AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adli para cezasi sabika kaydindan ne zaman silinir?

Editör

Yeni Üye

Adli para cezası sabıka kaydından ne zaman silinir?​

Hakkında adli para cezası verilen kişi, bu cezayı ödediği takdirde cezası infaz edilmiş olur. Bu durumda adli sicil kaydı silinir ancak arşiv kaydının silinmesi için 5 yıl daha geçmesi gerekmektedir.

Adli sicil kaydı ne zaman silinir?​

Adli sicil kaydı ne zaman silinir?
Kural olarak hükümlüye ait adli sicil kaydı cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise 5 yıl sonra silinir.

5 yıl denetimli serbestlik sicile işler mi?​

5 yıl denetimli serbestlik sicile işler mi?
5237 sayılı TCK’ye göre verilen ceza, sanık tedavi ve denetimli serbestlik tedbirinin gereklerine uygun davrandığı takdirde infaz edilmeyecek, bu konudaki mahkumiyet hükmü adli sicilden silinerek arşiv kaydına alınacak; ancak arşiv kaydı hükümlü ölmedikçe veya kayıt tarihinden itibaren 80 yıl geçmedikçe silinmeyecektir …

Şartlı tahliye sicile işler mi?​

Hapis cezası nedeniyle kişi cezaevine konulduktan belli bir müddet sonra şartlı/koşullu salıverilmişse, koşullu salıverilme (tahliye) kararı da adli sicil kaydına işlenir. Koşullu salıverilmede denetim süresinin uzatılmasına ve koşullu salıverilme kararının geri alınmasına dair karar da adli sicil kaydına işlenir.

Adli para cezası sabıka kaydında görünür mü?​

Adli para cezası sabıka kaydında görünür mü?
Adli para cezası da aynen hapis cezası gibi adli sicil kaydına işler. Adli para cezasına ilişkin Adli Sicil Kaydının Silinmesi, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından kendiliğinden yapılır.

5 YIL denetim ne demek?​

5 YIL denetim ne demek?
Buna göre sanığın suç işlediğine dair bir hüküm verilmezken suça ilişkin ceza da özel olarak ve şartlı ertelenir. Bu erteleme ise 5 yıl boyunca sürmektedir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı kapsamında 5 yıllık bir denetim süresi belirlenir. Sanık ise bu süre boyunca herhangi kasıtlı bir suç işlemelidir.

Sabıka kaydı nasıl silinir 2021?​

Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez. Silinmesi için kişilerin Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne bizzat veya avukat aracılığıyla başvuruda bulunması gerekir. Silinme şartları oluşmuş ise ve eksik evrak bulunmuyor ise adli para cezasına ilişkin kayıt adli sicilden silinir.

Adli para cezası sabıka kaydından ne zaman silinir sorusuna detaylı cevap vermek gerekirse, hakkında adli para cezası verilen kişinin bu cezayı ödemesi durumunda cezanın infaz edilmiş olduğunu belirtmekte fayda var. Cezanın infaz edilmesiyle birlikte adli sicil kaydı silinir, ancak arşiv kaydının silinmesi için 5 yıl daha geçmesi gerekmektedir.

Adli sicil kaydının silinme sürecinde genel bir kural olarak hükümlüye ait adli sicil kaydı cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise 5 yıl sonra silinir.

Denetimli serbestlik durumunda ise, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre verilen ceza, sanığın tedavi ve denetimli serbestlik tedbirinin gerekliliklerini yerine getirdiği takdirde infaz edilmeyecek, mahkumiyet hükmü adli sicilden silinecek ve arşiv kaydına alınacaktır. Ancak arşiv kaydı, hükümlünün ölmediği veya kayıt tarihinden itibaren 80 yıl geçmediği sürece silinmeyecektir.

Şartlı tahliye durumunda, hapis cezası nedeniyle cezaevine konulan kişinin belirli bir süre sonra şartlı veya koşullu olarak salıverilmesi durumunda, bu kararın da adli sicil kaydına işlendiğini belirtmek gerekir. Aynı şekilde, denetim süresinin uzatılması veya koşullu salıverilme kararının geri alınmasıyla ilgili kararlar da adli sicil kaydına yansıtılır.

Adli para cezası da hapis cezası gibi adli sicil kaydına işlenir ve Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından otomatik olarak kaydın silinmesi sağlanır.

"5 yıl denetim" ise, suç işlendiğine dair hüküm olmadan suça ilişkin cezanın özel olarak ve şartlı olarak ertelenmesini ifade eder. Bu ertelemenin süresi genellikle 5 yıldır ve hüküm açıklanmasının geri bırakılması kararı çerçevesinde belirlenir. Bu süre içinde sanık, kasıtlı suç işlememelidir.

Son olarak, sabıka kaydının nasıl silineceği konusunda 2021 yılında da geçerli olan prosedür, adli para cezasının ödenmesinin ardından otomatik olarak sicilden silinmeyeceğidir. Kişilerin Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne bizzat veya avukat aracılığıyla başvurarak silinme talebinde bulunmaları gerekmektedir. Eğer silinme şartları sağlanmış ve gerekli belgeler eksiksiz ise, adli para cezasına ilişkin kayıt adli sicilden silinecektir.

Geri