AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adıyamanın Tarım Ürünleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Adıyamanın tarım faaliyetleri
Adıyaman tarım ürünleri
Adıyamanda yetiştirilen tarım ürünleri
Adıyamanda yetişen ot gibi yaşama
Adıyamanda yetişen meyveler
Adıyaman, sahip olduğu coğrafi konum ve iklim açısından tarıma müsait bir İldir Nitekim, halihazırda idareli açıdan tarıma dayalı İl özelliğini hala taşımaktadır İlin, bir tarım İli olmasında, endüstri ve ticaret merkezlerine olan uzaklığında önemli bir faktör olmuştur Daha çok ve nitelikli tarım ürünleri üreterek çiftçilerin gelir düzeyini desteklemek amacıyla gerek devletçe ve gerekse özel sektör kadar bir fazla proje uygulamaya konulmaktadır Oysa, alan çiftçisinin şu andaki sosyohesaplı düzeyi, sürdürülen çalışmalardan ivedi netice alınmasını epeyce güçleştirmektedirİlde tütün, Antep fıstığı, mercimek ve nohut gibi tarım ürünleri üretiminde, son on yılda gerek kalite ve gerekse tedarik yönünden manâlı mesafeler kat edilmiş ve ayrıca hayvancılığın geliştirilmesine yönelik araştırmalar sayesinde de kültür ırkı hayvanların, topla hayvan varlığı içindeki oranının giderek arttığı gözlenmiştir Adıyaman İlinin GAP Projesi dahilinde oluşu sebebiyle, o kadar yakın gelecekte İlin tarımda kayda değer bir atağa geçileceği tahmin edilmektedir İl nüfusunun neredeyse % 75 ’i doğrudan ya da dolambaçlı olarak tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır Adıyaman İli toplam 761 400 hektar arazinin % 4035 ’i olan 307191 hektarlık bölümü tarım arazisidir *
 
Adıyaman'ın tarım faaliyetleri oldukça önemli ve gelişmiş bir konuma sahiptir. İlin coğrafi konumu ve iklimi tarım için oldukça elverişlidir. Adıyaman, halihazırda tarıma dayalı bir il özelliği taşımaktadır. İlin tarım potansiyeli, tarım ürünlerinin çeşitliliği ve kalitesi ile dikkat çekmektedir. Tarım sektörüne destek olmak amacıyla hem devlet hem de özel sektör tarafından birçok proje uygulanmaktadır.

Son on yılda Adıyaman'da tütün, Antep fıstığı, mercimek ve nohut gibi tarım ürünlerinde kalite ve tedarik yönünden önemli mesafeler kat edilmiştir. Aynı zamanda hayvancılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar sayesinde kültür ırkı hayvan varlığı da artmıştır. Adıyaman, GAP Projesi kapsamında yer aldığı için tarımda önemli atılımlar yapması beklenmektedir.

Adıyaman'ın nüfusunun yaklaşık %75'i tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. İlin toplam 761.400 hektarlık arazisinin %40'ı tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Bu durum, Adıyaman'ın tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olduğunu göstermektedir. Tarımda verimliliğin artırılması ve çiftçilerin gelir düzeyinin desteklenmesi için yapılan çalışmalar, ilin tarım sektöründe daha da ilerlemesini sağlayacaktır.
 
Geri
Üst