- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Adak eti nasıl dağıtılır?
Nasıl Dağıtılır?- Adak etinin dağıtılması konusunda herhangi bir kesin kural yoktur.
- Niyet önemlidir.
- Ne kadar çok kişiye dağıtılırsa o kadar sevabı büyüktür.
- 7 veya 10 kişi ile sınırlı değildir.
- Önemli olan memnun ettiğiniz kişi sayısıdır.
- Küçükbaş ve büyükbaş adakların miktarınca dağıtılması gereklidir.
Peygamber Efendimiz adak adamış mı?
Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) “Adak, (Allah’ın takdir buyurmuş olduğu) hiçbir olayı geri çevirmez. Hanbel başta olmak üzere bazı fakihler yukarıdaki hadislere dayanarak nasıl olursa olsun adak adamanın mekruh olduğu görüşündedirler (Nevevî, el-Mecmû’, VIII, 450; İbn Kudâme, el-Muğnî, XIII, 261).Adakta bulunmak caiz midir?
Adak yalnız Allah rızası için yapılır. Başka herhangi bir kimse adına adakta bulunmak haramdır. Adanan namaz, oruç, hac, vb. bir ibadet normal bir ibadet gibi ifa edilirken adak kurbanı, udhiyye* veya nâfile olarak kesilen diğer kurbanlardan farklı hükümlere tâbidir.
Adak kurbanı fakir akrabaya verilir mi?
Adak kurbanını uzak olan akrabalara, fakir olmaları şartıyla verilebilir. Kişinin annesi, babası, kardeşleri, oğulları, torunları ve kendi neslinden gelen diğer akrabaları adak kurbanı etinden yiyemez.
Adak etinden kayınpeder yiyebilir mi?
Kardeş, kayınvalide, kayınpeder, gelin, üvey anne, üvey baba, üvey evlat, süt anne, süt baba, süt çocuk ve süt kardeş de yiyebilir. Bunların içinde zengin olanlar yiyemez. Yerlerse, adak sahibi, bunların yediklerinin kıymetini fakirlere verir.Adak kurbanı caiz midir?
Adak kurbanı vaciptir. Kurban adayan kişinin kurban kesmesi de vaciptir. Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usûl ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi, bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez.Adak adayan kişinin ailesi yiyebilir mi?
Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin eşi, usûl ve fürûu (yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları) ve dinen zengin sayılan kimseler de yiyemezler. Adak kurbanının etini bu sayılanlar dışında kalan ve dinen fakir olan kimseler yiyebilirler.