Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Adananın Tarihi ve Turistik Yerleri - Adana Ulu Camii

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Adana Ulu Camii - Adana Ulu Camii Hakkında Bilgi-Adananın Tarihi ve Turistik Yerleri
Adana Ulu Cami Külliyesi Külliyenin bugün mevcut olan kısımları; cami, medrese, türbe, Ramazanoğulları Saray Selamlığıdır.




Bununla birlikte imaret, Darü'l Hadis Darüş şifa, Sıbyan Mektebi olduğu kaynaklarda geçsede günümüze gelememiştir. Cami Ramazanoğulları döneminde yapılmıştır. Caminin tarihlendirilmesi ile ilgili 3 ayrı kitabe vardır. Bunlardan 2 tansei taç kapı da diğeri mimberin üzerindedir. Üç ayrı taç kapıdan anlaşıldığına göre; Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1509 da yapımına başlanmış oğlu Piri Paşa döneminde 1541 yılında tammalanmıştır. Cami Plan ve Fonksiyon Bakımdan 3 ayrı başlıkta toplanabilir. A-Asıl Cami; Revaklı avlunun güneyinde mihraba paralel iki sahından oluşur. Mihrap önünde bir kubbe bulunurken;Beşe ayrılan harimin diğer mekanları kubbe örtülüdür. Harimin içerisi yaklaşık bir metre boyunda çini kaplıdır.
 
Adana Ulu Camii, Ramazanoğulları döneminde yapılmış önemli bir tarihi yapıdır. Caminin külliyesi, günümüze kadar gelebilen kısımlarıyla cami, medrese, türbe ve Ramazanoğulları Saray Selamlığından oluşmaktadır. Bununla birlikte, kaynaklarda geçmesine rağmen günümüze ulaşamamış olan imaret, Darü'l Hadis, Darüş şifa ve Sıbyan Mektebi gibi yapılar da bulunduğu belirtilmektedir.

Cami, Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1509 yılında yapımına başlanmış ve oğlu Piri Paşa döneminde 1541 yılında tamamlanmıştır. Camiye ait tarihlendirme ile ilgili 3 farklı kitabe bulunmaktadır; bunlardan 2 tanesi taç kapıda ve diğeri mimberin üzerindedir. Üç ayrı taç kapının olması, caminin yapım sürecini değişik dönemlere ayırdığını göstermektedir.

Caminin plan ve fonksiyonu açısından 3 ana başlıkta incelenmektedir. İlk olarak asıl cami olarak adlandırılan bölüm, revaklı avlunun güneyinde mihraba paralel iki sahneden oluşmaktadır. Mihrap önünde bir kubbe bulunurken, harimin diğer bölümleri beşe ayrılan ve kubbe ile örtülü alanlardır. Harimin iç kısmının çini ile kaplı olduğu belirtilmektedir.

Adana Ulu Camii, tarihi ve mimari açıdan önemli bir yapı olup, Adana'nın tarihi ve kültürel mirasını zenginleştiren bir simgedir.
 
Geri
Üst