Adet doneminde ne yapilmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
134.333
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Adet döneminde ne yapılmaz?​

Diyanet İşleri Başkanlığı fetvalarına göre kadınlar adet (regl-hayız) durumunda şunları yapamazlar: namaz kılamaz, Kur’an okuyamaz, oruç tutamaz, cinsel ilişkiye giremez, Kabe’yi tavaf edemez, gerekmedikçe camilere giremezler.
Adetli kadın neden kuran okuyamaz?
Adetli kadınlar Kur’anı Kerim’i okuyamazlar ancak regli olan kadınların mukabele, kuran dinlemelerinde mahsur yoktur. Hayız olan kadınların okuyacakları dualar arasında Kur’an sureleri de bulunabilir. Diyanete göre kurandaki surelerin hayız olan kadınlar tarafından dua niyetiyle okunmasında sakınca yoktur.

Adetin kaçıncı günü kuran okunur?​

Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman ateş’e göre ise kadınlar regl ve lohusa halindeyken de namaz kılabilir, Kur’an okuyabilir ve her tür ibadetini yerine getirebilir. Fakîhlere göre adet süresi en az üç, en çok on gündür.
Kadınlar özel günlerinde hangi duaları okuyabilir?
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salâvat-ı şerife getirebilirler.
Allah çok çok tövbe edenleri sever. İyice temizlenenleri / adet halinde ve ters yol ilişkisinden kaçınarak temizliğe özen gösterenleri de sever.” Açıkça anlaşılacağı üzere adet halinde cinsel ilişki haram kılınmışsa da ilişkiye varmayan sevişme helâldir.
Adetliyken dini olarak neler yapılır?
Adetliyken regl döneminde namaz kılınır mı?: Adet (regl) olan bir kadının Kur’anı Kerim okuması gibi namaz kılması da haramdır. Adetliyken kuran okunamasa da kuranın dinlenmesinde bir sakınca yok. Haliyle kandilde Kur’an-ı Kerim okunduğu zaman dinleyebilir, her çeşit zikir ve dua yapabilir, sadaka verebilirsiniz.

Diyanet adetli kadın kur’an okuyabilir mi?​

Adetliyken eğitim amaçlı kuran okunur mu?
Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur’an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.

Adetin son günü kuran okunur mu?​

Kandil gecesinde adetli kadınlar Kur’anı Kerim’i okuyamazlar ancak regli olan kadınların kuran dinlemelerinde mahsur yoktur. Hayız olan kadınların okuyacakları dualar arasında Kur’an sureleri de bulunabilir. Diyanete göre kurandaki surelerin hayız olan kadınlar tarafından dua niyetiyle okunmasında sakınca yoktur.
Kadınlar adet döneminde Ayetel Kürsi okunur mu?
Ayetel Kürsi Adetliyken Okunur mu? Ayetel kürsi adetliyken hem yüzünden hem de ezberden okumak caiz olmamaktadır. Adet hali gibi durumlarda gusül abdesti alındıktan sonra ancak okumak mümkündür. Gusül gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime dokunmak ve yüzünden okumak haramdır.
Adetliyken okunabilecek dualar : Adetliyken dua edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. İstediğiniz her duayı okuyabilirsiniz.
Adetliyken la havle vela kuvvete okunur mu?
Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym”. Adetliyken Kur’an okunabilir mi Diyanet fetvası : Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur’an okuyamaz.

Adet iken boşalabilir mi?​

Adetliyken mastürbasyon yapmak gibi orgazm olmak da zararlı değildir. Hatta mastürbasyon sırasındaki uyarılmanın etkisiyle uterus kaslarının kasılıp gevşemesi, adet kanamasının daha rahat gerçekleşmesini sağlar. Bunun dışında mastürbasyon enfeksiyon riskini de azaltır.
Adet döneminde sevişme olur mu?
Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde uterus içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açık olur.

Adet döneminde kıl alınır mı?​

Bazı kaynaklarda cünüplük, lohusalık ve hayız hallerinde gusletmeden saç ve tırnakları kesmenin, koltuk ve kasık temizlemenin tenzihen mekruh olduğu değerlendirilmesi yapılmıştır (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 338).
 
Geri
Üst