Adale atmasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
132.401
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Adale atması nedir?​

Kas yırtıkları çoğunlukla adale çekmesi yada kas çekmesi olarak da adlandırılır. Bunun sebebi o kasın aşırı kasılması veya çekilmesine bağlı kas içerisinde yada kas-tendon bileşkesinde yırtık olmasıdır. Normal şartlarda kaslar tendonlar aracılığı ile kemiklere yapışır.

ACL yırtığı nedir?​

ACL Yırtığı Diz içinde orta hatta arkadan öne ve dıştan içe doğru uzanır. Bu bağ tibia kemiğinin öne ve içe-dışa dönme hareketlerini sınırlar. ACL yırtıkları büyük oranda ani yön değiştirme (futbol, tenis, kayak), zıplama veya koşma sırasında yere inerken ani yavaşlama gibi hareketler sırasında olur.
Kasta zorlanma yapan aktiviteye hemen son verilmelidir. Kasta çekme olduktan sonra hemen ağrılı bölgeye 10-15 dk. buz uygulanmalıdır. Ödem ve ağrıyı kontrol altında tutmak için bu işlem düzenli olarak yapılmalıdır. (günde 3-4 kez) Sıcak uygulaması kanama ve ödemi artıracağından ilk 3-4 gün uygulanmamalıdır.
Arka adale neden atar?
Bu sakatlık herhangi sportif aktivite sırasında (akut) veya tekrarlanan küçük hasarlar (kronik) sonucu ortaya çıkabilir. Bazen akut travma kronik bir durumun kası zayıflattığı ve hasara açık hale getirmesi sonucunda gelişebilir.
Adale çekilmesi neden olur?
Adale çekilmesi genellikle aynı bölgeye yoğunlaşan ters hareketler sonucu görülür. Sporcuların yaşadığı bu rahatsızlık aynı zamanda boya badana yapanlar, ev hanımlarında ve inşaat işçilerinde de görülebilir. Isınma hareketleri yapılmadan aniden vücuda yüklenerek görülen bu rahatsızlık akabinde şişme ve ağrıya yol açar.

ACL diz ne demek?​

Ön çapraz bağ (ACL), uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında bulunan bağa ön çapraz bağ denmektedir. Ön çapraz bağlar bacak kemiğinin femurun önünde kaymasını engelleyerek dizde dönme stabilitesini sağlar.

Çapraz bağ neden Yirtilir?​

Normal koşullarda ön ve arka çapraz bağlar en zorlu hareketler sırasında dahi diz eklemini korur. Fakat beklenmedik bazı durumlarda ve ekleme sert darbeler geldiğinde, özellikle diz eklemini kendi etrafında dönmeye zorlayan travmalar sırasında bu bağlarda zedelenmeler ve yırtıklar oluşabilir.
 
Geri
Üst