AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

ADI Ortaklikta ortaklik Yoneticilerinin borclari nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.260
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

ADI Ortaklikta ortaklık Yoneticilerinin borçları nedir?​

Adi ortaklıkta ortakların borçları; ortaklığa katılım payı ödeme, işlerini özen ve sadakatle yapma ve bir ortağın ortaklık işleri için yaptığı giderlerin diğer ortaklar tarafından karşılanmasıdır.

Kanunda veya ortaklık sözleşmesinde aksine hüküm bulunmadıkça adi ortaklıkta yönetici ortakla diğer ortaklar arasındaki ilişkiler hangi hükümlere tabidir?​

MADDE 630- Kanunun bu bölümünde veya ortaklık sözleşmesinde aksine hüküm bulunmadıkça, yönetici ortaklar ile diğer ortaklar arasındaki ilişkiler, vekâlet sözleşmesine ilişkin hükümlere tabidir.
Adi ortaklık adına gayrimenkul alabilir mi?​
ADİ ORTAKLIKLAR TAŞINMAZ EDİNEBİLİR Mİ? Adi ortaklıkların Türk Ticaret Kanunu kapsamında tüzel kişilikleri bulunmadığından, tapu kütüğünde ortaklık adına taşınmaz tescili yapılamamaktadır.

Adi ortaklığa limited şirket ortak olabilir mi?​

Adi ortaklığa limited şirket ortak olabilir mi?
Buna göre; bir limited şirket ile şahıslar arasında adi ortaklık kurulması mümkün olup, adi ortaklık kurularak ilk kez mükellefiyet (KDV ve stopaj) tesis ettirilmesi durumunda yıllık iş hacmine göre sınıflandırılıncaya kadar ikinci sınıf tüccar sayılacağından işletme hesabı esasına göre defter tutulması mümkün …

Tüzel kişi adi şirkete ortak olabilir mi?​

Tüzel kişi adi şirkete ortak olabilir mi?
Adi şirket tüzel kişiliğe sahip değildir. Adi şirketin ticaret siciline şirket olarak tescili zorunlu değildir. Adi şirket gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulabilir. Borçlar Kanunu’na göre, tüm ortakların rızası olmadıkça adi şirkette yeni ortağın dahil olması mümkün değildir.

Adi ortaklık sözleşmesi hangi kanunda düzenlenmiştir?​

Türk hukukunda adi ortaklıklar 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (“TBK”) 620 ve devamı maddelerinde düzenlenir. Adi ortaklık sözleşmesi, iki veya daha fazla kişinin emeklerini veya mallarını ortak bir amaca (nihai olarak kazanç elde etme amacına) ulaşmak üzere birleştirmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanır.

Adi ortaklık tapu alabilir mi?​

Adi ortaklıkların tüzel kişilikleri yoktur. Bu nedenle adlarına tapuda taşınmaz tescili yapılamaz.
Adi ortaklık vekalet verebilir mi?​
Bir ortağın, diğer ortaklar adına avukat tayini ise, ancak kendisine verilen vekaletnamede bu konuda açık yetki bulunmasına bağlıdır. Hukuki işlemlere taraf olma ehliyeti olmayan adi ortaklığın temsili de söz konusu olamayacağından; adi şirket adına verilen vekaletname ile idari dava açılması olanağı da yoktur.
 
ADI Ortaklıkta yöneticilerin borçları, ortakların kendilerine ait payları ödemeleri, işlerini özenle ve sadakatle yapmaları ve bir ortağın ortaklık işleri için yaptığı giderlerin diğer ortaklar tarafından karşılanması şeklinde belirlenmiştir.

Kanunda veya ortaklık sözleşmesinde aksine hüküm bulunmadıkça adi ortaklıkta yönetici ortaklar ile diğer ortaklar arasındaki ilişkiler, vekâlet sözleşmesine ilişkin hükümlere tabi olup, 630 sayılı Madde bu konuda açık bir düzenleme getirmiştir.

Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı için tapu kütüğünde ortaklık adına taşınmaz tescili yapılamaz. Aynı şekilde tüzel kişi olan limited şirketler de adi ortaklık statüsünde yer alamazlar.

Tüzel kişilik bulunmayan adi şirketlere tüzel kişi ortak olamaz. Adi şirket gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulabilir ancak tüzel kişiler adi şirketlere ortak olamazlar.

Adi ortaklık sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddelerinde düzenlenmiştir. İki veya daha fazla kişinin emeklerini veya mallarını ortak bir amaca ulaşmak üzere birleştirmeyi üstlendiği bu sözleşme, TBK'nın 620 ve devamı maddelerinde yer almaktadır.

Adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığı için tapuda taşınmaz tescili yapılamaz. Bu sebeple adi ortaklık adına gayrimenkul alınamaz.

Bir ortağın diğer ortaklar adına vekalet vermesi durumu, vekaletnamede açıkça belirtilmiş yetkilere bağlıdır. Ancak adi ortaklığın hukuki işlemlere taraf olma ehliyeti olmadığı için adi ortaklık adına verilen vekaletnameyle idari dava açılması mümkün değildir.
 
Geri
Üst