AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adet gecikmesi hamilelik degilse nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Adet gecikmesi hamilelik değilse nedir?​

Vücudunuzdaki yağ oranı yeterli düzeyde değilse adet düzensizliklerine ya da adetin durmasına yol açabilir. Tıpta bu duruma amenore denir.

15 yaşında adet olmamak normal mi?​

Bazı kızlar ilk defa 8 ya da 9 yaşında regl olurlar, bazıları da 15 ya da 16 yaşına kadar regl olmazlar. Ortalama yaş 11 ila 13 yaş arasıdır. Regl olmaya başlayacağını anlamanın en iyi yolu vücudundaki diğer gelişim işaretlerini aramaktır.

Kaç gün adet olmazsa hamile kalınır?​

Kaç gün adet olmazsa hamile kalınır?
Adet döngüsü içinde bir kadının 7 gün gecikme yaşaması normal olarak karşılanabilir. 7 günden sonra ise gebelik ihtimali akla getirilebilir.

Adet neden akmaz?​

Adet neden akmaz?
Adet kanamasının az olmasında herhangi bir fiziksel faktör bulunamıyorsa sorun psikolojik olabilir. Stres, hormon üreten bezleri olumsuz etkileyebileceğinden, östrojen ve progesteron hormonlarının düzgün salgılanmamasına yol açabilir. Bu da adet döneminde az kan gelmesine ya da hiç olmamasına (amenore) neden olabilir.

Hiç adet görmeyen kadın olur mü?​

Beyinden yumurtalıkları uyaran hormon döngüsünün çalışmadığı zamanlarda kadınlar kendiliğinden hiç adet göremezler. Bu eksik hormonların takviye edilmesiyle yumurtlama sağlanır ve çift uygun yardımlı üreme tekniğine yönlendirilerek gebelik elde edilir.

Neden hala adet olmadım?​

Hamileliğin dışında emzirme dönemi ve menopoza giriş döneminde de kadının adet kanaması gecikebilmektedir. Bununla birlikte stres, sıkıntı, depresyon, psikolojik travma, ani kilo alma, verme, ağır spor ve egzersiz, rahatsızlıklar için kullanılan ilaçlar hormonsal dengesizlikler de adet gecikmesine sebep olabilmektedir.

Adet olmamak hangi hastaligin belirtisidir?​

Adet olmamak hangi hastaligin belirtisidir?
Hipofiz bezindeki tümörler, yumurtalık ya da rahimdeki kist, miyom, tümörler adet düzensizliğini getirmektedir. Rahim dokusunun kalınlaşması, rahim veya rahim ağzındaki polipler ve nadiren kanser adet düzensizliğini beraberinde getirmektedir. Bu sorunlar çözüldükten sonra adet düzensizliği de ortadan kalkmaktadır.

Adetin 3 gün gecikmesi hamilelik belirtisi midir?​

Adetin 3 gün gecikmesi hamilelik belirtisi midir?
Adet döngüsündeki bir çatlak olan adet döneminin gecikmesi kesin olarak hamilelik belirtisi olmasa en olası belirtidir. Planlı hamilelik halinde adet gecikmesi görüldüğünde ilk akla gebe kalındığı gelebilir.
 
Adet gecikmesi hamilelik dışında pek çok farklı nedene bağlı olabilir. Örneğin, vücuttaki yağ oranının yetersiz olması, stres, hormonal dengesizlikler, aşırı egzersiz, aşırı kilo alma veya kaybetme, psikolojik faktörler gibi durumlar adet düzensizliklerine yol açabilir. Bunun dışında hipofiz bezi tümörleri, yumurtalık veya rahimdeki kistler, miyomlar, rahim dokusunun kalınlaşması, polipler veya nadiren kanser gibi sağlık sorunları da adet düzensizliklerine sebep olabilir.

15 yaşında adet olmamak bazı durumlarda normal olabilir. Bazı kızlar 15 ya da 16 yaşına kadar regl olmayabilirler. Genel olarak regl olmaya başlama yaş aralığı 11 ila 13 yaş arasında olduğu için bu yaş aralığının dışında olmanın nedenlerini doktorunuzla görüşmenizde fayda olabilir.

Adet gecikmesi ile hamile kalma ihtimali her kadın için farklılık gösterebilir. Bir kadının adet döngüsünde 7 gün gecikme yaşaması normal olarak karşılanabilir. Ancak 7 günden sonra gebelik ihtimali akla gelebilir.

Adet kanamasının az olması durumunda herhangi bir fiziksel faktör bulunamıyorsa, bu durumun psikolojik nedenlerle ilişkili olabileceği de unutulmamalıdır. Stres, hormon üreten bezleri olumsuz etkileyebilir ve hormonların düzgün salgılanmasına engel olabilir, bu da adet döneminde az kanama veya hiç kanama olmamasına sebep olabilir.

Hiç adet görmeyen kadınlar olabilir. Bu durum beyinden yumurtalıkları uyaran hormon döngüsünün çalışmamasıyla ilişkilendirilebilir. Hormonal dengenin sağlanması ve uygun tedaviler ile kadınlar adet görebilir ve gebelik elde edebilirler.

Adet gecikmesi, çeşitli hastalıkların belirtisi olabilir. Örneğin, hipofiz bezindeki tümörler, yumurtalık veya rahimdeki kistler, miyomlar, rahim dokusunun kalınlaşması, polipler veya nadiren kanser gibi durumlar adet düzensizliğine neden olabilir. Bu tür sağlık sorunları çözüldüğünde genellikle adet düzensizlikleri de ortadan kalkabilir.

Son olarak, adetin 3 gün gecikmesi kesin olarak hamilelik belirtisi olmamakla birlikte, en olası sebeplerden biri olarak karşımıza çıkar. Planlı bir hamilelik durumunda adet gecikmesi yaşandığında gebelikle ilişkilendirilebilir, ancak bu durum kesin bir gebelik belirtisi olarak kabul edilmez.
 
Geri
Üst