AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adlasmis sifat nedir 10 ornek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Adlaşmış sıfat nedir 10 örnek?​

Niteleme sıfatları, çekim eki alarak veya almadan, niteledikleri ismin yerine geçecek şekilde kullanılabilir. Bu sözcüklere “adlaşmış sıfat” denir. Yaralı çocuk, annesini görünce sevindi. Yaralı, annesini görünce sevindi.

Niteleme sıfatı ne demek örnekler?​

Bu tür sıfatlar varlıkların durumlarını, biçimlerini, renklerini gösterirler. İsme sorulan “nasıl” sorusunun cevabı bize niteleme sıfatını verir. *Varlıkların durumlarını gösterirler: Temiz ev, ışıklı oda, tembel öğrenci, yanık yüz …

Sıfat nedir ve örnekler?​

Sıfat nedir ve örnekler?
İsimleri ve varlıkları durum, biçim, renk ve hareketini göstererek niteleyen sıfatlardır. Niteleme sıfatını alan isim “Nasıl” sorusuna cevap verir. Niteleme sıfatları isimlerin kalıcı özelliklerini gösterir. Çalışkan öğrenci, kırmızı kalem, mavi araba, yuvarlak silgi, sararmış yaprak, küçük çocuk, akıllı tahta…

Niteleme sıfatı ne demek?​

Niteleme sıfatı, varlıkların nasıl olduklarını gösterirken varlıkları da niteleyen sıfatlardır.

Adlaşmış sıfat nasıl anlaşılır?​

”Yaralı annesini görünce mutlu oldu.” İlk cümlede yaralı sözcüğü çocuk ismi niteleyen bir niteleme sıfatı olarak görev üstlenmiş durumda. İkinci cümlede ise çocuk ismi düşerek yaralı onu nitelemektedir. Yani ismin yerine geçen yaralı sözcüğü böylece adlaşmış sıfat oluşturur.

Adlaşmış fiil nasıl bulunur?​

Adlaşmış fiil nasıl bulunur?
Sıfatlar ek aldığında cümle içerisinde adlaşmış sıfat fiil olarak kullanılabilir. Örneğin: ”Yorulan kişiler ara verebilir.” cümlesinde yorulan kelimesi sıfattır. ”Yorulanlar ara verebilir” cümlesinde ise yorulanlar sözcüğü adlaşmış sıfat fiil olarak kullanılmıştır.
Belirtme sıfatı hangi soruyla bulunur?​
İsimlerden önce gelirler ve isimlere sorulan “hangi” sorusuna cevap verirler. Önemli Not: Ayrıca ” -ki “ ve ” -deki “ ekleri ile türetilmiş olan sıfatlar da işaret sıfatı olarak kabul edilir.
Sıfat ne demek örnek cümle?​
Sıfatlar, isimlerin önüne gelerek o ismin sayısı, rengi, neyden yapıldığı, şekli, durumu hakkında bilgi verirler. Sıfatlar mutlaka bir ismi nitelemek ya da belirtmek zorundadır. Kelimeler tek başlarına sıfat olamazlar. “Kırmızı kalem” cümlesindeki “kırmızı” sözcüğü kalemi nitelediği için sıfattır.

Sıfat olduğu nasıl anlaşılır?​

Sıfat olduğu nasıl anlaşılır?
Sıfat varlıkları daha iyi anlatmaya ve tanıtmaya yarayan sözcük ve sözcük gruplarıdır. Sıfat olan sözcükler isimlerin önüne gelmektedir. İsimlerin durumunu, rengini, şeklini, boyutunu ve sayısını belirtmektedirler. Bu nedenle de nesnelerin en doğru şekilde anlatılmasında oldukça etkili olmaktadırlar.

Edebiyatta niteleme nedir?​

Niteleme: Varlıkların durumlarını, renklerini, şekillerini belirtme. Niteleme Örnekleri: Mavi deniz, tatlı su, kötü gün, yakın arkadaş, çalışkan öğrenci, susuz yaz, yuvarlak masa, bayan memur, erkek adam, temiz giysi, güzel insan, düz yol, çatal çivi, sivri tepe, yassı burun…

Belirtme sıfatı nasıl bulunur?​

Belirtme Sıfatı Nasıl Bulunur? İsim veya nesne için sorulacak soru, belirtme sıfatının türüne göre değişir. Buna göre, belgisiz sıfatları bulmak için ‘kaç tane’ ve ‘ne kadar’ soruları sorulmalıdır. İşaret sıfatları için ‘hangi’, sayı sıfatları için de, tıpkı belgisiz sıfatlar gibi ‘kaç tane’ sorusuna cevap aranmalıdır.

Adlaşmış sıfat fiil nasıl anlaşılır?​

Adlaşmış sıfat fiil nasıl anlaşılır?
Tamlamalarda sıfat olarak kullanılan kelimenin nitelediği sözcüğü yutmasına adlaşmış sıfat fiil denir. Örneğin ”geçmiş günlerim” bir sıfat tamlamasıdır. Bu tamlaman ”geçmişim” şeklinde kullanılırsa adlaşmış sıfat fiil olur. Her adlaşmış fiil bir fiilimsidir çünkü cümle içerisinde yüklem olarak kullanılmaz.

Adlaşmış sıfat fiil nasıl bulunur?​

Belirtme sıfatı ekleri nelerdir?​

İsimleri sayı yönünden tamlayan; yerlerini işaret eden; özelliklerini belli belirsiz olarak bildiren; onların özelliklerini soran sıfatların tümüne belirtme sıfatları denir….İsim + iyelik eki + sıfat
- salonu büyük (bir) ev,
- çenesi düşük adam,
- saçı uzun bebek,
- rengi soluk kumaş…
 
Adlaşmış sıfatlar, isimleri niteleyen ve çekim eki almış olan sıfatlardır. İsimin yerine geçerek ismin görevini üstlenirler. İşte 10 adet örnek:

1. **Yaralı** çocuk, annesini görünce sevindi.
2. **Yorulan** kişiler ara verebilir.
3. **Var olan** çiçekleri sulamak gerekiyor.
4. **Geçen** hafta yağmur yağdı.
5. **Atlı** kız, okuldan eve koşar.
6. **Gülümseyen** çocuklar, mutlu görünüyor.
7. **Konuşan** insanları dinlemek önemlidir.
8. **Yanlış** anlama, onun niyeti kötü değil.
9. **Tamir edilmeyecek** araçları gönderdik.
10. **Özlediği** yeri sonunda görebildi.

Bu örnek cümlelerde yer alan adlaşmış sıfatlar, isimleri niteleyerek onların yerine geçmiş ve bu sayede cümleyi zenginleştirmiştir. Adlaşmış sıfatları anlamak, isim yerine geçip geçmediğini kontrol etmekle mümkündür.
 
Geri
Üst