Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Adli ve Onleme Aramalari Yonetmeligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği nedir?​

Kapsam Madde 2 – Bu Yönetmelik, kolluk tarafından, kişilerin üstlerinin, eşyasının, araçlarının, özel kâğıtlarının, konut, işyeri ve eklentilerinin aranmasında uyulacak esas ve usulleri kapsar. Adlî aramalarda karar ve emir verme yetkisi Madde 7 – Adlî aramaya karar vermek yetkisi hâkimindir.

Yakalama emri arama yetkisi verir mi?​

Yakalama emri arama yetkisi verir mi?
Bu maddede yazılı işlemler gece de yapılabilir. Madde 30 – Haklarında gıyabî tutuklama veya tutuklama kararı ile yakalama emri veya zorla getirme kararı bulunan kişilerin yakalanması için yapılacak aramalarda, ayrıca arama kararı verilmesi gerekli değildir.

Arama kararı hangi durumlarda verilir?​

Buna göre, Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler. Kolluk amirinin kararı yirmidört saat içinde görevli hakimin onayına sunulur.

Adli aramada kimler bulunur?​

Adli aramada kimler bulunur?
CMK’nın 119/4. maddesi şu şekildedir: “Cumhuriyet savcısı hazır olmaksızın konut, işyeri veya diğer kapalı yerlerde arama yapabilmek için o yer ihtiyar heyetinden veya komşulardan iki kişi bulundurulur.”

Adli ve Önleme Araması nedir?​

Arama şüpheli veya sanığı ya da bir delili elde etme amacıyla yapılabileceği gibi, bir suçun işlenmesini veya bir tehlikeyi önlemek amacıyla da yapılabilir. Birinci tür aramaya “adli arama”, ikinci tür aramaya ise “önleme araması” denilmektedir. Bu itibarla arama hem koruma, hem de önleme tedbiridir.

Önleme Arama kararını kim verir?​

Önleme Arama kararını kim verir?
Kolluk tarafından önleme araması yapılabilmesi için, usulüne göre verilmiş arama kararı gerekmektedir. Bu karar, sulh ceza hakimince verilir. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amir tarafından yazılı olarak arama emri verilebilir.

Yakalama kararında ev aranır mı?​

Kural olarak arama kararı olmaksızın bir arama yapılamaz ancak istisna olarak hakkında bir yakalama kararı verilmiş olan kişiye ait olduğu biliniyorsa arama kararı gerekmeksizin evi ve işyeri aranabilir.

Hangi hallerde ev araması yapılır?​

Hangi hallerde ev araması yapılır?
Ev Konut Arama Kararı Nasıl Olmalıdır? Öncelikle CMK Madde 119 hükmüne göz atmamız gerekiyor. Hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler.

Önleme aramasının dayanağı olan yasa nedir?​

Genel emniyet ve asayişin korunması ile tehlikelerin önlenmesi amacıyla başvurulan önleme araması; 2559 sayılı PVSK’nın 9 ve Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nin 18-26. maddelerinde düzenlenmiş olup Yönetmeliğin 19. maddesinde; “Milli güvenlik ve kamu düzeninin, genel sağlık ve genel ahlakın veya başkalarının hak …

Önleme araması ile araç aranır mı?​

Önleme araması ile araç aranır mı?
Önleme aramasıyla aranabilecek yerler Mevzuatta yer alan düzenlemeler gereğince, sulh ceza hakimi veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amir tarafından verilen önleme araması kararı/emri ile; kişilerin üstleri, araçları, özel kâğıtları ve eşyaları görevli ve yetkili kolluk tarafından aranabilir.
 
Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği, kolluk tarafından gerçekleştirilecek olan kişilerin üstlerinin, eşyalarının, araçlarının, özel kâğıtlarının, konut, işyeri ve eklerinin aranmasında uygulanacak esas ve usulleri belirleyen bir yönetmeliktir. Bu yönetmelik, adli arama ve önleme araması olmak üzere iki tür arama sürecini kapsar.

1. **Adlî Arama:** Suç şüphesi olan bir kişinin ya da suç delillerinin elde edilmesi amacıyla gerçekleştirilen aramalardır.
2. **Önleme Araması:** Bir suçun işlenmesini veya bir tehlikeyi önlemek amacıyla yapılabilen aramalardır.

Adli aramalarda karar verme yetkisi hakimde iken, önleme araması için sulh ceza hakimi veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amir tarafından yazılı olarak verilen arama kararı gerekmektedir.

Önleme araması sırasında, kişilerin üstleri, araçları, özel kâğıtları ve eşyaları yetkili kolluk tarafından aranabilir. Önleme aramasının dayanağı olan yasa, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 9. maddesi ve Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin ilgili maddeleridir.

Yakalama emri ya da tutuklama kararı bulunan kişilere ait olması durumunda arama kararı olmaksızın evi ve işyeri aranabilir. Ancak genel olarak arama kararı olmaksızın bir arama yapılamaz ve ev araması için hâkim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde belirli prosedürlerin takip edilmesi gerekmektedir. Ev araması için gerekli karar, Cumhuriyet savcısı veya kolluk amiri tarafından yetkilendirilmiş kolluk görevlilerince alınmalıdır.

Bu yönetmelik, adli ve önleme amaçlı gerçekleştirilen aramaların usullerini ve kapsamlarını düzenleyerek hem bireylerin haklarını korumayı hem de genel güvenliği sağlamayı amaçlar.
 
Geri
Üst