AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adana Yorukleri nereden geldi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.364
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Adana Yörükleri nereden geldi?​

Yörükler Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygur, Kazak, Kırgız ve Türkmen gibi bir Türk boyudur. 745 yılına kadar Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağlarda Göktürklerin kurucu ve asli unsuru olarak göçebe yaşadılar. Göktürk (Kutluk) hakimiyetine son vermesi üzerine Uygurlara tabi oldular.

Antalya Yörükleri nereden geldi?​

Bozahmetli Yörük Aşireti, Anadolu Selçukluları döneminde Orta Asya’dan gelerek Toroslara yerleşen Oğuz boylarından olup, Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşarlar. Aşiret üyelerinin sayıları net olarak belirlenememiş ise de yirmi bin civarında oldukları düşünülmektedir.

Yörükler hala var mı?​

Yörükler hala var mı?
Sosyal ve ekonomik şartların değişmesiyle göçebe yaşamı terk ederek yerleşik hayata geçmeye başlayan ve sayıları günden güne azalan Türkmen aşireti kültürünün son temsilcileri Yörükler, Toros Dağları eteklerinde varlıklarını sürdürmeye çalışıyor.

Yörüklerin memleketi neresi?​

Yörüklerin memleketi neresi?
Yörükler, Anadolu ve Rumeli’de göçebe olarak yaşayan, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan ve mevsimlere göre ova veya yaylalarda kurdukları çadırlarda oturan Oğuz Türklerine verilen adıdır. Ayrıca Türkmenler olarak da anılmaktadır.

Yörükler hangi ilde?​

Bu sayı sanılandan da çoktur. Konya, Karaman, Kütahya, Adana, Antalya, Denizli, Aydın, Malatya, Adıyaman, Erzincan vb. bölgelerden gelip Muğla bölgesine yerleşen çok sayıda Türkmen/Yörük vardır. Bunların bir bölümü önce Konya’ya, daha sonra Denizli Tavas’a oradan da Muğla bölgesine yerleşmiştir.

Adana’da Yörük var mı?​

Akdeniz Bölgesinin tamamında hakim kültür olan Yörük kültürü Adana’da da hakim kültürdür. Merkez ilçeler dahil neredeyse bütün ilçelerde Yörükler çoğunluktur. Çoğu ilçede yer yıl Yörük-Türkmen şenlikleri düzenlenmektedir.

Sarıkeçili Yörükleri nereli?​

Sarıkeçili Yörükleri nereli?
Açıklama: Mersin’de Türkiye’nin son konar – göçerleri, Sarıkeçililer yaşamaktadır. Günümüzde sayıları oldukça azalmış olan Sarıkeçili ailesi konar – göçer hayat sürmektedirler. Bir başka ifade ile topraksızdırlar.

Antalya Akseki hangi Türk boyu?​

Antalya Akseki hangi Türk boyu?
Görüldüğü gibi Akseki ismi de sanıldı- ğı gibi coğrafi özelliğinden değil, bağlı olduğu Yörük- Türkmen boyundan gelmektedir.

Sarıkeçili Yörükleri nereden gelmiştir?​

Geçmişi Horasan’a ve Orta Asya’ya dayanan, bin yıldan bu yana da Anadolu’da hiç değişmeden varlığını sürdüren bir kadim kültürün temsilcileridir.

Kaç çeşit Yörük var?​

Kazan Tatarları, Sarı Türkişler, Sarı Uygurlar, Kumanlar, Peçenekler, Çuvaşlar, Tuvalar, Hakaslar ve Sarı Keçili Yörükleri sarışındır. Diğer Türk grupları ise kumraldır.

Yörük Kürt mü?​

Yörük Kürt mü?
Yörüklerin Kökeni ve Diğer Türk Boylarıyla ilgisi Yörükler ırken bir Turan kavmi olup Türk’tür. Dili de Altay dil grubundan Türkçe’dir. Günümüzdeki Uygur ve Hakas lehçe ve şivesine çok yakın bir Türkçe ile konuşurlar. Yörükler Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygur, Kazak, Kırgız ve Türkmen gibi bir Türk boyudur.

Yörük olup olmadığı nasıl anlaşılır?​

Yörük olup olmadığı nasıl anlaşılır?
evin içine girdiğinde şapkasını çıkarmaması, kapıyı tekmeyle açması gibi hareketlerden anlaşılabilir. huzuru; kara çadırın altında, odunda pişen bazlamanın kokusu eşliğinde deri peynirli sıkma yiyip, ayran aşı içmekte buluyorsa, bilin ki o kişi yörüktür.

Yörük çingene mi?​

Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
 
Adana Yörükleri, genel olarak Türkmen aşireti kültürünün temsilcilerinden olan Yörüklerin bir koludur. Doğu Göktürklerinin bir kolu olan Yörükler, Orta Asya'dan gelerek Anadolu ve Rumeli'de göçebe olarak yaşamış ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamışlardır. Göçebe yaşam tarzından yerleşik hayata geçen Yörükler, günümüzde Toros Dağları eteklerinde varlıklarını sürdürmeye çalışmaktadır.

Antalya Yörükleri ise Oğuz boylarından gelen Bozahmetli Yörük Aşireti mensuplarıdır. Anadolu Selçukluları döneminde Orta Asya'dan gelerek Toroslar'a yerleşen Yörükler, Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşamlarını sürdürmektedirler.

Yörüklerin günümüzde de varlıklarını sürdürdüğü belirtilmektedir. Ancak sayılarının giderek azaldığı ve sosyal, ekonomik değişimlerle beraber göçebe yaşam tarzından uzaklaşarak yerleşik hayata geçtikleri ifade edilmektedir.

Yörüklerin coğrafi dağılımı ise oldukça geniştir. Konya, Karaman, Kütahya, Adana, Antalya, Denizli, Aydın, Malatya, Adıyaman, Erzincan gibi bölgelerden gelerek Muğla bölgesine yerleşen çok sayıda Türkmen/Yörük bulunmaktadır. Özellikle Muğla bölgesinde yaşayan Yörüklerin sayısı oldukça fazladır.

Adana'da da Yörüklerin varlığından bahsedilmektedir. Akdeniz Bölgesinin tamamında hakim kültür olan Yörük kültürü, Adana'da da yaygın olarak görülmektedir. Merkez ilçeler dahil neredeyse bütün ilçelerde Yörüklerin çoğunlukta olduğu ve Yörük-Türkmen şenlikleri düzenlendiği belirtilmektedir.

Sarıkeçili Yörükleri ise Mersin'de yaşayan Türkiye'nin son konar-göçerleri olarak bilinmektedir. Sarıkeçili ailesi konar-göçer hayatlarını sürdürmekte olup, topraksız bir şekilde yaşamaktadırlar.

Son olarak, Yörüklerin Türkmen aşireti ve/veya Oğuz boylarından geldiği, Türk kültürünün bir parçası oldukları ve etnik olarak Türk oldukları vurgulanmaktadır. Yörüklerin çingenelerle karıştırılmaması gerektiği ve göçebe hayat tarzının yanı sıra etnik bir grup oldukları belirtilmektedir.
 
Geri
Üst