- Konu Yazar
Adım motor nasıl çalışır?
Sargıları belirli bir sırayla adım adım harekete geçirip, içinden bir akım geçmesine izin verdiğimizde, statoru mıknatıslayacak ve sırasıyla motora itmeye neden olacak olan elektromanyetik itmeler yapacaktır. Oluşan bu her elektromanyetik itmeye step dedir ve step motorların çalışma prensibini oluşturur.Elektrik motorları nasıl soğutulur?
Bir elektrik motorunun çıkardığı ısıyı yaymak için sıvıyla soğutma da tercih edilebilir. Sıvıyla soğutmada, etilen glikol veya başka bir soğutma sıvısı motor muhafazasının ya da bobinlerin çevresinde/içinde dolaştırılarak ısının yayılması sağlanır. Bunu, bir otomobil motorundaki radyatör sistemine benzetebiliriz.Step motor ve sürülmesi nedir?
Step motor ve sürülmesi nedir?Step motor nedir: Elektrik enerjisini dönme hareketi ile fiziksel enerjiye çevirir. Bu elektromekanik cihaza step motor denir. Bu motorlar adım adım hareket ettiği için bunlara adım motorları da denir. Yine girişlerine uygulanan pals sinyallerine karşı analog dönme hareketi çıkışı üretir.
Step motor nasil kontrol edilir?
Step motor kontrolü yapılırken ortak uca çalışma gerilimi uygulanır. Geri kalan 4 uç transistör ya da fet gibi bir anahtarlama elemanı ile entegre edilir. Bu 4 bağlantı doğru yapıldığında motor dönecektir. Fakat yanlış bağlanırsa motor titrer.Motor nasıl soğutulur?
İçten yanmalı makinelerde oluşan patlama sonucu sıcaklığı artan motorun ısısı soğutma kanallarında dolaşan soğutma sıvısına aktarılır. Bu durumda soğutma sıvısı ısınır ve soğumaya ihtiyaç duyar. Isınan sıvı pompa yardımıyla basınçlı bir şekilde radyatöre ulaşır. Radyatöre gelen sıcak sıvı burada soğutulur.Elektrik motoru ne kadar ısı yayar?
Elektrik motoru ne kadar ısı yayar?0.25 kW gücünde 1 adet elektrik motorunun yaydığı ısı ise; Q2 = 0.25 x 860 = 215 kcal/h olacaktır.
Enkoderli step motor nedir?
Enkoderli step motorlar, step motor sürücüleri ile birlikte senkronize olarak çalışmaktadırlar. Motorun çalıştığı esnada adımlarda meydana gelen problemler anında step motor sürücüsüne iletilmektedir. Bir step motor çeşidi olan enkoderli step motorlar kendi aralarında da üç çeşide ayrılmaktadır.Mikro step sürücü nedir?
Mikrostep step motorları kontrol etmek için kullanılan metottur. Genellikle yüksek çözünürlük ve yumuşak hareket elde etmek için kullanılır. Adım motorları ayrı adımlarla veya bir devrin kesirlerinde hareket eder.Servo motor kontrolü nasıl yapılır?
Servo motor kontrolü nasıl yapılır?Bir servo motor, sinyal hattından bir dizi pulse gönderilerek kontrol edilir. Kontrol sinyalinin frekansı 50Hz olmalı ya da her 20 ms’de bir pulse oluşmalıdır. Pulse genişliği, servo açısal konumunu belirler ve bu tip servolar genellikle 180 derece dönebilir (fiziksel seyahat sınırlarına sahiptir).