AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Adenomyozis kendiliginden gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Adenomyozis kendiliğinden geçer mi?​

Hastalığın temelinde yatan estrojen hormonunun olmaması adenomyozisin tamamen yok olmasa bile oluşturduğu şikayetlerin baskılanmasını sağlayacaktır. Bu nedenle menopozdan sonra adenomyozis hastalığının oluşturduğu şikayetler çoğunlukla kendiliğinden geçmektedir.

Adenomyozis veya endometriozis nedir?​

Adenomyozis halk arasında çikolata kisti hastalığı olarak bilinen endometriozis hastalığının rahim duvarında şekil bulmuş halidir. Geçmişte çok doğum yapmış olmakla ilişkilendirilen bu durum günümüzde 30 lu ve 40 lı yaşlara gelmiş gebeliği olmayan kadınlarda karşımıza çıkmaktadır.
Adenomyozis kansere dönüşür mu?
Adenomyozis kansere dönüşme ihtimali olan bir hastalık olmadığından adenomyozisten şüphelenilen durumlarda mutlaka ameliyat gerekli değildir ve öncelikle ağrı kesici-iltihap giderici ilaçlarla tedavi gerçekleştirilmeye çalışılır. Belirtilerin çok şiddetli olduğu durumlarda rahimin alınmasıyla şifa sağlanır.
Rahimde adenomyozis nedir?
Rahimin iç yüzeyini örten ve her ay adet kanaması ile atılan rahim iç tabakası veya zarının (endometrium), rahimin kas tabakası içinde yer alması durumuna adenomyozis adı verilir. Rahimin kas tabakasındaki bu hücreler aynı adet kanamasına benzer kanama özellikleri gösterebilir.

Endometriozis nasıl tedavi edilir?​

Endometriozis tedavisi ilaç ve cerrahi tedavi olarak iki şekilde yapılır: İlaç tedavisi: Erken evre hastalıkta adet dönemlerindeki ağrıları önlemek, adetleri düzene sokmak ve endometriotik odakları baskılamak amacı ile kullanılan başlıca ilaç grupları; doğum kontrol hapları, progestinler, danazol ve GnRH analoglarıdır.

Adenomiyom nedir?​

Adenomyoz uterusun kalınlaşmasıdır . Bu durum, endometriyal dokunun uterusun dış kas duvarlarına geçmesiyle ortaya çıkar. Endometriyal doku normalde rahimin içini kaplayan tabakadır. Adenomyozis aynı zamanda uterus içinde bir kitleye neden olabilir (adenomyom) .
Adenomiyozis neden olur?
Doğum Kaynaklı Rahim İltihabı: Bu teori de adenomyozisi şu şekilde açıklamaktadır; Doğum esnasında gerçekleşen rahim iç zarının iltihaplanması durumu, rahmi düzenlemekte olan hücrelerin mevcut sınırlarından çıkmasını tetikler, bu da adenomyozis hastalığının ortaya çıkmasına neden olur.
Leiomyomlar ne demek?
İlk olarak 1761’de Morgagni tarafından tanımlanan leiomyomlar, düz kas kaynaklı hücre tümörleri olup özofagusun muskularis propria tabakasından köken almaktadırlar. Leiomyomlar genellikle küçük boyutlarda ve asemptomatik seyirlidirler.
Servikal Adenomyomatöz polip, endoservikal tip, endometrial tip, atipik polipoid adenomyomu kapsar. Endometrial gland ya da endoservikal glandlar ile düz kasları içeren nadir görülen bir benign neoplazmdır. Endometrial polipe benzer ve daha sıklıkla premenapozal dönemde görülür.
Adenomyozis tanısı konan bazı kadınlarda hiçbir belirti yoktur. Hastadan hastaya değişmekle birlikte şu belirtiler görülebilir: Ağır, uzun süren adet kanamaları Adet sırasında şiddetli kramplar veya keskin, bıçak saplanır tarzda alt karın ağrısı (dismenore)
 
Geri
Üst