AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adi ortaklikta dava kime acilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Adi ortaklıkta dava kime açılır?​

Adi ortaklığa karşı açılacak davaların konusunu elbirliği ile mülkiyet hakkının oluşturduğu hallerde davanın TBK 638/1 maddesi uyarınca, ortaklar, ortak mal üzerinde idare ve tasarruf yetkisine birlikte sahip olduklarından aralarında zorunlu dava arkadaşlığı bulunan tüm ortaklara karşı açılması gerekmektedir.

Adi şirketin hak ehliyeti var mı?​

Adi ortaklıkların tüzel kişiliği ve hak ehliyeti bulunmaz. Dolayısıyla malvarlığına da sahip değildir; malvarlığının sahibi ortaklardır. Bu nedenle adi ortaklıkların taraf ehliyeti bulunmaz.
Adi ortaklık ticari dava mı?
adi ortaklığın tasfiyesine ilişkin uyuşmazlıklar, ticari dava olarak görülecektir, TTK md 4 f 1. TBK md 644 hükmü sadece tasfiye görevlisinin atanmasına ilişkin hü- küm düzenlemektedir. Ancak tasfiye görevlisinin görevden alınmasına ilişkin hüküm bulunmamaktadır.

Adi ortaklığın tüzel kişiliği var mi?​

Buna göre, olan adi şirketlerin tüzel kişilikleri bulunmamaktadır. Bu nedenle kendilerine ait mal varlıkları üzerinde ortaklarının elbirliği mülkiyeti vardır. Şirketle ve şirketin mal varlığı ile ilgili hukuki eylem ve işlemlerde tüm ortaklar birlikte hareket etmek zorundadırlar.

Adi ortaklığın tasfiyesi nasıl yapılır?​

TBK 644 uyarınca, adi ortaklıklarda tasfiye, aksi ortaklık sözleşmesinde belirtilmediği sürece bütün ortaklıkların elbirliği ile yapılır. Ortaklar tasfiye işlerini yürütmek üzere bir tasfiye memuru atayabilirler. Bu kişiye ödenecek ücret ortak malvarlığından, buna imkan bulunmazsa, ortaklardan müteselsilen karşılanır.
Adi şirkete karşı icra takibi başlatılabilir mi?
Oysa adi ortaklığın tüzel kişiliği bulunmayıp, adi ortaklığın borcu sebebiyle adi ortaklık aleyhine dava açılması veya icra takibi yapılması mümkün değildir.

ÖZET : Adi ortaklıkta, ortaklığın tüzel kişiliği bulunmadığından salt adi ortaklık olarak husumet ehliyeti bulunmadığı gibi ortaklardan sadece birinin dava açma hak ve yetkisi ya da birine karşı dava açılması da mümkün bulunmamaktadır.

Müspet zarar nedir hukuk?​

Bu hukuki kavramları özetlersek; Müspet zarar; sözleşmenin hiç veya gereği gibi yerine getirilmemesinden doğan zarardır. Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır.

Lucrum cessans ne zaman talep edilir?​

lat. mahrum kalınan kâr. roma tazminat hukukunda, bir kişinin yaptığı hukuka aykırı davranış nedeniyle başka bir kişinin elde etmesi gereken bir kârdan mahrum kalması anlamına gelir ve her davada talep edilemez.
Adi şirkete karşı dava açılabilir mi?
ÖZETİ : Adi ortaklığın kendisine ait bir tüzel kişiliği mevcut olmadığından davada taraf olma ehliyeti yoktur. Bir başka ifade ile adi ortaklığın dava ve takip ehliyeti olmadığı gibi, ona karşı da dava açılamaz.

Adi ortaklık tebligat kime yapılır?​

Adi ortaklık takibin tarafı olamadığı gibi, icra takip işlemlerinin de muhatabı olamaz. Bu yüzden ödeme emrinin ortaklara tebliğ edilmesi gerekir.

Zarar türleri nelerdir?​

Doğrudan zarar; haksız fiil ya da borca aykırı davranış neticesinde ortaya çıkan ve araya başka bir sebep girmeksizin uğranılan zarardır. Dolaylı zarar ise, haksız fiil ya da borca aykırı davranış neticesinde ortaya çıkan ve araya başka bir sebep girerek uğranılan zarardır.
Müspet zarar nasıl istenir?
Müspet zarar, alacaklının borçlunun borcunu gereği gibi ifa etmesi durumunda malvarlığının ulaşacağı durum ile ifanın gereği gibi yerine getirilmemesi sonucu mevcut durumu arasındaki farkı ifade eder. Bu zararın istenebilmesi için sözleşmenin taraflarca feshedilmemiş ve ayakta olması gerekir.

Müspet ve menfi zarar birlikte istenebilir mi?​

MENFİ VE MÜSPET ZARAR BİRLİKTE TALEP EDİLEMEZ.
 
Geri
Üst