AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Adaktan neden yenmez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Adaktan neden yenmez?​

Eğer kişi bu adağı, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir. Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usûl ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemez, bunların dışında olup dînen zengin sayılanlar da yiyemez.”

Adağı kardeş yiyebilir mi?​

Kardeş, kayınvalide, kayınpeder, gelin, üvey anne, üvey baba, üvey evlat, süt anne, süt baba, süt çocuk ve süt kardeş de yiyebilir. Bunların içinde zengin olanlar yiyemez. Yerlerse, adak sahibi, bunların yediklerinin kıymetini fakirlere verir.
Udhiyye kurbanı ne zaman kesilir?
Kurban bayramlarında kesilen kurbanlar ise udhiyye ismi ile bilinmektedir.
Kurbanı olan kişi ne yapmalı?
Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
- a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir.
- b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

Adanan Adaktan kimler yiyemez?​

Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin annesi, babası, nine ve dedeleri, çocukları, torunları ile dinen zengin kabul edilen kimseler de yiyemez.

Diyanet adak kurbanını kimler yiyemez?​

Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin eşi, usûl ve fürûu (yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları) ve dinen zengin sayılan kimseler de yiyemezler.
Adak etini evli kardeş yiyebilir mi?
Adak kurbanı etini öncelikle adak kesen kişi ve ailesi yiyemez. Ailesine uygun görülmediği gibi; babası, dedesi, torunu ve kendi neslinden gelen kişiler yiyemez.
Adak etini kardeş yiyebilir mi?
Kişinin annesi, babası, kardeşleri, oğulları, torunları ve kendi neslinden gelen diğer akrabaları adak kurbanı etinden yiyemez.

Bir adak adayıp yapmayınca ne olur?​

Meydana gelmesi istenmeyen bir şarta bağlı olarak adakta bulunan şahısların, Allah’a verdiği bu sözde durması gerekir. Mesela “Bir daha içki içmeyeceğim, içersem bir ay oruç tutayım.” şeklinde adakta bulunma böyledir. Fakat istenmeyen şart gerçekleşirse, dilerse adadığı şeyi yerine getirir, dilerse yemin kefareti öder.

Kurbanın hükmü nedir ne zaman kesilir?​

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir.
Hangi kurbanın etinden onu kesen ve bakmakla yükümlü olduğu ailesi yiyemez?
Adak kurbanı etini öncelikle adak kesen kişi ve ailesi yiyemez. Ailesine uygun görülmediği gibi; babası, dedesi, torunu ve kendi neslinden gelen kişiler yiyemez. Ayrıca adak etinin zengin kişilerin de yemesi dinen uygun değildir.
Adak kesmek için vekalet nasıl verilir?
Başkaları adına vekil olup kurban kesecek olan kimsenin hem kendi kurbanına hemde vekil olduğu ortakları adına (sahiplerinin adına diye) niyet etmesi şarttır.Vekalet almak için ortaklarınıza bana vekalet veriyormusunuz diye sorabilirsiniz.Onların “seni kurbanımızı kesmeye vekil kıldık”demeleri ve sizinde kabul ettim …

Adak parası kardeşe verilir mi?​

Bundan dolayı kurban keseceğine dair adakta bulanan kişi, ancak kurban kesmek suretiyle adağını yerine getirmiş olur. Bu itibarla, adak kurbanını kesmek yerine, parasını fakirlere vermek ya da ayni yardımda bulunmakla bu adak yerine getirilmiş olmaz.

Adak etinden kimler yiyebilir?​

Ailesine uygun görülmediği gibi; babası, dedesi, torunu ve kendi neslinden gelen kişiler yiyemez. Ayrıca adak etinin zengin kişilerin de yemesi dinen uygun değildir. Şükür amacı ile kesildiği için adak eti ile ihtiyaç sahiplerinin mutlu edilmesi gerekir; yani ihtiyaç sahipleri adak kurbanından yiyebilir.
Adak nasıl gerçekleştirilir?
Adanan adağın, dinde farz veya vacip olan bir ibadetin olması gereklidir. Namaz kılmayı, oruç tutmayı, sadaka vermeyi veya kurban kesmeyi adak olarak adayabilirsiniz fakat hasta ziyareti ya da mevlid okutmak için adak yerine geçmemektedir. Adanan adak şahsın mülkiyetinde olmalıdır. Başkasının malı için adak adanamaz.
 
Geri
Üst