Mahkemece ıslaha ancak arttırım yapılan alacak kalemleri açısından değer verilebilir. Mahkemece kısmi dava olarak açılan davanın türünün bu şekilde değiştirilmesi hatalıdır.Adli yardım talepli dava Uyaptan açılabilir mi?
Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar başvuru formuna “https://vatandas.uyap.gov.tr” adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor.Adli yardımda karşı vekalet ücreti ödenir mi?
Madde 17: Adli yardım konusu işin sonunda istem sahibinin maddi bir yarar elde etmesi durumunda adli yardım nedeniyle avukata ödenen para ile adli yardımdan yararlanan ilgili lehine ilamda belirlenen harca esas değerin %5’i Adli Yardım Bürosuna ödenir. Avukattan da ilamda gösterilen vekâlet ücretinin %10’u alınır.
Adli yardım başvuruları Baromuz Adli Yardım Bürosu’na yapılmaktadır. Büroda istemciyle görüşülerek başvuru formu doldurulur ve istemin neye ilişkin olduğu tespit edilir. Görüşme sırasında istemciyle ilgili kişisel bilgilerin yanında talebine ilişkin hukuki niteleme de yapılmaktadır.