Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ademi merkeziyetcilik ne demek TDK?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.472
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ademi merkeziyetçilik ne demek TDK?​

Adem-i merkeziyetçilik ya da ademimerkeziyetçilik, devlet merkezinin gücünü azaltarak yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasını savunan siyasi görüş. Ademimerkeziyet, “merkezin yokluğu” manasına gelir.

Ademi merkeziyetçi yapı nedir?​

İngiltere’de bu feodal adem-i merkeziyet tipi, mahallî halkın kendi problemlerinde söz sahibi olmasını temin eden bir şekle bürünerek XIX. yüzyılda özünü değiştirdi. Modern mânada adem-i merkeziyet ise vatandaşın millî meselelerde olduğu kadar mahallî konularda da ağırlığını koyabilmesi anlamına kullanılıyor.

Ademiyet ne anlama gelir?​

Ademiyet ne anlama gelir?
1. İnsanlık, beşeriyet: Fevkimde likā-yı sermediyyet / Zîrimde fenâ-yı âdemiyyet (Abdülhak Hâmit). 2. İnsana yakışır şekilde davranma, insanlık3: Âdemiyyet dâd-ı Hak’tır her kula nasîb (…).

Merkeziyetçilik ne demek?​

i. 1. Emir ve otoritenin bir merkezde toplanmasını ve her türlü işin bir merkezden yönetilmesini amaç edinen görüş, merkezcilik.

Tekke kelimesinin sözlük anlamı nedir?​

Tekke (Arapça: تكيه, tekye) Tarikattan olanların barındıkları, ibadet ve tören yaptıkları yer, dergâh gibi yapılardır. Osmanlı İmparatorluğu’nda tekke anlamında günümüz Türkiye’deki Müslüman Türkmen Alevî-Bektâşîlerin Cem Evi, yani Mescid’in yanı sıra dergâh, âsitane sözcükleri olarak kullanılmıştır.

Sulh kelimesinin sözlük anlamı nedir?​

Sulh kelimesinin sözlük anlamı nedir?
Sulh, kelime olarak barış ve uzlaşma anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak sulh, ihtilaflı tarafların karşılıklı rıza ve fedakârlıklarıyla, aralarında bulunan hukuki ilişkiden kaynaklanan uyuşmazlık ya da tereddütlü duruma son vermek için yaptıkları sözleşmeyi ifade eder.
Federatif bir yapı ne demek?​
Federal devlet; bu anlamda iç yapıları itibarıyla özerk olan devletlerin (federe devlet) oluşturduğu siyasi bir birliktir. Federe devletlerin her biri kendi ülkesine, anayasasına sahip iken diğer devletlerle olan ilişkilerin düzenlenmesinde yetki federal devlete aittir.
 
Ademi merkeziyetçilik, devlet merkezinin gücünü azaltarak yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasını savunan bir siyasi görüştür. Bu düşünce, "merkezin yokluğu" anlamına gelen ademimerkeziyet kavramıyla ilişkilidir. Adem-i merkeziyetçilik, yerel yönetimlerin daha fazla söz sahibi olmasını ve yerel konularda karar alma yetkisinin merkezi hükümetten daha fazla olmasını savunur. Böylece yerel ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda kararlar alınabilir ve uygulanabilir.

Ademiyet ise insanlık, beşeriyet anlamına gelmektedir. Bu kelime, insanlık değerlerine uygun davranma, insanlık duygularını taşıma anlamlarını içerir. İnsana yakışır şekilde davranma, insanlık duygularıyla hareket etme olarak da anlaşılabilir.

Merkeziyetçilik ise emir ve otoritenin bir merkezde toplanmasını ve her türlü işin bir merkezden yönetilmesini amaçlayan bir görüşü ifade eder. Merkeziyetçilik, karar alma yetkisinin merkezi otoritede toplanmasını ve bu otoritenin tüm işlerin yönetimine hakim olmasını savunur.

Federatif bir yapı ise federal devlet olarak tanımlanır. Bu yapıda, iç yapıları itibarıyla özerk olan devletlerin bir araya gelerek siyasi bir birlik oluşturduğu sistemdir. Her bir federe devlet kendi anayasasına ve ülkesine sahipken, diğer devletlerle ilişkilendirilen konularda yetki genellikle federal devlette toplanır. Bu şekilde, hem özerklik hem de merkeziyetçilik prensipleri bir arada işler.
 
Geri
Üst