AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Adli kontrol talebiyle sevk edilen supheli tutuklanabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Adli kontrol talebiyle sevk edilen şüpheli tutuklanabilir mi?​

Adli Kontrol Tedbirine Uyulmaması ve Sonuçları (CMK md.112) Adli kontrol şartlarını isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir.

Adli kontrol nasil baslar?​

Adli kontrol nasil baslar?
Adli kontrol şüpheli veya sanığa bildirilmesi ile başlar. Şüpheli ya da sanık hakkında adli kontrol kararı verildiğinde, belirlenen adli kontrol tedbirlerinin denetiminin sağlanması için adli kontrole ilişkin karar ilgili Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne gönderilir.

Adli kontrol şartı sicile işler mi?​

Adli kontrol tedbiri, bir ceza mahkumiyeti kararı veya kesinleşmiş bir mahkeme kararı ile hükmedilen başka bir hüküm çeşidi de değildir. Bu nedenle adli kontrol tedbiri adli sicil kaydına işlemez.

Adli kontrol şartı kaç yıl?​

Adli kontrol şartı kaç yıl?
Madde 110/A – (1) Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde adli kontrol süresi en çok iki yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabilir. (2) Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, adli kontrol süresi en çok üç yıldır.

Adli kontrol neden kalkar?​

Adli kontrol kararı için kanunda öngörülmüş bir süre şartı yoktur. Adli kontrole yapılan itirazın kabul edilmesi halinde kalkar. Bu talebin kabulü halinde de daha önce uygulanan adli kontrol kararı kaldırılır.

Adli kontrol kararının kaldırılması talebi nereye yapılır?​

Adli kontrol kararının kaldırılması talebi nereye yapılır?
Adli kontrol tedbirinin kaldırılması veya değiştirilmesi talebi soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliğinden, kovuşturma aşamasında esas yargılamayı yapan mahkemeye sunulur.

Adli kontrol hangi durumlarda verilir?​

Adli kontrol koruma tedbiri CMK’nın 109 ila 115’inci maddeleri arasında düzenlenmiştir. 109’uncu maddeye göre, bir suç sebebiyle yürütülen soruşturma ya da kovuşturmada, 100’üncü maddede belirtilen tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, şüphelinin tutuklanması yerine adlî kontrol altına alınmasına karar verilebilir.

Adli kontrol infazdan sayılır mı?​

Adli kontrol infazdan sayılır mı?
Cezadan mahsup, tutukluluk halinde söz konusu olur. Ceza yargılamasında; sanığın tutuklulukta geçirdiği süreleri, yargılama sonucunda verilen hapis cezasından düşürülmesine mahsup diyoruz. Oysa Adli Kontrol bir tutukluluk olmadığından, adli kontrol süresinin cezadan düşmesi (mahsup edilmesi) mümkün değildir.

Adli kontrol şartıyla serbest kararını kim verir?​

Cumhuriyet savcısı, hakkında tutuklama kararı bulunan şüphelinin adlî kontrol altına alınarak serbest bırakılmasını sulh ceza hâkiminden isteyebilir.

Adli kontrol yükümlülükleri nelerdir?​

Adli kontrol yükümlülükleri nelerdir?
Adli Kontrol Yükümlülükleri Nelerdir?
- Yurt dışına çıkamamak,
- Hâkim tarafından belirlenen yerlere, belirtilen süreler içinde düzenli olarak başvurmak,
- Hâkimin belirttiği merci veya kişilerin çağrılarına ve gerektiğinde meslekî uğraşlarına ilişkin veya eğitime devam konularındaki kontrol tedbirlerine uymak,

Adli kontrol kararının kaldırılması ne demek?​

Adli Kontrolün Kaldırılması Ne Demek Adli kontrolün kaldırılmasını Cumhuriyet Savcısı, şüpheli ve sanık her zaman isteyebilir. Bu isteğin sunulması sonucunda mahkeme 5 gün içinde adli kontrol kararının kaldırılmasına yahut içeriğinin değiştirilmesine veya kararın kısmen kaldırılmasına karar verebilir.

Adli kontrol imza atmayı unuttum ne olur?​

Adli kontrol imza atmayı unuttum ne olur?
Adli kontrol imza gecikmesi ya da ihlal durumunda ne olur? CMK 112. maddesine göre göre kararı isteyerek yerine getirmeyenler hakkında yaptırım uygulanabilir. Soruşturma veya kovuşturma evresinde yükümlülüğe uymayan şüpheli veya sanık için suçunun öngörülen cezası ne olursa olsun tutuklama kararı verilebilir.
 
Adli kontrol talebiyle sevk edilen şüpheli hakkında tutuklama kararı verilip verilmeyeceği konusunda detaylar verildiği için sürecin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça önemli. İşte bu konuda verilen bilgilere göre şu noktaları vurgulayabiliriz:

- Adli kontrol, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama yerine getirilen bir koruma tedbiridir. Ancak adli kontrol şartlarının yerine getirilmemesi durumunda, hapis cezası alabilecek olsa bile yetkili yargı mercii tarafından tutuklama kararı verilebilir.
- Adli kontrol, bir ceza mahkumiyeti veya adli sicil kaydına işlenen bir hüküm değildir. Dolayısıyla adli kontrol tedbiri adli sicile işlenmez.
- Adli kontrol süresi duruma göre değişiklik gösterebilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde en fazla üç yıl sürebilirken, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde en fazla iki yıl sürebilir.
- Adli kontrol kararının kalkması için belirli bir süre şartı bulunmamaktadır. Ancak, adli kontrol tedbirinin kaldırılması veya değiştirilmesi talebinin sulh ceza hakimliğine ya da esas yargılamayı yapan mahkemeye sunulması gerekmektedir.
- Adli kontrol, tutukluluk gibi infazdan sayılmamaktadır. Dolayısıyla adli kontrol süresinin cezadan düşürülmesi (mahsup edilmesi) mümkün değildir.
- Adli kontrol kararının kaldırılması talebi, Cumhuriyet savcısı tarafından sulh ceza hakimliğine sunulabilir.
- Adli kontrol yükümlülükleri arasında yurt dışına çıkamamak, belirlenen yerlere düzenli olarak başvurmak, belirtilen kontroller ve eğitime devam konularında uymak gibi şartlar yer almaktadır.
- Adli kontrol imza atma yükümlülüğünün ihlal edilmesi durumunda, CMK 112. madde gereğince yaptırımlar uygulanabilir ve tutuklama kararı verilebilir.

Bu bilgiler ışığında adli kontrol mekanizmasının nasıl işlediğini daha iyi anlayabilir ve süreç hakkında daha bilinçli kararlar verebilirsiniz.
 
Geri
Üst