AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adil yargilanma hakki ne demektir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Adil yargılanma hakkı ne demektir?​

Bir birey bir cürümle suçlandığında veya diğer bir yasal anlaşmazlığa karıştığında adil yargılanma hakkına sahiptir. Bu da, davanın makul bir süre içerisinde, bağımsız ve tarafsız bir mahkemede, hakkaniyete uygun bir biçimde ve kamuya açık olarak görülmesi anlamına gelir.

Çelişmeli yargılama ilkesi nedir?​

Çelişmeli yargılama ilkesi ise taraflara dava dosyası hakkında bilgi sahibi olma ve yorum yapma hakkının tanınmasını, bu nedenle tarafların yargılamanın bütününe aktif olarak katılmasını gerektirmektedir8.

Adil yargılanma hakkının unsurları nelerdir?​

Adil yargılanma hakkının unsurları nelerdir?
Adil yargılanma hakkının temel unsurla- rı olan bu ilkeler; davanın; kanunla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme önünde, makul sürede, hakkaniyete uygun (adil) ve aleni olarak görülmesidir.

AIHS 6 madde nedir?​

AIHS 6 madde nedir?
Madde 6 – Adil yargılanma hakkı 2. Bir suç ile itham edilen her şahıs suçluluğu kanunen sabit oluncaya kadar masum sayılır.

Silahların eşitliği ilkesi nedir HMK?​

Taraflar, yargılamayla ilgili açıklamada bulunma, bu çerçevede iddia ve savunmalarını ileri sürme ve ispat etme hakkına sahiptirler. Her iki taraf da bu haktan eşit şekilde yararlanırlar. Bu durum “silahların eşitliği ilkesi” olarak da ifade edilmektedir.

Hukuki dinlenilme hakkı ne demektir?​

Hukuki dinlenilme hakkı hem görülmekte olan bir davada ileri sürülen tüm iddia ve savunmaların dinlenilmesi hem de dava sonunda verilen karara karşı kanun yolunun açılması anlamındadır.

AİHM başvuru numarası nasıl öğrenilir?​

AİHM başvuru numarası nasıl öğrenilir?
A.İ. H.M kararlarının sonuçları http://www.echr.coe.int/ECHR/EN/hudoc arama butonuna başvuru numarası yazılmak suretiyle takip edilebilecektir.

AİHM 8 madde nedir?​

AİHM 8 madde nedir?
Bu yükümlülükler gereği devletin bireyler arasındaki ilişkiler alanında tedbirler alması gerekecektir.8. madde devlete “dokunmama, koruma ve soruşturma yükümlülüğü” yükler. Özel yaşam, maddi ve manevi bütünlüğü içerir. Bazen de bireyin fiziksel ve sosyal kimliği ile ilgili konuları kapsar.

Adil yargılanma hangi anayasal ilkelerden hangisinin gereğidir?​

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi “hakkaniyete uygun yargılama” kavramından hareket ederek adil yargılamanın zımni gereklerini saptamıştır. Bu gereklerden en önemlisi Anayasanın 36. maddesinde de açıkça ifade edilmiş olan “savunma hakkı“dır.

Adil yargılanma hakkının ihlali kaç yıl?​

Anayasa Mahkemesi (AYM), açılan hukuk davasında yargılamanın 9 yıl 2 ay sürmesinin “makul sürede yargılanma hakkının ihlali” olduğuna hükmetti ve başvurucuya 15 bin lira tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Makul sürede yargılanma hakkı ne zaman başlar?​

Makul sürede yargılanma hakkı ne zaman başlar?
AİHM ve Anayasa Mahkemesine göre hukuk ve idari yargı davalarında makul sürede yargılamanın başlangıç tarihi kural olarak davanın açıldığı tarihtir.

Tekzip ilkesi ne demek?​

Tekzip ilkesi ne demek?
Teksif ilkesi, dava malzemesinin, belirli bir usul kesitine kadar mahkeme önüne getirilmesini ve öngörülen usul kesitinin tamamlanmasından sonra ileri sürülen ya da getirilen işlemlerin mahkemece dikkate alınmamasını öngören yargılama hukuku ilkesidir.

Hukuki dinlenilme ilkesi nedir?​

 
Adil yargılanma hakkı, bir bireyin herhangi bir suçlama veya yasal tartışma durumunda, davanın makul bir süre içinde, bağımsız ve tarafsız bir mahkemede, hakkaniyete uygun bir şekilde ve kamuya açık olarak görülme hakkını ifade eder. Bu hak, savunma hakkı, adil yargılanma süreci, ifade özgürlüğü gibi unsurları kapsar.

Çelişkili yargılama ilkesi ise taraflara dava dosyası hakkında bilgi sahibi olma ve yorum yapma hakkının tanınmasını, böylece tarafların yargılamaya aktif olarak katılmasını gerektirir.

Adil yargılanma hakkının unsurları, davanın kanunla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme önünde, makul sürede, hakkaniyete uygun ve aleni olarak görülmesini içerir.

AİHS'in 6. maddesi, "Adil yargılanma hakkı"nı ele almaktadır ve bir kişinin suçlu bulunana kadar masum sayılmasını garanti altına alır.

Hukuki dinlenilme hakkı, görülen bir davada ileri sürülen iddia ve savunmaların dinlenilmesini ve kararın kanun yoluyla temyiz edilmesini ifade eder.

AİHM 8. madde ise devletin bireyler arasındaki ilişkiler alanında tedbirler alması gerekliliğini vurgular.

Adil yargılanma hakkının ihlali durumunda tazminat kararı verilebilir. Örneğin, Anayasa Mahkemesi, yargılamanın 9 yıl 2 ay gibi uzun bir süre sürmesinin makul sürede yargılanma hakkının ihlali sayıldığına hükmetmiş ve tazminata hükmetmiştir.

Makul sürede yargılanma hakkı genellikle davanın açıldığı tarihten itibaren başlar. AİHM ve Anayasa Mahkemesine göre, bu süreyi belirlemek önemlidir ve hukuk ve idari yargı davalarında başlangıç tarihi genellikle davanın açıldığı tarihtir.

Tekzip ilkesi ise dava malzemesinin belirli bir usul kesitine kadar mahkeme önüne getirilmesini ve sonrasında ileri sürülen işlemlerin dikkate alınmamasını öngören bir yargılama hukuku ilkesidir.
 
Geri
Üst