AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adetli kadin neden kuran okuyamaz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.119
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Adetli kadın neden kuran okuyamaz?​

Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur’an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.

Hasta iken ezber yapılır mı?​

Hasta iken ezber yapılır mı?
Peygamber Efendimiz (SaV) hayızlı (adetli), lohusa ve cünübün Kur’an okuması ile ilgili şöyle buyurmuştur; “Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan bir şey okuyamaz.” (Tirmizi, Taharet,) ayrıca Hz. ali (ra) de şöyle demiştir: “allah Resülünü cünüplüğün dışında Kur’an okumadan bir şey alıkoymazdı.”

Kadınlar özel günlerinde hangi duaları okuyabilir?​

Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.

Adetliyken eğitim amaçlı kuran okunur mu?​

Adetliyken eğitim amaçlı kuran okunur mu?
Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur’an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Hayızlı iken kurana dokunulur mu?​
Adetliyken Kur’anı Kerim’e dokunulabilir mi : Diyanet İşleri Din yüksek kurulu bu konuda şöyle diyor : Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezhepleri ile Malikî mezhebindeki ağırlıklı görüşe göre, cünüp veya hayız hâlindeki kimselerin Mushaf’a dokunmaları caiz değildir.

Adet olunca sure okunur mu?​

Adet olunca sure okunur mu?
Adetliyken Kur’an okunabilir mi Diyanet fetvası : Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur’an okuyamaz. Diyanet bunu Hz. Muhammed’in şu hadisine dayandırıyor: “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî) buyurmuştur.

Regl iken ölüye Fatiha okunur mu?​

Adetliyken Fatiha okunur mu? : Fatiha dua niyetiyle adetli regli döneminde okunabilir. Ayrıca Kur’an’daki duaya benzeyen âyetler de Kur’an okuma niyetiyle değil de dua maksadıyla regli dönemlerinde okunabilir. Mesela felak, nas, ihlas gibi dualar. Kandil gecesinde edilebilecek kıymetli dualar var.

Hasbinallah ve ni’mel vekil regl iken okunur mu?​

Hasbinallah ve ni’mel vekil regl iken okunur mu?
Adetliyken okunabilecek dualar : Adetliyken dua edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. İstediğiniz her duayı okuyabilirsiniz.

Adetliyken la havle vela kuvvete okunur mu?​

Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym”. Adetliyken Kur’an okunabilir mi Diyanet fetvası : Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur’an okuyamaz.

Kuran Kerim adetliyken dersi verilir mi?​

Kuran Kerim adetliyken dersi verilir mi?
Adetliyken regl döneminde namaz kılınır mı?: Adet (regl) olan bir kadının Kur’anı Kerim okuması gibi namaz kılması da haramdır. Adetliyken kuran okunamasa da kuranın dinlenmesinde bir sakınca yok. Haliyle kandilde Kur’an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilirsiniz.
Adetliyken el değmeden kuran okunur mu?​
Peygamber Efendimiz (SAV) hayızlı (adetli), lohusa ve cünübün Kur’an okuması ile ilgili şöyle buyurmuştur; “Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan bir şey okuyamaz.” (Tirmizi, Taharet,) Ayrıca Hz. Ali (ra) de şöyle demiştir: “Allah Resülünü cünüplüğün dışında Kur’an okumadan bir şey alıkoymazdı.”

Regl iken Tecvid öğrenilir mi?​

Regl iken Tecvid öğrenilir mi?
 
Regl (adet) döneminde kadınların Kur'an okuyamayacağı konusu, İslami literatürde farklı mezheplere göre farklı yorumlarla ele alınmaktadır. Hanefi, Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre, regl dönemindeki kadınlar Kur'an okuyamazlar. Bu görüş, Hz. Peygamber'in "Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz." şeklindeki hadisiyle desteklenmektedir.

Regl döneminde kadınların Kur'an okuyamamasıyla ilgili diğer bir husus da, Kur'an'a dokunmalarının mubah olup olmadığıdır. Bazı mezheplere göre, regl dönemindeki kadınların Mushaf'a dokunmamaları gerektiği belirtilmektedir. Bu konuda Hanefi, Şafiî, Hanbelî ve Malikî mezheplerinin çoğunluğu aynı görüşü paylaşmaktadır.

Regl dönemindeki kadınların dua edebileceği, zikir ve dua anlamı taşıyan ayetleri okuyabileceği ve bazı duaları yapabileceği konusunda ise farklı görüşler bulunmaktadır. Kelime-i şehadet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavat-ı şerife gibi duaların regl döneminde okunabileceği belirtilmektedir.

Regl döneminde kadınların Tecvid öğrenmesi ise genel olarak bir sakınca taşımamaktadır. Tecvid öğrenme sürecinde Kur'an okumak mecburi olmadığı için, regl dönemindeki bir kadın Tecvid öğrenirken herhangi bir sorun yaşamaz. Ancak regl döneminde oluşabilecek manevi hassasiyetler göz önünde bulundurularak, kişinin kendi rahatlığına ve inancına göre hareket etmesi önemlidir.
 
Geri
Üst