AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Adet olmak ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Adet olmak ne işe yarar?​

Basitçe söylemek gerekirse regl bir kadının vücudunun artık ihtiyacı olmadığı dokuları dışarı atmasıdır. Bu doku rahimden gelir, burası kadın vücudunda bebeğin (fetüs) geliştiği yerdir. Her ay ya da yaklaşık olarak her ay, rahim astarı kalınlaşmaya başlar.

Adette neden çok kan gelir?​

Aşırı adet görmenin nedenleri arasında: rahim ağzı veya rahim içi polipleri, endometriozis, myomlar, spiral, kronik pelvik enflamatuar hastalık, pıhtılaşma bozuklukları olmakla birlikte bazı tedavilerde aşırı adet görmeye neden olabilir. Bunlar; tüpleri bağlatma, kemoterapi ve antikoagülan ilaçlardır.
Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları adet kanamasının az gelmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi ve yüksek androjen seviyesi gibi hormon dengesizlikleri adetin az gelmesine neden olabilmektedir.
Sağlıklı adet kanaması nasıl olur?
Sağlıklı adet kanı duru kırmızı, tortusuz ve kokusuz olmalıdır. Rahim içerisindeki kanın temiz bir şekilde akıyor olması, sağlıklı bir adet döngünüz olduğuna dair iyi bir işarettir.
Adet olunca ne oluyor?
Adet, kadınların rahim iç astar dokusunu oluşturan endometrium tabakasının gebelik için her ay kendini yenileme çalışması olarak, döktüğü doku kalıntılarının rahimden gelen bir miktar kan ile dışarıya atılmasıdır. Bu döngü her ay hormonlar vasıtası ile gerçekleşen, vücudun doğurganlık sistemindeki doğal davranışıdır.

Adetten kesilmenin nedeni ne olabilir?​

Menopoz döneminde yumurtalıklardaki (overler) folikül miktarı azalır ve buna bağlı olarak östrojen üretimi azalır. Zamanla östrojen üretimi kesilir ve yumurtalıklar küçülür. Buna bağlı olarak adet döngüsü kesilir ve üreme yeteneği kaybolur.

Adetliyken erken bitmesi için ne yapmalı?​

Doğal besinler arasında meyve ve sebze tüketimi oldukça önemlidir. Aynı zamanda regl dönemi içerisinde bol su tüketmekte adeti kesecek yöntemlerden biridir. Adet dönemi içerisinde limon tüketilmesi ve sirke içilmesi kanın hızlı vücuttan atılmasını ve regl döneminin erken bitmesini sağlamaktadır.
Vücutta oluşan hormonal değişimlere bağlı olarak gerçekleşen regl, düzenli olarak 21 ila 35 günde bir kez gerçekleşir ve 3 ila 7 gün kadar sürer. Âdet döngüsü olarak tanımlanan bu fizyolojik sürecin düzenli olması, kişinin üreme sisteminin sağlıklı olduğunun ve vücudun gebelik için kendini hazırladığının göstergesidir.
Düzenli adet olmak sağlıklı mıdır?
1. 25-35 günde bir adet görmek Ancak 25 ila 35 gün kadar süren bir adet döngüsü de sağlıklı kabul edilebilir. Eğer adet döngünüz 25 günden az sürüyorsa, Luteal Faz Defekti olarak bilinen durumla karşı karşıya olabilirsiniz.
Adet kanının koyu kırmızı olması neye işaret eder?
Adet kanının koyu kırmızı olması neye işaret eder? Genellikle kanamanızın rahatlıkla gerçekleşemediği zamanlarda bu rengi görürsünüz. Örneğin sabahları uyandığınızda koyu kırmızı bir renkle karşılaşırsınız, çünkü gece boyunca kan dışarı çıkabileceği uygun akarı bulma imkanını elde edememiştir.

Adet kanının kahverengi olması neye işaret eder?​

Adet kanının kahverengi olması neye işaret eder? Eğer regl döneminizin başlangıcında bir parça kahverengi kanamanız olduysa bu aslında bir önceki menstrual dönemden kalan ve çıkma imkanı bulamayan parçalar olduğuna işaret eder. Eğer sürecin sonunda görüyorsanız, bu da kanamanızın artık yavaşladığını gösterir.

Adet kanının siyah olması neye işaret eder?​

Adet kanının siyah olması neye işaret eder? Yoğun bir kanama döneminden sonra gelen kanın çok koyu, siyaha yakın bir renkte geldiği de görülebilir. Kanama artık çok azaldığı için rahimde bekleyerek dışarı çıkabildiği için iyice koyulaşmıştır.
Adet dönemi boyunca kanınız sürekli aynı renkte olmaz. Hangi renk neye işaret ediyor biliyor musunuz? Her ay regl olmanız, neyle karşı karşıya olacağınızı her zaman bildiğiniz anlamına gelmiyor. Günlük yaşam koşturmacası içindeyken adet dönemi boyunca gelen kanamanın rengini tam olarak takip edemiyor olabiliriz.
 
Geri
Üst