- Konu Yazar
- #1
Adet döneminde neden kuran okunmaz?
İslam alemlerine göre, kadınların adet dönemleri eğer kandil gibi kıymetli günlere denk gelirse o mümin ve müslüman kadınların kalblerindeki niyetlerine göre sevap verilir. adetli kadınlar kandil günlerinde Kur’an okuyup, namaz kılamazlar. ancak Kur’an dinlemelerinde bir sakınca yoktur.Regl döneminde Risale i Nur okunur mu?
Regl döneminde Risale i Nur okunur mu?“Hayız halindeki bir kadın Kur’an okumak niyetiyle Kur’an-ı Kerim’den bir ayet dahi olsa okuyamaz! Fakat dua ayetlerini dua maksadıyla okuması bu durumdan müstesnadır.” Hayız veya cünüp halindeyken; “Bismillah”, “elhamdülillah” gibi bereket ve şükür niyeti ile ayetlerin bir kısmı okunabilir.
Adet döneminde kuran dinlenir mi?
Adetliyken regl döneminde namaz kılınır mı?: Adet (regl) olan bir kadının Kur’anı Kerim okuması gibi namaz kılması da haramdır. Adetliyken kuran okunamasa da kuranın dinlenmesinde bir sakınca yok. Haliyle kandilde Kur’an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilirsiniz.Adet döneminde kuran takip edilir mi?
Adet döneminde kuran takip edilir mi?Diyanet adetliyken Kur’anı Kerim okunamayacağını söylüyor. Cuma gününde ve mübarek günlerde adetliyken okunabilecek dualar konusunda ise bir sınırlama yok. Adetli kadınlar cuma günleri gibi mübarek günlerde Kur’an okuyup, namaz kılamazlar. Ancak Kur’an dinlemelerinde bir sakınca yoktur.
İbadetin kabule yakın olması açısından da mühimdir. Fakat Cevşen gibi günlük okuduğumuz tesbih ve evradlarımızı abdestsiz olarak okumaktan sakınmak gerekir (farz olmasa da). Yani otobüste okumayı düşündüğünüz Cevşen günlük virdiniz ise abdestli iken okumak daha doğru olur.
Adetliyken telefondan tefsir okunur mu?
Adetliyken telefondan tefsir okunur mu?Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler. Adetliyken Kur’an okunabilir mi Diyanet fetvası : Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur’an okuyamaz.