AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adana nın Kültürü-Adana nın Kültür Özellikleri Nelerdir

haberci

Yeni Üye
Adana'nın Kültür Özellikleri
Adananın Kültürel Bilgileri
Adana Kültürü
Adananın Kültürü Adananın Kültürel Özellikleri
Adana yöresi, çok eski tarihlerden günümüze değin gelen birikimlerin sonucunda girift bir kültüre sahiptir Çukurova'nın yıllarca yaşam verdiği Adana, Hitit kültürü dahil almak üzere bir fazla kültürün birikimi ile günümüzdeki halini almıştır
Adana Geleneksel gıda ve içecekleri
Yöredeki yemeklerin en kayda değer yanı un, bulgur, et, sebze ve dağıtılmış baharatların çok kullanılmasıdır Yemeklerin yanına bol yeşillik ve salatalar tüketilmektedir Bilhassa etli yemekler sebze ile birleştirilerek pişirilirler
* Adana Kebabı
* Kesme Hamur Çobası
* Yüksük Çorbası
* Düğün Çorbası
* Sülüm
* Mercimekli Ispanakbaşı
* Kabak Çintmesi
* Ekşili Topalak
* Sarımsaklı Köfte
* İçli Köfte
* Şırdan Dolması
* Karın Dolması
* Şalgam Suyu
* Aşlama
* Ayran
* Kaynar
* Taş Kadayıf
* Karakuş Tatlısı
* Nemse Tatlısı
* Halka Tatlısı
* Bicibici
Adana Geleneksel el sanatları
Yörede el sanatları daha pozitif kırsalda elde etmek üzere hala devam etmektedir
Yörede yapılan el sanatları aşağıdaki gibidir;
* Halı
* Kilim
* Çul
* Çuval
* Heybe
* Seren
Adananın Türküler ve Ozanları
Adana yöresi bir çok ozan yetiştirmiş ve bir fazla türkü seslendirmiş bir yöredir Yörenin en fazla aşina ve en önemli ozanları aralarında Karacaoğlan ve Dadaloğlu kazanç Bunların dışındada Aşık yusuf, İlbeylioğlu, Deliboran gibi bir çok ozan yetiştimiştir Adana Yöresinin Türküleri ise;
* Adana Köprü Başı
* Ah Neyleyim Gönül Senin Elinden
* Ahu Gözlüm Tut Elimden
* Aşağıdan Gelen Gelin Herif
* Avşar Halayı
* Bende Gittim Bir Geyiğin Avına
* Bocu Köyden Çıktım
* Camızı Bağladım Otluğa Yakın
* Dedemin De Döşü Enni
* Deniz Kenarına Enmeyeydin
* Depki
* Devecioğlu BAyırına
* Düz Halay
* Ela Gözlü Nazlı Yari
* Et Aldım Direminen
* Evden Çıktı Yürüdü
* Evlerinin Önü Handır
* Gide Gide Bir Söğüde Dayandım
* Gürgeninin Gazeli
* Güver Bostanım Güver
* Huzurum Kalmadı
* Hasan Dağı Senden Yüce Dağ Olmaz Mı
* Kadir Mevlam sende Bir Dileğim Var
* Kalenin Üstü Direk
* Kırıkhan Halayı
* Koyun Gelir Yata Yata
* Lale Sümbül Bağına
* Maraş Üç ayağı
* Menevşe Buldum Derede
* Mengi
* Nenni İbrahim Nenni
* Sokuda Bulgur Gelinim
* Şu Kışlanın Kapısına
* Yenice Yolları Bükülür Gider
Adana yöresine ait ırk oyunları;
* Üç but
* Horosan Bengisi
* Mengi
* kırıkhan
* halebi
* serçe *

Adana, Hitit kültürü dahil olmak üzere birçok kültürün birikimiyle zenginleşmiş bir şehirdir. Bu kapsamlı kültürel miras, yemeklerinden el sanatlarına, ozanlarından oyunlarına kadar birçok farklı alanda kendini göstermektedir.

Adana'nın geleneksel yemekleri arasında öne çıkanlar arasında Adana Kebabı, Kesme Hamur Çobası, Yüksük Çorbası, Düğün Çorbası, Sülüm, Mercimekli Ispanakbaşı, Kabak Çintmesi, Ekşili Topalak, Sarımsaklı Köfte, İçli Köfte, Şırdan Dolması, Karın Dolması, Şalgam Suyu, Aşlama, Ayran, Kaynar, Taş Kadayıf, Karakuş Tatlısı, Nemse Tatlısı, Halka Tatlısı ve Bicibici gibi lezzetli yemekler yer almaktadır.

Adana'da geleneksel el sanatları da önemli bir yere sahiptir. Halı, kilim, çul, çuval, heybe, seren gibi el işleri yörede hala önemini korumaktadır.

Adana'nın zengin kültüründe yer alan ozanlar arasında Karacaoğlan, Dadaloğlu, Aşık Yusuf, İlbeylioğlu, Deliboran gibi önemli isimler bulunmaktadır. Adana'ya ait türküler ise yöreye özgü duygusal ve coşkulu ezgiler barındırmaktadır.

Adana yöresine ait ırk oyunları da kültürel mirasın önemli bir parçasıdır. Üç but, Horosan Bengisi, Mengi, Kırıkhan, Halebi, Serçe gibi geleneksel oyunlar hala yaşatılmaya devam etmektedir.

Adana'nın bu zengin kültürü, geçmişten günümüze kadar yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılmaktadır. Bu özellikleriyle Adana, kültürel çeşitliliği ve zenginliğiyle önemli bir yere sahiptir.

Geri