AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Adak yerine getirilmezse ne olur Diyanet?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Adak yerine getirilmezse ne olur Diyanet?​

Meydana gelmesi istenmeyen bir şarta bağlı olarak adakta bulunan şahısların, Allah’a verdiği bu sözde durması gerekir. Mesela “Bir daha içki içmeyeceğim, içersem bir ay oruç tutayım.” şeklinde adakta bulunma böyledir. Fakat istenmeyen şart gerçekleşirse, dilerse adadığı şeyi yerine getirir, dilerse yemin kefareti öder.

Adağın hükmü nedir?​

Hanefîler’e göre adak, ister mutlak ister muallak olsun, mubahtır. Ancak adamak veya adamamak konusunda dinî bir yükümlülük söz konusu değildir. Mâlikîler’e göre mutlak adak müstehaptır; fakat devamlılık arzederse (meselâ her pazartesi oruç tutmayı adamak gibi), mekruh olur.

Adak adayan kişi ölürse ne olur?​

Adak adayan kişi ölürse ne olur?
Ölenin adak kurbanı Vârislerin ölen kişinin yerine getiremediği adağını yapma zorunluluğu yoktur. Gönüllü olarak, varisler ölenin adak borcunu karşılayabilirler. Bu açıdan, vârisler gönüllü olarak ölünün kesilmemiş adak kurbanını keseceklerse, tam sayıda kesmeleri uygun olur.

Adak orucu yerine getirilmezse ne olur?​

Adak orucu yerine getirilmezse ne olur?
Bir şarta bağlı olan adakların ise, şartın gerçekleşmesi hâlinde yerine getirilmesi gerekir. Şart gerçekleşmeden adağın yerine getirilmesi geçersiz olup, şart gerçekleşince iade edilmesi gerekir.

Adağın tövbesi olur mu?​

Yapılan bir adaktan vazgeçilmesi adak yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Ancak adak maddî imkânı gerektiren türden ise, kişi bu adağı maddî imkânı müsait olduğunda yerine getirir (Bkz. Kâsânî, Bedâi’, V, 93).

Şükür kurbanının hükmü nedir?​

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre şükür kurbanı; arzu edilen duruma karşılık Allah’a hamd amacıyla kesilmektedir. Adak kurbanı ile karıştırılan şükür kurbanı, zorunlu bir ibadet değildir. Adakta niyet edildikten sonra kesilmesi zorunlu iken; şükür kurbanında böyle bir zorunluluk yoktur.

Adak kurbanı nasıl yerine getirilir?​

Adak kurbanı nasıl yerine getirilir?
Adakta bulunacak kişinin niyet etmesi gerekmektedir. Adağın geçerliğinin olması için adakta bulunan kişinin Müslüman olması, akıl sağlığının yerinde olması ve ergenlik çağına erişmiş olması gerekmektedir. Adağın insan veya bir eşya için kesilmesi kabul edilmez. Allah’a verilenler için şükür amaçlı kesilmelidir.

Kefaret kurbanı ne demek?​

Kefaret kurbanı ne demek?
Sözlükte “örtmek, gizlemek, inkâr etmek” mânasındaki küfr kökünden gelen kefâret (keffâret) günah ve hataları örtücü, telâfi edici kurban, sadaka, oruç gibi davranışları ifade etmektedir.

Adak kurbanı kesmek yerine para verilir mi?​

Adak kurbanı yerine para verilmesi uygun değildir. Çünkü dileyen kişi adak kurbanı keseceğine dair söz vermiştir. Eğer adak kurbanı kesmeyip ihtiyaç sahiplerine bir miktar para verirse bu adak değil sadaka olarak kabul edilir.

Adak hemen yerine getirilmeli mi?​

Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adayan kişi, şart gerçekleşmesi halinde adağını ilk fırsatta yerine getirmelidir. Şarta bağlı olmayan adaklar ise herhangi bir vakitte yerine getirilebilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 481). Ancak uygun olanı, ilk fırsatta yerine getirilmesidir (Kâsânî, Bedâi’, V, 94).

Adak Adadıktan sonra değiştirilir mi?​

Adak Adadıktan sonra değiştirilir mi?

Şükür kurbanı hangi ayda kesilir?​

Şükür kurbanı hangi ayda kesilir?
Şükür kurbanlarının ne zaman kesileceği çok merak edilen bir konudur. Kişilerin istedikleri bir durumun gerçekleşmesini gördüğü andan itibaren, istediği her an şükür kurbanını kesebilir. Şükür kurbanı kesen tüm aile bireyleri tarafından yenilebilir.
 
Adak yerine getirilmezse ne olur sorusuna detaylı cevaplar vermek isterim:

Adak, bir kimsenin Allah'a verdiği bir sözü yerine getirmesi gereken bir durumdur. Örneğin, "Bir daha içki içmeyeceğim, içersem bir ay oruç tutayım" şeklinde adakta bulunulmuşsa, bu sözün tutulması beklenir. Ancak istenmeyen şart gerçekleşirse, kişi dilerse adadığı şeyi yerine getirebilir, dilerse yemin kefareti öder.

Adağın hükmü konusunda Hanefîler'e göre adak mubahtır, yani yapılabilir ya da yapılmayabilir. Mâlikîler'e göre ise mutlak adak müstehaptır ancak devamlılık arzederse mekruh olabilir.

Adakı adayan kişi ölürse, vârislerin ölen kişinin yerine getiremediği adakını yapma zorunluluğu yoktur. Ancak vârisler gönüllü olarak ölenin adak borcunu karşılayabilirler.

Adak orucu yerine getirilmezse, bir şarta bağlı olan adakların gerçekleşmesi gerekmektedir. Şart gerçekleşmeden adak yerine getirilirse geçersiz olur ve şart gerçekleştiğinde iade edilmesi gerekir.

Adaktan vazgeçmek adak yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz ancak adak maddi imkânı gerektiriyorsa, kişi maddi imkanı müsait olduğunda adakları yerine getirebilir.

Adak kurbanı kesmek yerine para verilmesi uygun değildir, çünkü adak kurbanı kesmeye söz verilmiştir. Adak yerine para verilirse bu sadaka olarak kabul edilir.

Adak yerine getirilmesi gereken bir yükümlülük olduğunda, şarta bağlı olmayan adaklar istenildiği zaman yerine getirilebilir. Ancak uygun olanı, adaklarınızı ilk fırsatta yerine getirmektir.

Son olarak, şükür kurbanı ne zaman kesileceği konusunda belirli bir sınırlama olmamakla birlikte, istenilen bir durum gerçekleştiğinde şükür kurbanı kesilebilir ve yenen tüm aile bireyleri tarafından tüketilebilir.
 
Geri
Üst