AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Adana Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü

SoruCevap

Yeni Üye
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü

Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çeşitli sanat dallarında faaliyet göstermektedir. Eski adı Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı yeni adıyla Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Oyunları, Tiyatro ve Bando Şeflikleri ile 75. Yıl Sanat Galerisi yer almaktadır. 18-35 yaş grubunda bulunan ve bu sanat dallarından herhangi birinde eğitim almak isteyen yetenekli vatandaşlarımıza ücretsiz eğitimler verilmektedir. Ayrıca Haziran- Eylül ayları arasında ücretsiz yaz kursları düzenlenmektedir.

Altın Koza Film, Kültür ve Sanat Festivali

Adana Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü en önemli kültür sanat etkinliklerinden biri de Altın Koza Film, Kültür ve Sanat Festivalidir. Festival, kültürel değerlerimizin korunup geliştirilmesine katkılar getirmeyi, sanata ve sanatçıya destek vermeyi, sanatın eğiterek geliştiren etkilerinin kitlelere ulaşmasını sağlamayı, Türk Sinemasının gelişimine katkı koymayı ve çağdaş Türk sineması ürünleri ile birlikte sanatçıları halkımızla buluşturmayı amaçlamaktadır. Deprem nedeniyle yedi yıl ara verilen festivalin 12.si ara vermemek üzere bu yıl yeniden düzenlenmiş, Türk Sinemasının önemli isimleri Adana ya gelerek bu etkinliğin coşkuyla kutlanmasına katkıda bulunmuşlardır. 2006 yılında Altın Koza Film, Kültür ve Sanat Festivalinin 06 11 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilmesi kararlaştırılmış hazırlıklar başlamıştır.

Altın Koza Film Festivali ile ilgili detaylı bilgi www.altinkozafestivali.org.tr edinilebilir

Uluslararası 13 Kare Sanat Festivali

Yerel bir etkinlik olarak başlayıp uluslararası boyut kazanan Adana Büyükşehir Belediyesi Altın Koza 13 Kare Uluslar Arası Sanat Festivali nin bu yıl yedincisi düzenleniyor.

1995 yılında meydana gelen üzücü bir trafik kazasında kaybettiğimiz AFAD (Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği) üyesi 13 fotoğraf sanatçısının anısını yaşatmak üzere başlatılan etkinliğin 1999 yılında birincisi düzenlenmişti.

Kentimizin Altın Koza Film Festivali ile birlikte ikinci büyük etkinliği olan Uluslararası 13 Kare Sanat Festivali bu yıl 14 Aralık 2005 tarihinde başlayıp, 04 Ocak 2006 tarihine kadar devam edecek.

Festival kapsamında 12 sanat disiplininden 11 ülkenin sanatçıları yer alacak.

* 14 Aralık 2005 Çarşamba günü Turgut ÖZAKMAN söyleşisi ve Aydın Doğan Vakfı 22.Karikatür Yarışması Sergisi ile açılacak olan festivalin birinci gününde sanatçıların ve sanat dostlarının katılacağı Dostluk ve Sanat Yürüyüşü de yapılacak.
* Festival boyunca 35 etkinlik yapılacak ve 100 ü aşkın sanatçı eserleri ile katılacak.

Türk Halk Oyunları Bölümü

6 Kız 6 Erkek 2 Eğitmen ve 2 Müzisyen ile çalışmalarını yürüten Halk Oyunları ekibimiz şehrimizi çeşitli yarışmalarda temsil etmekte, kentimizde gerçekleşen kültürel etkinlikler ile ulusal bayramlarda oyunlarını sergilemektedir.

Türk Halk Oyunları Bölümünde eğitim süresi 3 yıldır. Eğitim süresi boyunca yetenek sınavında başarılı olan öğrencilere, kayıt yaptırdıktan sonra halk bilimi, teorik ve pratik bilgiler ve değişik yörelere ait oyun dersleri verilmektedir. Bölümde halen 150 öğrenci eğitim almaktadır.

Çeşitli yarışmalarda Adana İl birincilikleri, bölge birincilikleri ve Türkiye ikinciliği bulunan Adana Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Oyunları ekibinin ücretsiz yaz kursları Haziran ayında başlayıp 3 ay sürmektedir.

Türk Sanat Müziği

Türk Sanat Müziği Bölümü, TRT sanatçılarından Ali ŞENOZAN yönetiminde 4 eğitmen ve 6 saz sanatçısından oluşan toplam 10 kişilik bir ekiple hizmet vermektedir. Eğitim öğretim sezonu ile birilikte sanat müziği eğitimi almak isteyen 18 35 yaş grubundaki vatandaşlara yetenek sınavı sonucunda ücretsiz eğitim verilmektedir. Haftanın beş günü saat 18.00 21.00 saatleri arasında gerçekleştirilen derslerde usul, makam, solfej ve nazariyat konusunda eğitimler verilmektedir. İki yıl sonunda başarılı olanlara sertifika verilmekte, derslere devam ederek ihtisas yapmak ve bir enstrüman çalmayı öğrenmek isteyen başarılı öğrencilere 2 yıl daha derslere devam hakkı tanınmaktadır. Yıl içerisinde, oluşturulan koro ile pek çok konser veren bölümün icra ettiği eserler, büyük bir beğeni ile takip edilmektedir. Ayrıca yaz aylarında 3 ay süreyle düzenlenen ücretsiz kurslarda ud, keman ve kanun çalmak isteyen ilgili vatandaşlara eğitim verilmektedir.

Adana Büyükşehir Belediyesi Bandosu

Kuruluşu 1950 li yıllara kadar uzanan Büyükşehir Belediyesi Bandosu toplam 28 kişiden oluşmaktadır.

Adana kent merkezi ve ilçelerindeki pek çok etkinlikte görev alan bando, özellikle resmi bayramlarda önemli görevler üstlenmektedir. 5 Ocak Adananın Kurtuluş Günü törenlerinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramında, 30 Ağustos Zafer Bayramında, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında ve 10 Kasım Atatürk ü anma törenleri ile fuarlarda ve Altın Koza Film Festivali çerçevesinde düzenlenen etkinliklerde icra ettiği marşlarla büyük beğeni toplamaktadır. Ayrıca önemli gün ve haftalarda Milli Eğitime bağlı okullarda öğrencilerle buluşan Bandomuz, Sivil Toplum Kuruluşlarının düzenlediği törenlere de katılarak görevini büyük başarı ile yapmaktadır. Çevre ilçe ve beldelerdeki kutlama, şenlik ve festivallere de katılan Büyükşehir Belediyesi Bandomuz yöre halkının ilgi odağı olmaktadır. Her hafta, hafta sonu tatilinin başladığı Cuma günü mesai bitiminde Büyükşehir Belediye binası önünde İstiklal Marşımızı seslendirerek Bayrak Törenini gerçekleştiren Bando, çeşitli marşlar ve güncel Türk Sanat ve Türk Halk Müziği parçalarından oluşan küçük konserler vermektedir.

Türk Halk Müziği

Türk Halk Müziği bölümünde eğitim süresi 4 yıldır. 4 yıl boyunca müziksel işitme ve ses eğitimi, solfej ve kuramı, Bona, Meslek çalgısı, Repertuvar, Çok Sesli Müzik Eğitimi, Türk ve Batı müziği solfej ve kuramı dersleri verilmektedir. Halen 47 öğrencisiyle eğitime devam eden halk müziği bölümünde öğrenci alımları her yıl Eylül ayı sonunda yapılan yetenek sınavıyla başlamaktadır. Yaz aylarında Türk Halk Müziği ne ilgi duyan vatandaşlara ayrıca çeşitli estürmanları çalabilmeleri için kurslar düzenlenmektedir. (Bağlama, kaval, ney, org)

Türk Halk Müziği Bölümü öğrencileriyle birlikte her yıl 4 konser vermekte Türk Halk Müziğinin sevilen parçalarının seslendirildiği bu konserler büyük ilgi görmektedir. Ayrıca civar ilçe ve beldelerdeki çeşitli etkinliklerde görev alan ekibin faaliyetleri ilgi ile takip edilmektedir.

Tiyatro

Adana Büyükşehir Belediyesi içerisinde yer alan tarihi binada faaliyetlerini yürüten Tiyatro bölümümüz; 2005-2006 sezonunda Adana nın Kültür ve Sanat faaliyetlerinin pek çoğuna ev sahipliği yapmaktadır.

2005-2006 sezonunda sergilenen oyunlar : Yazan

* DÜĞÜN YADA DAVUL (2005) Haşmet Zeybek
* GÖZLERİMİ KAPARIM VAZİFEMİ YAPARIM (2005) Haldun Taner
* TÖRE (2006) Turgut Özakman
* KANLI NİGAR (2006) Sadık Şendil

adlı büyük oyunları ile KAYIP KAR TANESİ adlı çocuk oyunu sergilenmiştir. Bu oyunları toplam 31.000 kişi büyük bir beğeni ile izlemiştir.

2005 yılı içerisinde Tiyatro salonumuz 350 etkinliğe tahsis edilmiştir. Bu etkinlikler başta Çukurova Senfoni Orkestrası konser ve provaları olmak üzere, yukarıda adı geçen oyunlar, özel tiyatroların oyunları, ve konserler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği panel, açık oturum, konferans gibi etkinliklerdir. Sergi salonu olarak kullanılan Fuaye salonunda toplam 47 sergi açılmış. Bu sergiler yaklaşık 10.000 sanatsever tarafından gezilmiştir.

2005 -2006 yılı öğretim döneminde toplam 20 kişiye profesyonel tiyatro eğitimi ve öğretimi verilmektedir. Ayrıca 2005 yılı yaz döneminde vatandaşların tiyatro sevgisini artırmak ve boş zamanlarını olumlu kullanmalarını sağlamak amacıyla halka açık ücretsiz kurslar düzenlenmiştir. Bu kurslara 2000 kişi müracaat etmiş, sınavı kazanan 969 kişiye diksiyon, güzel konuşma ve tiyatro konularında eğitim verilmiştir. 2006 yılı Haziran Temmuz ve Ağustos aylarında da halka açık kurslar verilmeye devam edecektir.

Geri