AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adi ortakligin taraf ehliyeti var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.418
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Adi ortaklığın taraf ehliyeti var mı?​

ÖZETİ : Adi ortaklığın kendisine ait bir tüzel kişiliği mevcut olmadığından davada taraf olma ehliyeti yoktur. Bir başka ifade ile adi ortaklığın dava ve takip ehliyeti olmadığı gibi, ona karşı da dava açılamaz.

Adi ortaklık işveren olabilir mi?​

Adi ortaklık işveren olabilir mi?
İş hukukuna ilişkin davalar özelinde bakıldığında; adi ortaklığın her ortağının davanın tarafı olarak gösterilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. İş Kanunu madde 2’ye göre tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar işveren niteliğini haizdir. Dolayısıyla adi ortaklığın da işveren sıfatı bulunmaktadır.

Adi ortaklık avukata vekalet verebilir mi?​

Adi ortaklık avukata vekalet verebilir mi?
Bir ortağın, diğer ortaklar adına avukat tayini ise, ancak kendisine verilen vekaletnamede bu konuda açık yetki bulunmasına bağlıdır. Hukuki işlemlere taraf olma ehliyeti olmayan adi ortaklığın temsili de söz konusu olamayacağından; adi şirket adına verilen vekaletname ile idari dava açılması olanağı da yoktur.

Adi ortaklık dava açabilir mi?​

ÖZET : Adi ortaklıkta, ortaklığın tüzel kişiliği bulunmadığından salt adi ortaklık olarak husumet ehliyeti bulunmadığı gibi ortaklardan sadece birinin dava açma hak ve yetkisi ya da birine karşı dava açılması da mümkün bulunmamaktadır.

Adi ortaklığın tüzel kişiliği var mı?​

Adi ortaklığın tüzel kişiliği var mı?
Buna göre, olan adi şirketlerin tüzel kişilikleri bulunmamaktadır. Bu nedenle kendilerine ait mal varlıkları üzerinde ortaklarının elbirliği mülkiyeti vardır. Şirketle ve şirketin mal varlığı ile ilgili hukuki eylem ve işlemlerde tüm ortaklar birlikte hareket etmek zorundadırlar.

Adi şirketler işveren olabilir mi?​

Adi şirketler işveren olabilir mi?
Bu cümleden olarak, birden fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek oluşturduğu adi ortaklıklar da işveren sıfatını haiz olup, kendisini oluşturan gerçek ve tüzel kişilerden bağımsız niteliktedir.

Adi ortaklık imza sirküleri olur mu?​

b) Adi ortaklıklarda kurumsal temsil değil, bir ortağın diğer ortağı vekalet hükümlerine göre temsili söz konusu olduğundan bunlar için kurumsal bir temsili (adi ortaklığı temsili) gösterecek şekilde imza sirküleri yapılması mümkün değildir.

Adi ortaklıkta ortaklık yöneticilerinin borçları nedir?​

Adi ortaklıkta ortaklık yöneticilerinin borçları nedir?
Adi ortaklıkta ortakların borçları; ortaklığa katılım payı ödeme, işlerini özen ve sadakatle yapma ve bir ortağın ortaklık işleri için yaptığı giderlerin diğer ortaklar tarafından karşılanmasıdır.

Iki farklı avukata vekalet verilir mi?​

Iki farklı avukata vekalet verilir mi?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ‘birden fazla vekil görevlendirilmesi’ başlıklı 75. Maddesinde ”dava için birden fazla vekil görevlendirilmiş ise vekillerden her biri, vekâletten kaynaklanan yetkileri, diğerinden bağımsız olarak kullanabilir.

Adi ortaklık Sözleşmeye taraf olabilir mi?​

Bunun neticesinde adi ortaklık, ortaklık faaliyetleri kapsamında girişilen satım, kira, eser ve benzeri bir sözleşme ilişkisinde taraf olarak yer alamaz, bu noktada söz konusu hukuki işlemin tarafı, adi ortaklığı oluşturan ortakların tümüdür.
 
Adi ortaklığın taraf ehliyeti konusunda yapılan açıklamalar oldukça açıklayıcı ve doğru bilgiler içermektedir. Adi ortaklığın kendisine ait bir tüzel kişiliği olmadığı için dava ve takip ehliyeti bulunmamaktadır. Dolayısıyla adi ortaklık dava açma yetkisine sahip değildir ve aynı şekilde adi ortaklığa karşı da dava açılamaz.

Adi ortaklık işveren olabilir. İş hukukuna göre tüzel kişiliği olmayan kurumlar da işveren niteliğini taşır. Bu nedenle adi ortaklığın da işveren sıfatı bulunmaktadır ve işveren olarak yasal sorumlulukları bulunmaktadır.

Adi ortaklık avukata vekalet verebilir, ancak bir ortağın diğer ortaklar adına avukat tayini yapabilmesi için vekaletnamede bu konuda açık yetki bulunması gerekmektedir. Adi ortaklığın tüzel kişiliği olmadığı için hukuki işlemlere taraf olma ehliyeti olmadığından, adi ortaklık adına idari dava açılması mümkün değildir.

Adi ortaklığın tüzel kişiliği bulunmamaktadır ve mal varlıkları ortakların elbirliği mülkiyeti altındadır. Bu nedenle adi ortaklıkların tüzel kişilikleri yoktur ve hukuki işlemlerde tüm ortaklar birlikte hareket etmek zorundadırlar.

Adi şirketler işveren niteliği taşıyabilir. Birden fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek oluşturduğu adi ortaklıklar işveren sıfatını haiz olup, ortaklarından bağımsız bir niteliğe sahiptir.

Adi ortaklıklarda imza sirküleri yapılması mümkün değildir çünkü adi ortaklıklarda temsil kurumsal değil, bir ortağın diğer ortakları vekalet hükümlerine göre temsil etmesine dayanır.

Adi ortaklıkta ortaklık yöneticilerinin borçları arasında; ortaklık payı ödeme, işlerini özen ve sadakatle yapma ve bir ortağın yaptığı ortaklık işleri için giderlerin diğer ortaklar tarafından karşılanması gibi yükümlülükler bulunmaktadır.

Birden fazla avukata vekalet verilebilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre, dava için birden fazla vekil görevlendirilmişse, vekillerden her biri, yetkilerini diğer vekilden bağımsız olarak kullanabilir.

Son olarak, adi ortaklık sözleşmeye taraf olamaz. Sözleşme ilişkilerinde adi ortaklık yerine, adi ortaklığı oluşturan tüm ortaklar taraf olarak yer alır ve ortaklar arasında mutabakat sağlanmalıdır.
 
Geri
Üst