Adli ve idari islem ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.105
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Adli ve idari işlem ne demek?​

tanım 1 : idari organ ve makamların idare alanındaki irade açıklamalarıdır. tanım 2 : idarenin tek yanlı olarak kişiler hakkında hukuki sonuç doğuran işlemlerine idari işlem denilmektedir. hukuki işlem, hukuki sonuç doğurmaya yönelik irade beyanıdır. idari işlemse, idarenin hukuki işlemidir.

Idari işlem ne zaman kesinleşir?​

Danıştay 5. Dairesinin 17.05.1996 tarih ve E. 1995/4416 K. 1996/1911 sayılı kararında idari işlemin kesin olması, “idari işlemin oluşması için öngörülen sürecin tüm aşamaları ile tamamlanıp yetkili idari makam veya organlarca imzalanarak uygulanabilir duruma gelmiş olması” biçiminde tanımlanmıştır.
Maddi açıdan idari işlemler nelerdir?
İdârî işlemlerin, doğurdukları hukuksal sonuca göre kendi aralarında yapılan tasnife, maddî açıdan tasnif denmektedir. Tüzükler ,yönetmelikler ve adsız düzenleyici işlemler olmak üzere üçe ayrılırlar.Genel işlemlere düzenleyici işlem de denmektedir.

Idari işlem ne işe yarar?​

Kamu kurum ve kuruluşlarınca tek yanlı irade açıklaması ile hukuki sonuç yaratan, yani hukuk düzeninde değişiklik yaratan işlemlere idari işlem denir. İdari işlemlerin en önemli özelliği onların tek yanlı ve idarenin kamu kudretini kullanarak tesis ettiği hukuki işlemler olmasıdır.

Idari işlem özellikleri nelerdir?​

İdari işlemlerin özellikleri; tek yanlılık, icrailik, re’sen icra edilebilirlik, yazılılık, hukuka uygunluk karinesinden yararlanma, yargısal denetim gibi özelliklere sahiptir.
Idari işlem teorisi nedir?
İdari işlem kuramı, idari işlemin özel hukuk işlemlerinden ayırt edilmesini sağlayan, bu yönüyle de idare hukukuna asıl vasfını kazandıran temel konuların başında gelmektedir.

Idari dava nasıl kesinleşir?​

Kararın kesinleşmesi için hiçbir kanun yolunun kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örnek olarak ağır ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar verildiği anda kesinleşmemiştir.

Idari mahkemede dava ne kadar sürer?​

Bölge İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği ve ne zaman açıklanacağı 2577 sayılı kanun ile 6 ay olarak belirlenmiştir. Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Idari eylemler nelerdir?
İdari Eylem ise idarenin yapmış olduğu hareket, yapmış olduğu davranıştır. Genellikle idarenin idari işlemleri dışında kalan tüm davranışlarına idari eylem denilmektedir. İdari eylem, idari işlemin uygulanması olduğu gibi hukuksal işleme dayanmadan doğrudan doğruya yapılan eylemlerde idari eylem sayılır.

Idari islem turleri nelerdir?​

İdari işlem sadece idari organ ve makamlarının işlemlerinden ibaret değildir. Örneğin yasama ve yargı organlarının kendi fonksiyonlarına dâhil olmayan faaliyetlerine ilişkin işlemler idari işlem sayılır. TBMM ziyaretçi alınması, personel atanması, personel emekli edilmesi idari işlemdir.

Idari işlemlerin gerekçeli olması zorunlu mu?​

Gerçekten “Türk hukukunda gerekçe, idari işlemlerde bulunması gereken zorunlu bir unsur değildir. Çünkü, gerek Anayasamızda, gerekse kanunlarımızda idareye gerekçe belirtme zorunluluğu getiren genel bir hüküm yoktur.
Icrai işlemler nelerdir?
Erkut, icrai işlemi; kamu gücünün ve kudretinin, üçüncü kişiler üzerinde, ayrıca başka bir işlemin varlığına gerek olmaksızın, doğrudan doğruya çeşitli hukuki sonuçlar doğurmak suretiyle etkisini gösterdiği işlemler olarak tanımlamaktadır.

Idari işlemin unsurları nelerdir?​

Bu anlamda bir idari işlemin altı farklı unsuru bulunmaktadır.

Kesinlesmis karar nasil Bozulur?​

Kesinleşmiş mahkeme kararı da artık “uygulanabilir yani yerine getirilmesi talep edilebilir” bir mahkeme kararına dönüşmüş olur. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir kişi para alacağı için alacak davası açtığı takdirde karşı taraf yani davalı ile yerel mahkemede görülecek bir dava ihdas etmiş olur.
Karara Çıkmış dava ne zaman kesinleşir?
Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır? Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.
 
Geri
Üst