AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adli Tatil hangi sureleri keser?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.659
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Adli Tatil hangi süreleri keser?​

Tatil süresince bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay, yalnız tutuklu hükümlere ilişkin veya Meşhud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu gereğince görülen işlerin incelemelerini yapar. Adlî tatile rastlayan süreler işlemez. Bu süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılmış sayılır.

Avukatlar tatil yapar mı?​

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda belirtildiği üzere Adli tatil, her yıl yirmi temmuzda başlar, otuz bir ağustosta sona erer. Yeni adli yıl bir eylülde başlar. Yani her yıl olduğu gibi bu sene de 20 Temmuz 2020 tarihi ile 31 Ağustos 2020 tarihleri arasında mahkemeler Adli tatile girecektir.

Adli tatilde dava açma süresi durur mu?​

Adli tatilde dava açma süresi durur mu?
(3) Tatil süresince bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay, yalnız tutuklu hükümlere ilişkin veya Meşhud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu gereğince görülen işlerin incelemelerini yapar. (4) Adli tatile rastlayan süreler işlemez. Bu süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılmış sayılır.

Adli tatil ne zaman 2022?​

Adli tatil ne zaman 2022?
Adli tatil tarihi Hukuk Muhakemeleri Kanunu m.102 hükmünde ve diğer mahkemeler ile ilgili kanunlarda da yer aldığı üzere 20 Temmuz’dur.

Adli tatilde süreler kaç gün uzar?​

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Adli tatilin sürelere etkisi” başlıklı 104. maddesinde; MADDE 104- (1) Adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.

Son günü adli tatile rastlayan dava açma süreleri için hangi tarih son gün olarak kabul edilir?​

Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, sürenin son gününün adli tatil içerisine rastlamasıdır. Örneğin, 5 Temmuz günü tebliğ edilen vergi/ceza ihbarnamesine karşı 30 günlük dava açma süresinin son günü olan 4 Ağustos, adli tatil içerisinde kaldığından, süre 7 Eylül mesai saati bitimine kadar uzayacaktır.

Adli tatilde görülecek davalar nelerdir?​

Adli tatilde görülecek davalar nelerdir?
(1) Adli tatilde, ancak aşağıdaki dava ve işler görülür: a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

Adli tatilde ceza istinaf süresi durur mu?​

Adli tatilde ceza istinaf süresi durur mu?
CEZA MAHKEMELERİNDE ADLİ TATİLDE SÜRELER İŞLİYOR MU? Adli tatile rastlayan süreler işlemez. Bu süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılmış sayılır.
Adli tatil kaç gün sürer?​
Madde 331 – (1) Ceza işlerini gören makam ve mahkemeler her yıl ağustosun birinden eylülün beşine kadar tatil olunur.
 
Adli Tatil, 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona eren bir dönemdir. Bu süre boyunca mahkemeler, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay'da yalnızca tutuklu hükümlere ilişkin veya Meşhud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu gereğince görülen işlerin incelemelerini yapar. Adlî tatile rastlayan süreler işlemez ve bu süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılır.

Adli tatil süresince avukatlar da tatil yaparlar. Yani 20 Temmuz ile 31 Ağustos tarihleri arasında mahkemeler Adli Tatil'de olacağı için avukatlar da bu dönemde izinli sayılır.

Adli tatilde dava açma süresi durmaz. Ancak adli tatil süresince bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay, belirli işler üzerinde çalışır ve süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzar.

Adli tatilin ne zaman olduğu her yıl Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesinde belirtilmiştir. Örneğin, 2022 yılında Adli Tatil 20 Temmuz tarihinde olacaktır.

Adli tatilde süreler, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 104. maddesine göre adli tatilin sona ermesinden itibaren bir hafta uzar.

Son günü adli tatile rastlayan dava açma süreleri için son gün olarak adli tatilin bitiş tarihi kabul edilir. Örneğin, süresi adli tatil içinde biten bir dava için süre, adli tatilin sona erdiği tarihten itibaren bir hafta uzar.

Adli tatilde görülecek davalar arasında ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma talepleri, deniz raporlarının alınması, dispeçci atanması talepleri ve bunlara karşı yapılan itirazlar gibi işler bulunmaktadır.

Adli tatilde ceza istinaf süresi durmaz, yani işlemeye devam eder. Ancak adli tatil süresince ceza mahkemelerinde işlemeyen süreler, tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılmış sayılır.

Ceza işlerini gören makam ve mahkemeler, her yıl ağustos ayının birinden eylül ayının beşine kadar tatil yapar. Bu nedenle ceza hakimliklerinde Adli Tatil, ağustos ayının başından eylül ayının beşine kadar devam eder.
 
Geri
Üst